M.A.G. 19.02.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Tak, pisaliśmy o OC w pasywniaku. Daj proszę znać jak test wyszedł u Ciebie. Byłem kilka dni temu przy teście szczelności pasywnego. Wyszedł w okolicach 0,56. Dom buduje audytor, który wykonuje dość dużo testów szczelności. Z ciekawostek aby Cię pocieszyć.. Nigdy, nigdy jeszcze mu się nie zdarzyło, aby test został zaliczony za pierwszym razem . Więc przygotuj się, że zrobicie kilka prób, poszukacie nieszczelności i będziecie robić go do skutku. Mj audytor przed testem też powiedział że nie miał wyniku pasywnej szczelności NIGDY przy pierwszym podejściu a jak mu powiedziałem że ja na to liczę to tylko się uśmiechnął i pokręcił głową :no: Jego mina 10 minut później była bezcenna Ale mówił też że był już na budowach z dofinansowaniem i robił testy dwa razy bo za pierwszym wynik nie był wystarczający żeby zmieścić się w normie (n=1,2 bo pasywnej szczelności w budynku mieszkalnym jeszcze nie miał). Więc przy pierwszej próbie jest lokalizacja mostków i nieszczelności a przy drugiej już z reguły wychodzi dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 19.02.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Tak, pisaliśmy o OC w pasywniaku. Daj proszę znać jak test wyszedł u Ciebie. Byłem kilka dni temu przy teście szczelności pasywnego. Wyszedł w okolicach 0,56. Dom buduje audytor, który wykonuje dość dużo testów szczelności. Z ciekawostek aby Cię pocieszyć.. Nigdy, nigdy jeszcze mu się nie zdarzyło, aby test został zaliczony za pierwszym razem . Więc przygotuj się, że zrobicie kilka prób, poszukacie nieszczelności i będziecie robić go do skutku. Wekto, w domu, o którym jest filmik na Murator.tv , test udał się można powiedzieć od razu. Tzn w czasie poświęconego dnia na to badanie. Chyba nie ujawnię dużej tajemnicy, jak powiem, że na początku był zauważalny ubytek powietrza- nie wiadomo było skąd, ale w końcu winna okazała się zakryta jakimiś materiałami kanalizacja. Całe poddasze było zaizolowane idealnie np. TO tak na pocieszenie Ciebie i mnie, bo właśnie czekam na ustalenie terminu testu u nas:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.02.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Kamil zobaczymy co przyszłość pokarze i jak sobie poradzisz z przegrzewaniem się domu w lecie. Oczywiście wszyscy znamy Twoje rozwiązanie, ale z teorii do praktyki to daleka droga. Mam cicha nadzieje, ze po wybudowaniu swojego pasywniaka (czego Ci zycze) podzielisz się z nami swoimi spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 20.02.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Kamil zobaczymy co przyszłość pokarze i jak sobie poradzisz z przegrzewaniem się domu w lecie. Oczywiście wszyscy znamy Twoje rozwiązanie, ale z teorii do praktyki to daleka droga. Mam cicha nadzieje, ze po wybudowaniu swojego pasywniaka (czego Ci zycze) podzielisz się z nami swoimi spostrzeżeniami. Jak już robię tyle zamieszania to pewnie że się podzielę. Ale pragnę przypomnieć że dom pasywny z reguły się nie przegrzewa czyli tak się go projektuje aby o tego nie dochodziło. Cała sztuka polega na tym aby był pasywny cały rok a nie tylko w pewnych okresach. Na pewno pompy ciepła czy CO w domu pasywnym nie mają prawa bytu bo w takim domu wystarczy dogrzewanie jakby awaryjne jakby było przez dłuższy czas zimniej a nie system grzewczy, lub dwa systemy a do tego jeszcze na zapas kominek, może to i tamto i Bóg wie co. Przy takim rozumowaniu nie ma co się dziwić że teoretycznie dom pasywny jest droższy o 30% a to jest bzdura wyssana z palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 21.02.2015 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Czas na decyzje. Panele PV na tarasie technicznym i stelażu czy może na dachu skośnym :lol2: 20 m2 potrzebuje pod instalację. Trzeba jeszcze rozwikłać zagadkę, czy przypadkiem stawka gwarantowana 75 gr nie wyklucza innego dofinansowania typu Prosument i czy nie będzie problemów przy taryfie G12/G12W i stawce gwarantowanej odsprzedaży nadwyżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.02.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 ah te testy ... szczelnosci i bezszczelności ja nie robiłem i już robić nie będę ! szkoda mi kasy na test , a wiem ze do idealu mi daleko , al wydawać 400-600 czy 1000 zł za test kiedy za 800 zł obganiam cały sezon .... dodam ze dopiero w tym roku w 2 pomieszczeniach nieżuytkowych przykleiłem membranę do ścian ... wiec o jakiek u mnie szczelności może być mowa? teraz gdy na to wszystko sie patrze .... to az sie dziwie że takie mam rachunki ....membrana z polaci dachu zamiast być przykleona do ściany kolakowej jest ściagnięta do pozmiomu podłogi i w pomieszczeniach nieuzytkowych wcisnieta pod styropian podlogi i przycisnieta plyta OSB - full fusherka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.02.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Czas na decyzje. Panele PV na tarasie technicznym i stelażu czy może na dachu skośnym :lol2: 20 m2 potrzebuje pod instalację. Trzeba jeszcze rozwikłać zagadkę, czy przypadkiem stawka gwarantowana 75 gr nie wyklucza innego dofinansowania typu Prosument i czy nie będzie problemów przy taryfie G12/G12W i stawce gwarantowanej odsprzedaży nadwyżki. A jaki jest koszt 1m2 PV z montażem? Jest jakaś różnica miedzy układaniem na dachu czy na tarasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.02.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Czas na decyzje. Panele PV na tarasie technicznym i stelażu czy może na dachu skośnym :lol2: 20 m2 potrzebuje pod instalację. Trzeba jeszcze rozwikłać zagadkę, czy przypadkiem stawka gwarantowana 75 gr nie wyklucza innego dofinansowania typu Prosument i czy nie będzie problemów przy taryfie G12/G12W i stawce gwarantowanej odsprzedaży nadwyżki. Zagadkę rozwiązywali na forum gramwzielone - zdecydowanie stwierdzali że jeden rodzaj wsparcia wyklucza drugi. Jeśli dobrze kojarzę to jak zagospodarujesz 20 m2 pod panele PV to przekroczysz magiczny próg 3 kV i dostaniesz 'tylko' 65 gr stawki gwarantowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.02.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Drugie badanie już za mną. Aktualnie czekam na raport. Tak jak M.A.G. wspomnial prawdopodobnie nie był ostatnim- do trzech razy sztuka.Zapytałem Pana Grzegorza o nurtujący was temat OC. Stwierdził iż przy szczelnym budynku OC nastarczyć może sporo problemów. Warto było by pomyśleć o wyrzutni powietrza w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 01.03.2015 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Mj audytor przed testem też powiedział że nie miał wyniku pasywnej szczelności NIGDY przy pierwszym podejściu a jak mu powiedziałem że ja na to liczę to tylko się uśmiechnął i pokręcił głową :no: Jego mina 10 minut później była bezcenna Andrzej, dobrze wiesz, że jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę. A to się nie liczy :). Testy nigdy, nigdy nie wychodzą za pierwszym razem Nie każdy buduje z klocków. W sumie nawet nie wiem dlaczego bo to przecież w miarę prosta, szybka i czysta praca. Dla mnie istotna była akumulacja przy PC i pasywna obrona budynku przed przegrzaniem. Stąd ciężkie silikaty i prawie 180m3 betonu. Jednak alternatyw jest sporo i klocki są jedną z lepszych. Wekto, w domu, o którym jest filmik na Murator.tv , test udał się można powiedzieć od razu. Tzn w czasie poświęconego dnia na to badanie. Chyba nie ujawnię dużej tajemnicy, jak powiem, że na początku był zauważalny ubytek powietrza- nie wiadomo było skąd, ale w końcu winna okazała się zakryta jakimiś materiałami kanalizacja. Całe poddasze było zaizolowane idealnie np. TO tak na pocieszenie Ciebie i mnie, bo właśnie czekam na ustalenie terminu testu u nas:). Szczerze mówiąc Marzena, nie bardzo przejmuję się blower-door testem bo wiem, że wyjdzie. Pomimo, że jeszcze nawet okien nie mamy w domu . Wyjdzie za którymś razem ale wyjdzie. Choć dla mnie to sztuka dla sztuki bo papierek mi niepotrzebny. No ale skoro budujemy standard pasywny to budujemy. A właśnie odnośnie domów pasywnych. W muratorze był pokazany całkiem fajny, stylowy dom pasywny. Podkreślić należy, że to dom stylowy a jednak uzyskujący NF15 i ( PHI The Passive House Institute). W tygodniu jadę zobaczyć jak sobie poradzili z niektórymi sprawami. Zwłaszcza chodzi o niestandardową instalację WM. Ciekawy wizualnie budynek zadający kłam twierdzeniom, że dom pasywny musi wyglądać i być do bólu pragmatyczny. Te mity, że od północy ściana bez okien a od południa ściana szkła, brak balkonów itp. ah te testy ... szczelnosci i bezszczelności ja nie robiłem i już robić nie będę ! Jeśli musisz mieć papier to i musisz zrobić. Nie ma wyjścia. Ale jeśli wiesz, że dom zbudowany jest dobrze to są to wyrzucone pieniądze. Też tak myślę. Konrad, Ty wiesz, że masz dobrze zrobiony dom a fuszerki... sam wykryjesz ewentualnie zrobisz obchód gromniczny. Ale nie każdy buduje sam a do tego jeszcze ubiega się o dotację więc nie ma siły. Trzeba robić. Ja już mam zakontraktowane badanie jeszcze z czasów jak robiliśmy weryfikację projektu do NFOŚ. Oczywiście pozytywną ale ... to tylko papier a teraz w programie i tak już nie jesteśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 01.03.2015 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Zagadkę rozwiązywali na forum gramwzielone - zdecydowanie stwierdzali że jeden rodzaj wsparcia wyklucza drugi. Jeśli dobrze kojarzę to jak zagospodarujesz 20 m2 pod panele PV to przekroczysz magiczny próg 3 kV i dostaniesz 'tylko' 65 gr stawki gwarantowanej. Miejsca to mamy bardzo dużo. Ze 100 m2 dachu plus drugie tyle na tarasach technicznych. To miejsca, która projektowo są przygotowane właśnie na panele. Te 20m2 podałem po lekturze jakiegoś wątku odnośnie PV i tam podawali, że mniej więcej tyle potrzebuję na instalację 3kW. Niestety, wychodzi na to, że stawka gwarantowana i Prosument nie idą w parze. Zacznę badać kwestię Prosumenta w BOŚ. Gdzieś ktoś podawał wyliczenia, że jedno i drugie rozwiązanie jest równoważne korzyściowo. Jeśli do Prosumenta uda mi się dołączyć PC to decyzja może być jedna. Jeśli nie to się zobaczy. Ale lepiej mieć już dziś korzyść konkretną niż korzyść rozłożoną na lata podczas których sporo się może zmienić. Pewnie czytałeś dyskusje na gramwzielone. Może znajdzie się furtka, że Prosumenta robisz w tym roku a stawki gwarantowane masz od przyszłego, gdy zaczną obowiązywać Drugie badanie już za mną. Aktualnie czekam na raport. Tak jak M.A.G. wspomnial prawdopodobnie nie był ostatnim- do trzech razy sztuka. Zapytałem Pana Grzegorza o nurtujący was temat OC. Stwierdził iż przy szczelnym budynku OC nastarczyć może sporo problemów. Warto było by pomyśleć o wyrzutni powietrza w garażu. Jak wyszedł raport? Jak byłeś przy badaniu to pewnie od razu widziałeś wynik. Ciekaw jestem co Ci wyszło. OC ... kurcze, coś wymyślę. Jak byłem przy jednym z badania testu szczelności to wynik wyszedł 0,87. To i tak dobry wynik pomimo, że to było tylko do celów pokazowych. Żadne przepusty nie były specjalnie uszczelnione. Rekuperator nie był odcięty i można przyjąć, że była potężna dziura na wyrzutni i czerpni. Pomimo tego wynik wyskoczył 0,87. Jeśli tak to przy nawet otwartych (choć do testu OC uszczelnię tak, że ani piśnie gniazdach OC nie powinno być dużego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 01.03.2015 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Sezon budowlany uważam za otwarty. Wczoraj narobiłem się łopatą. Wymieniamy trochę aquastyru na fundamentach. Zastępujemy go twardym XPSem. Ma to stanowić dodatkową podporę pod isomur o szerokości 30 cm. Ten isomur będzie w 2-3 wierszach i będzie wystawał na 10 cm poza lico muru. 20 cm pozostanie w świetle otworu okiennego. Te 10 cm zewnętrzne potrzebujemy aby stworzyć podporę pod HS, fixy w salonie i okna balkonowe na piętrze. Montaż okien w połowie miesiąca. Wcześniej ociepleniowcy wstępnie mają przygotować izolację 10 cm wokół okien aby było do czego zamontować taśmy paroprzepuszczalne. Od około 25 marca wejdzie ekipa od hydroizolacji tarasów (mają co robić bo jest tego ponad 150m2). W międzyczasie na budowie pojawią się elektrycy i do pracy przystąpi firma od pozostałych instalacji. Koniec planowania i organizowania. Czas na pracę. PS. A niektóre bocianki, które zaczynały budowę przed wakacjami 2104 już mieszkają . Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 01.03.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Ja zrobię wyrzut OC właśnie do garażu tylko muszę pomyśleć nad jakimś rodzajem tlumiko-filtro- rozpraszacza tej silnej jakby nie bylo strugi powietrza zeby samochody nie staly w chmurach kurzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 01.03.2015 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Naszło mnie też na jakieś wstępne planowanie otoczenia domu. Działka stosunkowo duża ale częściowo już zagospodarowana. Mieliśmy to szczęście, że naście lat temu, poprzedni właściciele posadzili trochę sadzonek różnych świerków, sosen, modrzewia itp. drzew iglastych. Jest też okazały dąb, brzozy i sam nie wiem co jeszcze. To w jednej części działki. Z tych sadzonek wyrósł piękny zagajnik. Zajmuje jakieś 1/3 działki. Pozostała część to budowa czyli jak to na budowie... gołe klepisko, hałdy ziemi, kupki piasku itp. rozgardiasz budowlany. Ma być w miarę bezobsługowo, zielono i przyjemnie. Celuję w jakieś rozwiązania z trawami ozdobnymi. Piękne rośliny. Tylko ja, człowiek z miasta, mam teraz się poznać na tym czy lepiej miskaty czy turzyce i to w takim czy innym gatunku. Ujć... jestem w temacie tak zielony jak trawy które mamy posadzić ;p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 01.03.2015 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Ja zrobię wyrzut OC właśnie do garażu tylko muszę pomyśleć nad jakimś rodzajem tlumiko-filtro- rozpraszacza tej silnej jakby nie bylo strugi powietrza zeby samochody nie staly w chmurach kurzu... Sprawdzisz to w praktyce wcześniej ode mnie . Ciekaw jestem, jak to będzie się sprawdzało jeśli chodzi o czystość garażu/samochodów. W sumie jednostka centralna też ma być u nas w oddylatowanym garażu. Szkoda tego ciepłego powietrza, które będzie wyrzucane poza rekuperatorem. Może puszczę ją tak jak u Ciebie, do garażu a stamtąd i tak wyjdzie kominem wentylacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 01.03.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Jak juz będziesz konkrtenie myślał o ogrodzie to moge podpowiedzieć co nie co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 01.03.2015 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Andrzej, to podpowiedz proszę, czy warto teraz coś, gdzieś posadzić aby w przyszłym roku przesadzić na miejsce docelowe . Szkoda mi tego jednego sezonu podczas którego jakieś rośliny mogłyby już podrosnąć. Trzymam za słowo i odezwę się podczas konkretnych rozmyślań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 01.03.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Nie warto... gdyby było warto to juz w zeszlym roku mialbym u siebie sporo roslin. Lepiej trzymac sie kolejności prac nnajpierw budowlane potem wykończenia z tymi na zewnatrz wlacznie. Budowlancy nie patrza pod nogi czesc roslin nieumiejetnie wykopywana po roku po prostu padnie bo straci nowe korzenie wytworzone w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 01.03.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Sebastian, co za stylowy domek pasywny wypatrzyłeś na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.03.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 ....Jak wyszedł raport? Jak byłeś przy badaniu to pewnie od razu widziałeś wynik. Ciekaw jestem co Ci wyszło. OC ... kurcze, coś wymyślę. Jak byłem przy jednym z badania testu szczelności to wynik wyszedł 0,87. To i tak dobry wynik pomimo, że to było tylko do celów pokazowych. Żadne przepusty nie były specjalnie uszczelnione. Rekuperator nie był odcięty i można przyjąć, że była potężna dziura na wyrzutni i czerpni. Pomimo tego wynik wyskoczył 0,87. Jeśli tak to przy nawet otwartych (choć do testu OC uszczelnię tak, że ani piśnie gniazdach OC nie powinno być dużego problemu. Raportu jeszcze nie otrzymałem. Nie oficjalnie wynik jest gorszy o 0.03- na granicy bledu pomiaru. Pomiar przeprowadzony byl z termkwizja. Troche pracy mnie jeszcze czeka by doszczelnic budynek. Do ustawienia okna, drzwi, likwidacja nieszczelnosci polaci dachowej. OC przy dobrych podwójnych uszczelkach w gniazdach nie stwarza problemów szczelności. Problem pojawia sie wtedy gdy zostanie uruchomiony. Z budynku szczelnego wysysa powietrze. Wydajesie, że zwiekszenie wydajności WM jest niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts