Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - pokoje dziecięce/sypialnie.

Recommended Posts

Również zrobiłem ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach. Miałem robiony projekt. W miejscach gdzie będą zabudowane szafy i pod szafkami kuchennymi nie dałem rurek, ale to tylko w miejscach w których wiadomo na 100 %, że będzie zabudowa. Cieszy mnie, że są użytkownicy, którzy eksploatują i nie mają uwag i nie ulegają stereotypom. Temat również przetrawiłem na wielo-miesięcznej lekturze i swoją decyzję oparłem o własne przekonanie w tej materii. Oczywiście spotykam osoby, które uważają, że to nie jest zdrowe i w ogóle nie będę mógł mieć paneli, bo popękają... a właśnie w większości pomieszczeń planuję panele bez klejenia. A tu czytam, że i dywanik można mieć... niestety jeszcze nie grzeję i nie mieszkam więc o własnych odczuciach nie napiszę...

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I takie pytanie, które pomieszczenie się szybciej nagrzeje z panelami drewnianymi czy zwykłymi MDF? Kurcze, jakoś nie mam zaufania do tego stwierdzenia, że podłogówka pod drewnem to dobry pomysł...

Podobnie, a wyznacznikiem różnicy w nagrzewaniu jest opór cieplny "R" okładziny klejonej do podkładu, lub okładziny + podkład, przy podłodze pływającej.Pozdrawiam.

PS.Temat drewna na podłogówce znajdziesz na www.galeriaparkietu.eu

w poradach.

Mając drewno na podłodze ogrzewanej, będziesz miała komfort pod stopami, zarówno zimą kiedy grzejemy, jak i w czasie kiedy nie grzejemy, czyli póżną wiosną, latem jak i wczesną jesienią.

Techniczne tematy zostaw fachowcom, na pewno dadzą sobie radę.

Edytowane przez Parkiet

Mając drewno na podłodze ogrzewanej, będziesz miała komfort pod stopami, zarówno zimą kiedy grzejemy, jak i w czasie kiedy nie grzejemy, czyli póżną wiosną, latem jak i wczesną jesienią.

dokładnie - tylko przy drewnie zawsze można liczyć na przyjemną podłogę. przy panelach jest już gorzej, a płytki to katastrofa.

Za wszystkie wymienione przez ciebie składniki zapłaciłem trochę więcej, szczególnie rozdzielacze (mam zdecydowanie inne), ale to niewielka różnica. Do tych pozycji, które wymieniłem dochodzi masa innych "drobiazgów" i wraz ze styropianem twardym z folią (przecież dopiero na styropian idzie wylewka) zrobiło to taką cenę. Cóż, nikt za darmochę nie chciał zrobić ;-) Generalnie nie ma tematu, odżałowałem, zapłaciłem, po wylewce zrobiłem kolejny test szczelności (72 h pod butlą) i wszystko gra. Tylko co dalej z podłogą...

Mam jednak pytanie w temacie, już niebawem pierwsze podłogi będę układał (rękami fachowców) ale obecnie waham się strasznie - i to już w głównym przedmiocie tematu - między deską warstwową a panelem podłogowym (niedrewnianym). Z tym - i to jest meritum pytania - że wolałbym panele przykleić do podłoża niż układać "pływająco". Podobno jednak tak nie można ze względu na zatrzask panela, nie bardzo jednak to rozumiem?

Co złego może się im stać? Wydaje mi się, ze korzyści z przyklejenia panelu do podłoże, przy ogrzewaniu podłogowym są znaczne tj. lepsze przewodzenie ciepłą i (tak zakładam) mniej dokuczliwe "stukanie" przy chodzeniu. Jednocześnie panele chyba lepiej w ogóle przewodzą ciepło niż deska warstwowa?

Za wszystkie wymienione przez ciebie składniki zapłaciłem trochę więcej, szczególnie rozdzielacze (mam zdecydowanie inne), ale to niewielka różnica. Do tych pozycji, które wymieniłem dochodzi masa innych "drobiazgów" i wraz ze styropianem twardym z folią (przecież dopiero na styropian idzie wylewka) zrobiło to taką cenę. Cóż, nikt za darmochę nie chciał zrobić ;-) Generalnie nie ma tematu, odżałowałem, zapłaciłem, po wylewce zrobiłem kolejny test szczelności (72 h pod butlą) i wszystko gra. Tylko co dalej z podłogą...

Mam jednak pytanie w temacie, już niebawem pierwsze podłogi będę układał (rękami fachowców) ale obecnie waham się strasznie - i to już w głównym przedmiocie tematu - między deską warstwową a panelem podłogowym (niedrewnianym). Z tym - i to jest meritum pytania - że wolałbym panele przykleić do podłoża niż układać "pływająco". Podobno jednak tak nie można ze względu na zatrzask panela, nie bardzo jednak to rozumiem?

Co złego może się im stać? Wydaje mi się, ze korzyści z przyklejenia panelu do podłoże, przy ogrzewaniu podłogowym są znaczne tj. lepsze przewodzenie ciepłą i (tak zakładam) mniej dokuczliwe "stukanie" przy chodzeniu. Jednocześnie panele chyba lepiej w ogóle przewodzą ciepło niż deska warstwowa?

Po co te kombinacje, panel to panel i tylko pływająco. Jak sobie wyobrażasz renowację paneli? Czy zdajesz sobie sprawę z kosztów ewentualnego ich zrywania?

Stać Cię na dom, chcesz porządne ogrzewanie, a kombinujesz na posadzce????

Aby uzyskać podobny efekt grzewczy między klasycznym panelem klejonym do podkładu , a tak samo klejoną warstwówką z drewna, będziesz musiał podnieść temperaturę w rurkach średnio około 1oC. Czy warto, tym bardziej, że panel klejony do podkładu w okresie poza grzewczym, to duży dyskomfort w dotyku.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
PS.Temat drewna na podłogówce znajdziesz na www.galeriaparkietu.eu

w poradach.

Uważajcie na tę stronę jakieś g... chce się zainstalować. Może niech moderator ten wpis usunie.

Najpierw zajrzyj na tę stronę a wówczas przekonasz się, o ilości informacji technicznych dotyczących drewna na podłogówce.

Nie sądzę abyś znalazł inną stronę, tak szeroko opisującą zagadnienie drewna na podłogówce i nie tylko.

• 8 months później...

Mam dylemat przy sypialni dziecka. Jest mała (8,9m2) i za nic nie pasuje tam grzejnik ścienny. Odpadł również kanałowy ponieważ zasilanie jest z kotła dwufunkcyjnego kondensacyjnego który będzie ustawiony wg. projektanta 60/45/20. Więc do tego ustawienia trzeba zastosować taki z wentylatorem, a tego nie chcemy u dziecka.

Najlepsza wydaje się podłogówka, ale mocno zniechecił mnie nasz instalator. Twierdził, że na parkiet czy panele to się nie nadaje na ogrzewanie sypialni dziecka tylko dogrzewanie. A ja jestem przeciwnikiem płytek w pokojach - wolę panel / parkiet / drewno. Jednak poczytałem ten temat i widzę że mógł się mylić. W pozostałej części mieszkania będą grzejniki ścienne. Zda to egzamin ?

Ja mam w całym domu podłogówkę i 2/3 podłóg jest pokryta drewnem. Na dole parkiet dwuwarstwowy (sosna+dąb). Na górze deska bambusowa. Mieszkam 5 rok. Ogrzewanie działa świetnie w każdym pomieszczeniu. Komfort jest o dwie klasy lepszy niż przy zwykłych grzejnikach.

Wątki o drewnie na podłogówce:

Podłogówka, ogrzewanie podłogowe a drewno, podłoga drewniana, deski, parkiet

Podłogówka - parkiet/deska podłogowa - opinie posiadaczy

reszta w dziale: Podłogi, schody, taras

... miłej lektury

Mam dylemat przy sypialni dziecka. Jest mała (8,9m2) i za nic nie pasuje tam grzejnik ścienny. Odpadł również kanałowy ponieważ zasilanie jest z kotła dwufunkcyjnego kondensacyjnego który będzie ustawiony wg. projektanta 60/45/20. Więc do tego ustawienia trzeba zastosować taki z wentylatorem, a tego nie chcemy u dziecka.

Najlepsza wydaje się podłogówka, ale mocno zniechecił mnie nasz instalator. Twierdził, że na parkiet czy panele to się nie nadaje na ogrzewanie sypialni dziecka tylko dogrzewanie. A ja jestem przeciwnikiem płytek w pokojach - wolę panel / parkiet / drewno. Jednak poczytałem ten temat i widzę że mógł się mylić. W pozostałej części mieszkania będą grzejniki ścienne. Zda to egzamin ?

Hej. Ja położyłem w całym domu, poza łazienkami panele Quick Step Impressive Deski białe IM1859. To dopiero 1 sezon ale jak na tę chwile wydaje mi się, że wszystko działa prawidłowo. Mieliśmy już w Małopolsce dni na minusie i żadnych problemów nie zaobserwowałem.