Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przyglądałem się Twojej więźbie i ni jak nie potrafię wykombinować celowości jej skomplikowania.

Zastąpienie klasycznej drewnianej płatwi (może być kombinowana z OSB, to w sumie też drewno), stężeń i słupów przez stal, ani nie zmieniło geometrii na dużo większe rozpiętości elementów, ani nie potaniło rozwiązania. O skomplikowaniu połączeń stal-drewno nie wspomnę. Czy tak doradził Ci konstruktor ? Stal zwyczajowo pojawia się tam, gdzie albo rozpiętości albo obciążenia przekraczają limity dla drewna, a tu ?

• Odpowiedzi 459
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj KMI.

Konstruktor. Według jego wyliczeń w tym konkretnym wypadku płatwie miałyby przekrój 60x60 przy długości 13,4m. Słupy stalowe z uwagi na ich schowanie w ścianie działowej silki (12 cm).

Stal przy konstrukcji wieźby to ca. 8k zł.

Wykonawca oczywiście niejednokrotnie wspominał, że rozwiązanie jest przesadzone. Zapewne tak jest ale tutaj konstruktor miał decydujące zdanie. Tak samo jak przy sporej ilości zbrojenia stropów, betonie B37 itp. Mogliśmy nad tym popracować (zmiana konstruktora) i opóźnić budowę. Zdecydowałem jednak, że robimy jak jest w projekcie a skoncentruję się nad innymi rzeczami związanymi z budową.

U nas jest prawie 12 metrów rozpiętości. Zagęszczenie co 70 cm. Jętki wykonane również z belek Kronopolu dla uzyskania tej samej, 45 cm izolacji.

Jak masz mocowane jętki z belkami dachowymi?

Materiał kupowany u regionalnego dostawcy, który współpracuje z Kronopolem. Czas oczekiwania na belki to ok 5-6 tygodni.

Kronopol w najszerszej wersji (BK-D 400) to u mnie 17,2 zł/mb netto. Belki o długości 7,5 m czyli tyle ile z małym naddatkiem potrzebowałem.

Z środnikiem czy bez? Środnik i stopka to belka. Nie widzę opcji aby to kupić oddzielnie i wklejać sobie. Zawsze możesz zabrać deski i zrobić z niego stopkę. Dokleić płytę OSB jako środnik i masz belkę. Wolałem powtarzalność i dokładność klejenia więc mamy belki BK-D. Dach idealnie płaski co przy pokrycia z blachy jest istotne.

bardziej chodziło mi o izolacje środnika ale kronopol chyba takich nie ma. ale cena nawet przystępna. a jak to jest z zakupem materiałów? kupując jako osoba prywatna to z VATem 23% a Tobie budowlańcy kupowali z VATem8%

Przepusty do PC są ale raczej nie będą używane. Jestem w trakcie (hmm już chyba drugi czy trzeci miesiąc) rozmów z firmą instalatorską. Mam kilka opcji PC. Nie podjąłem jeszcze decyzji co to będzie za pompa. W projekcie instalatorskim sprzed roku mam Nibe F1145 6kW. Z tym, że już wtedy sugerowano aby jednak lekko przewymiarować pompę do 8kW (wraz z dz). Powód? Pewnie dupochron projektanta na wypadek błędów wykonawczych.

Pora na sen zimowy. Plan zrealizowany w 100%.

Tak jest dziś:

DSCF9901.JPG

Tak jest planowane:

1.jpg

Ekipa dekarzy uwinęła się z pracą w trzy dni. Dzień na membranę i łacenie i dwa niepełne dni na pokrycie, rynny itp. Dach pokryty blachą na rąbek Ruukki Clasic Premium. Przyklejony rodzaj fizeliny pod spodem i z delikatnymi przetłoczeniami usztywniającymi. Na moją prośbę dekarze zabezpieczyli końcówki krokwi od strony okapu i po całej długości od strony wiatrownicy. Do tematu obróbek blacharskich wrócimy po ociepleniu ścian.

Dziś przez pół dnia przy -5* rozkładałem plandeki na tarasach. Obciążone, pospinane i ponapinane mają wytrzymać zimę. Wątpię ale przynajmniej próbuje jakoś zabezpieczyć stropy betonowe przez degradacją i wpływaniem wody do garażu przez przerwę między nim a domem.

To by było na tyle w tym roku. Kolejne miesiące to dopinanie kwestii okien, drzwi wejściowych i bram garażowych, elewacji, hydroizolacji tarasów, ocieplenia poddasza i GK, tynków wewnętrznych no i wspomnianych instalacji (hydraulika, CO, WM, OC). Praktycznie wszystkie te tematy są na finiszu uzgodnień z konkretnymi wykonawcami.

Według projektu mam nad ogrzewanymi pomieszczeniami dach odwrócony:

- płyta chodnikowa 5 cm

- żwir 5 cm

- geowłóknina

- xps 30 cm

- geowłóknina

- membrana Ceresit

- grunt

- warstwa wyrównawcza 3 cm

- zaprawa do spadków 3-15 cm

- płyta żelbetowa

W sumie daje to U=0,097

Tyle, że wpływ penetrującej wody opadowej musi być jakiś. Jaki? Są do tego odpowiednie wzory (właśnie to dokładnie liczymy) ale... nie jestem do tego przekonany. To że membrana jest po stronie ciepłej to super. Dla niej.

Plan? Taki jak poniżej patrząc odwrotnie:

Taras balastowy: wylewka spadkowa, papa paroizolacyjna, ocieplenie, elastofol, membrana kubełkowa, żwir, płyta chodnikowa

Elastofol kładą na dachach płaskich bezpośrednio na samej górze. Chodzą po tym, odśnieżają (!) i nic. 3 mm. Innym rozwiązaniem jest to samo ale elastofol poniżej strefy termoizolacji. Odpada paroizolacja ale dochodzi droższy xps. Koszt podobny.

Przepusty do PC są ale raczej nie będą używane. Jestem w trakcie (hmm już chyba drugi czy trzeci miesiąc) rozmów z firmą instalatorską. Mam kilka opcji PC. Nie podjąłem jeszcze decyzji co to będzie za pompa. W projekcie instalatorskim sprzed roku mam Nibe F1145 6kW. Z tym, że już wtedy sugerowano aby jednak lekko przewymiarować pompę do 8kW (wraz z dz). Powód? Pewnie dupochron projektanta na wypadek błędów wykonawczych.

a jakie według obliczeń wyszło Ci obciążenie cieplne? bo OZC podałeś a obciążenie to nie pamiętam. domek masz duży więc licząc te 20W/m2 to pompa 6kW na styk wyjdzie a jak będą jakieś błędy wykonawcze i po termowizji i teście szczelności wynik się pogorszy to będzie źle. można po tych badaniach kupić odpowiednią pompę czy ona musi być przed badaniami?

a jakie według obliczeń wyszło Ci obciążenie cieplne? bo OZC podałeś a obciążenie to nie pamiętam. domek masz duży więc licząc te 20W/m2 to pompa 6kW na styk wyjdzie a jak będą jakieś błędy wykonawcze i po termowizji i teście szczelności wynik się pogorszy to będzie źle. można po tych badaniach kupić odpowiednią pompę czy ona musi być przed badaniami?

Φ HL c.o. = 5 734 [W]

Test szczelności będzie robiony do skutku. Rzadko kiedy wychodzi dobrze przy pierwszej próbie. Termowizja to zimą a to już będzie sezon grzewczy więc po montażu PC.

w pierwotnym rozwiązaniu dołóż 5 cm XPS nad membranę, a tego 30 cm XPS zamień na 30 cm EPS pod membraną. masz suchą izolację i ochronioną membranę.

Nie zmieszczę się z wyjściem z sypialni na taras. Ewentualnie mógłbym zmienić z 30 na 25+5 i pomiędzy membranę. Póki co czytam o tym Elastofonie i wychodzi, że nie ma co tam chronić. Sama się ochroni. Tiaaa.. tak przynajmniej piszą :)

Chyba wprowadzę małą korektę do harmonogramu rozmów z wykonawcami. Konkretnie z instalatorem PC.

Na szkicu który gdzieś powyżej wrzuciłem widać południową połać dachu skośnego. Są tam zaznaczone 4 panele fotowoltaiczne. Do tego płaski taras nad garażem też jest przeznaczony przyszłościowo pod panele fotowoltaiczne. Takie tam plany kiedy będzie to opłacalne.

Będzie PC do c.o.

Pompa w przyszłym roku, panele "kiedyś-tam". Można spróbować to pożenić z korzyścią finansową dla inwestora :)

NFOŚ uruchomił program Prosument. Na razie w okrojonej wersji bo nie jest skierowany bezpośrednio do osób fizycznych. To się ma zmienić:

Na dzień dzisiejszy, program uruchomiony jest dla wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych oraz dla jednostek samorządu terytorialnego, pomijając osoby indywidualne. 26 listopada 2014 r. NFOŚiGW ogłosił, że od 1 stycznia rusza nabór wniosków dla banków, którym udostępniane będą środki finansowe na udzielanie kredytów i dotacji na programy i inwestycje z zakresu ochrony środowiska. Z listy banków, która powinna zostać ogłoszona na początku lutego 2015 będzie można składać wnioski o udzielenie pomocy finansowej na zaplanowaną inwestycję. Banki będą przyjmować wnioski zarówno od jednostek samorządów terytorialnych, wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych oraz od osób fizycznych. Budżet programu wynosi 600 mln zł (150 mln zł na bezzwrotne pożyczki, 450 mln zł na niskooprocentowane pożyczki) na lata 2014–2020 z możliwością zawierania umów kredytu do 2018 r.

źródło: http://www.globenergia.pl/aktualnosci/prawo-aktualnosci/zasadniczy-prosument-ruszy-w-lutym-2015