Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W takim razie mam czas do przyszłego roku na planowanie roślin. Dzięki za radę.

Marzena, ten pasywny stylowy jest w ostatnim numerze Muratora. Chodzi o ten dom:

IMAG0155.jpg

Tomaszs131, na czas używania OC można po prostu rozszczelnić/otworzyć okna tak aby nie robić podciśnienia w domu. Zresztą czas używania OC nie jest jakoś istotnie długi aby za bardzo się tym przejmować co zostanie wyssane. Aby jednak te wyssanie nie było bezproduktywne to faktycznie można powietrze wrzucić do garażu.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 459
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sezon rozpoczęty kilka tygodni temu. Łapaliśmy cieplejsze dni aby zrobić przygotowanie pod montaż okien.

Wymiana aquastyru na styrodur na fragmencie fundamentów (odkopanie fundamentu, wycinanki, klejenie i zasypanie). Da to dodatkowe podparcie pod isomur wystawiony 10 cm poza lico ściany. Całość stanowi dodatkowe oparcie dla HSa i dwóch fixów na parterze oraz drzwi balkonowe na piętrze. XPS uzupełniony aquastyrem z odzysku. Isomur (najszerszy dostępny tj. 30 cm) w trzech wierszach pod isofixami i dwie warstwy pod HSem oraz po jednej pod oknami balkonowymi.

IMAG0168.jpg

Na fixach będą montowane żaluzje fasadowe. Skrzynka ma być schowana w izolacji. Grubość skrzynki to 12 cm. Gdyby zostawić 18 cm grafitu to i tak w tym miejscu mielibyśmy mostek. Należało zmienić ten materiał na coś cieplejszego. Stanęło na pianie fenylowej w postaci płyt Kooltherm K5. Ściana wyjdzie nieco ponad 0,11 jeśli będą dwie warstwy po 8 cm. Na razie przyklejona jest jedna warstwa do której będzie przyklejona taśma paroprzepuszczalna po montażu okien.

Skrzynki mocowane na Eco-Fix G

IMAG0186.jpg

Trwa montaż okien. Dziś dzień HSu i fixów.

DSCF1269.JPG

W poniedziałek zaczynają pracę hydroizolatorzy tarasów. Wchodzą też elektrycy oraz pozostali instalatorzy. Jak tylko minie 30 dni od zgłoszenia projektu geologicznego to zaczynamy odwierty. W kwietniu ocieplenie i tynki zewnętrzne. W czerwcu tynki w środku. Sierpień, po wyschnięciu wylewek i tynku będą realizowane prace na poddaszu (ocieplenie i GK).

Ze zmian wprowadzonych w ostatnim czasie to zwiększenie izolacji od gruntu na 32 cm. To efekt zmiany wylewki z 10 cm na 8 cm i zachowanie założonego wcześniej poziomu zero. Dojdzie trochę centymetrów na tarasach. Zamiast wylewki spadkowej będą zrobione spadki z klocków styropianowych. W sumie powierzchnie będą miały od 31 do 42 cm. W obu przypadkach zmiany zmniejszające koszty a poprawiające współczynniki przenikania ciepła.

karolek75, przy okazji zrobię jakieś dokładne zdjęcia. Montaż tradycyjny tj. konsole przytwierdzone do Isomuru (w część betonową). Na to taśma, silikonowanie rozcięć przy konsolach i w rogach. Zrezygnowaliśmy z izolacji poziomej. Na styku fundament-Isomur ze względu na przyczepność. Na górze ze względu na możliwość powstania nieszczelności powietrznej. Można było zrobić ją między wierszami.

Ten HS i tak ma mocne oparcie na fundamentach. Nie jest przecież w całości wysunięty. Bloczki są w 20 cm w środku i tylko 10 cm na zewnątrz. Nie ma prawa nic się stać.

Tak to wygląda po wypianowaniu.

DSCF1286.JPG

O hydroizolacji napiszę na początku tygodnia. Od poniedziałku rozpoczynają. Będzie zmiana membrany (ze względów logistycznych na lepszą w tej samej cenie).

Edytowane przez Wekto

• 3 weeks później...

Hydroizolacja tarasów

Ten etap prac praktycznie zakończony. Pozostały jeszcze obróbki blacharskie, które zostaną wykonane dopiero po pracach docieplenia elewacji.

W sumie do zrobienia była izolacja trzech tarasów i balkonu. Prawie 200m2. Taras użytkowy i taras nad holem wejściowym mają podobny przekrój. Pomiędzy tarasem nad holem a tarasem nad garażem jest przerwa 30 cm na izolację domu. Ekipa wykonała konstrukcję (eps + osb) tak aby zrobić ciągłą hydroizolację a jednocześnie zachować ciągłość izolacji termicznej.

Uzgodniliśmy, że spadki tarasu zostaną wykonane klinami z twardego eps'u zamiast projektowanej wylewki. Mniejsze koszty a większa izolacja termiczna.

Przekrój przez taras użytkowy (całość wykonana w systemie Bauder'a):

- płyta żelbetowa

- impregnacja podłoża Bauder Burkolit V

- paroizolacja Bauder DS2

- termoizolajcja (30 cm szary eps 0,030 i kliny od 6 do 17 cm z białego eps 0,036)

- warstwa separacyjna Typar

- właściwa hydroizolacja Thermofin F15

- włóknina Bauder SV300

- warstwa żwiru 5 cm

Współczynnik obliczeniowy przenikania ciepła wychodzi mi poniżej 0,075.

Dla tarasu technicznego nad garażem nie została zastosowana membrana Thermofin a zwykła folia PE 0,2mm. Na balkonie nie ma żadnej izolacji termicznej (nie licząc klinów dla uzyskania spadku).

Jak widać zmieniła się koncepcja. Jest taras balastowy ale nie odwrócony, o czym były wpisy wcześniej. Dzięki za rady.

Jak to wyglądało?

Poniżej widać zrealizowany spadek pomiędzy tarasem nad holem (wyższy, z większą izolacją termiczną) a niższym tarasem technicznym nad garażem.

DSCF1382.JPG

Ogniomurek na brzegu tarasu (wykonany z płyt osb i styropianu). Bardzo szeroki bo uwzględniający grubość muru żelbetowego i 30 cm ocieplenia zewnętrznego, które zostanie zamontowane.

DSCF1425.JPG

Mniej więcej końcowy efekt. Na taras użytkowy zostaną jeszcze położone płyty tarasowe o grubości 4 cm. Od strony brzegu tarasu będą położone bezpośrednio na ogniomurek a przy budynku ich wysokość sięgnie trochę powyżej dołu ramy okna tarasowego.

DSCF1439.JPG

Kliny docinane były na budowie (drut oporowy). To bardzo czyste i skuteczne rozwiązanie. Ekipa dokładnie wszystko sobie wyliczyła i cięła to co było im potrzebne.

Same płyty eps przyjechały w dużych kawałkach. Grubośc 30 cm a wielkość 200x100 cm.

DSCF1345.JPG

Oczywiście pominąłem tutaj sporo szczegółów, których nie rejestrowałem. Płyty były przyklejane do podłoża. Brzegi odpowiednio izolowane (podwójnie) jakąś masą Baudera. Piana oczywiście ścinana itp. Technicznie po prostu zaufałem wykonawcy.

Do wykonania hydroizolacji polecam firmę ECO Piotr Świątczak :)

Kolejny wpis będzie o oknach. Też należy się laurka wykonawcy. Aktualnie na budowie pracują elektrycy i lada chwila wchodzą ekipy pozostałych instalacji. W połowie kwietnia wchodzi ekipa do wykonania elewacji (30cm grafitu + tynki).

• 3 weeks później...

Sezon budowlany trwa.

Na budowie rozkręcają się hydraulicy. Zaczynali od najtrudniejszych/najbrudniejszych prac. Bruzdy na rury kanalizacyjne z piętra. Wyglądało to kosmicznie. Przyjeżdżam rano a w środku biało. Z tej mgły wyłania się jakaś postać i pyta "nie ma pan klamki do okien" ? Nie znaleźli jednej roboczej klamki i dom był zamknięty a oni pylili tak, że nic nie było widać. Zdjęcie poniżej to już z wstępnego przewietrzenia.

IMAG0265.jpg

Te brudne prace są już zakończone.

Na budowie kończą też pracę elektrycy. W sumie rozciągniętych jest około 12 km wszelkich kabli i kabelków. Założenie dość proste. Wszystkie punkty świetlne schodzą się w rozdzielnicy. Tam będą sterowane włączane na przekaźnikach. Przekaźniki sterowane przez moduły dopuszkowe znajdujące się w każdym łączniku ściennym. Gniazda grupowane w większości w obwody według pomieszczeń. Dzielone pól na pół na sterowane i niesterowane. Do tego koncentryki do telewizji (instalacja multiswitchowa) oraz skrętki komputerowe.

Elektryka rozciągnięta w korytach pod posadzką. Wygląda to tak:

DSCF1464.JPG

Przez łączniki na ścianach biegnie magistrala w formie skrętki komputerowej. Protokół magistrali CAN do której wykorzystane są 4 żyły. Czyli pozostałe 4 żyły mam w zapasie. Gdyby jednak został uszkodzony cały przewód to zamontowałem od góry drugi przewód awaryjny.

Moduły Hapcan'a już zamówione i niedługo powinny dotrzeć. Pozostałe moduły elektryczne już kupione i czekają na swój czas gdy będzie szyta rozdzielnica. Rozdzielnica w drodze. Osprzęt firmy TEM już też wybrany i zliczony.

Tak wygląda niby banalna sprawa ale to w sumie główny przewód w domu (i jego zapas prowadzony w alternatywny sposób). Gdyby to wszystko zawiodło to pozostaje jeszcze dodatkowe rozwiązanie ze zmianą końców magistrali.

IMAG0282.jpg

Po weekendzie majowym wchodzą na budowę ociepleniowcy. Czas już na nich z uwagi na taśmy montażu okien. Nie mogą za długo być narażone na UV.

Przed ociepleniowcami zależało mi na zamontowaniu barierki na tarasie. Barierka już jest. Boki, tak jak i cały murek będą otulone ze wszystkich stron 30cm izolacją termiczną. Dzięki takiej trochę nietypowej konstrukcji uniknęliśmy przebijania hydroizolacji. Aby jednak mostek termiczny nie był za duży to zrobiłem przekładkę z isomurów. Zostały i się kurzyły więc znalazłem dla nich nietypowe zastosowanie.

IMAG0269.jpg

Przed ociepleniowcami musimy jeszcze zamontować na fixaxh skrzynki dla żaluzji fasadowych. Montaż za kilka dni.

Dzieje się sporo drobnych rzeczy. Dziś przywiozłem 3 stelaże do wc. Zdziwiłem się, że już na tym etapie muszę rozpoznać kwestię tych stelaży oraz tego na jakiej wysokości będzie zawieszony sedes. Uhu... idąc za ciosem mam już wybrane panele podtynkowe, kupione głośniki do nagłośnienia salonu czy komplet dużych ręczników do łazienek :)

Odrębny wpis chciałbym poświęcić oknom.

Tak długo się do tego zbierałem, że ... zostałem uprzedzony przez Oknotest.pl :).

Technicznie wszystko opisane jest tutaj: http://oknotest.pl/montaz-okien/aprel-montaz-okien-w-ociepleniu

Ze swojej strony napiszę jaki miałem podejście. Na montaż samych pakietów się nie zdecydowałem. Pomimo, że jest to rozwiązanie tańsze i prawdopodobnie lepsze to możliwość otwierania okien jest dla nas niezwykle istotna. Stąd też standardowe rozwiązania (oprócz 3 fixów).

Ofert przerobiłem bardzo dużo. Włącznie z wyborem konkretnych pakietów szybowych dla poszczególnych okien.

Wybór padł na stolarkę dobrej jakości ale z parametrami, które nie są jakoś szczególnie wyśrubowane. Natomiast kierując się maksymą, że nawet najlepsze okna można spie..zepsuć przez słaby montaż to wybrałem jak najlepszą ekipę do montażu. Wybór padł na forumowego Starego czyli firma Aprel (szczerze polecam).

Okna firmy Adam's pvc w okleinie złoty dąb. Montaż w warstwie ocieplenia.

DSCF1414.JPG

Edytowane przez Wekto

Odnośnie instalacji IB.

System HAPCAN: http://hapcan.com/index_pl.htm. Na piętrze 120 metrów magistrali. Parter jeszcze przede mną ale tutaj czekam na zakończenie pracy przez elektryków i rozciągnięcie twardej hydrauliki.

Osprzęt elektryczny modułowy TEM: http://www.tem.com.pl/ . Kilka elementów już ściągnąłem aby sprawdzić organoleptycznie jak to wygląda. Fajną opcją jest to, że można wypożyczyć walizkę prezentacyjną i poznać niektóre rozwiązania, sprawdzić kolorystykę ramek itp.

Łączniki oparte na przyciski żaluzjowe. W pojedynczej ramce mogę włożyć dwa wąskie przyciski żaluzjowe. Jeden przycisk żaluzjowy to dwa przyciski dzwonkowe. Czyli w jednej, pojedynczej ramce mam tak naprawdę 4 przyciski typu włącz/wyłącz. Dodatkowo można to oprogramować tak, że dłuższe przyciśnięcie przycisku będzie odbierane przez system jako inne polecenie.

Edytowane przez Wekto

• 2 weeks później...

Na budowie ruch jak w ulu. Ekipy się mieszają i czasami wchodzą w paradę. Ja przy okazji biegam po ścianach w poszukiwaniu nieszczelności. Ucząc się na doświadczeniach innych od razu kupiłem dwa kartony akrylu. Dodatkowo w kilka godzin obrobiłem spore fragmenty ścian z zewnątrz zaprawą klejącą. Jednak całości nie dam rady obskoczyć. Za dużo metrów i miejscami za wysoko jak na drabinę. Może uda mi się kogoś zorganizować aby przeciągnąć wszystkie ściany cienką warstwą zaprawy cementowej. Dla ekipy z rusztowaniem to 1-2 dni. Muszę się spieszyć bo ociepleniowcy pomimo, że mają poślizg wejdą na budowę za tydzień-półtorej.

Elektryka już prawie zakończona (pozostaje zszycie szafy rozdzielczej). Hydraulika podposadzkowa też. Część izolacji termicznej od gruntu już rozłożona. Skrzynki pod żaluzje fasadowe zamontowane. Za tydzień z groszami wchodzą wylewkarze. Za niecały miesiąc tynkarze. Będzie chwilę spokoju.

DSCF1601.JPG

DSCF1611.JPG

Skrzynki powieszone na kątownikach EcoFix-G z tej samej firmy, która produkuje Isomur. Pomiędzy skrzynką a murem izolacja wykonana z płyt z piany fenylowej. Pomiędzy jedną a drugą płytą jest różnica prawie 2 miesięcy. Tak działa nasze słoneczko na tego typu materiały. Zasilanie wyprowadzone a przebicie zaizolowane akrylem.

DSCF1609.JPG

DSCF1595.JPG

Prywatny basen na tarasie (test szczelności, który wypada póki co pozytywnie).

• 2 weeks później...

Adam626, żaluzje z polskiego Selta. Dużego wyboru nie mamy. Raptem dwie nasze firmy się w tym zakresie liczą. Na razie założone są skrzynki i doprowadzone zasilanie. Same żaluzje to kwestia "po tynkach".

Styropian na elewacji 30 cm. Z obliczeń wynika, że powinny się skrzynki zmieścić idealnie pod tynkiem. 2x8 kingspan+ 12 skrzynka = 28 cm. Dochodzi klej ale miejsce na 1-2 cm styropianu na skrzynce się powinno znaleźć. Na to wszystko tynk.

Zastanawiam się nad tym jakie masz kasety, że ledwo ledwo zmieściły Ci się z izolacją 5cm.

Mam takie same kasety bo Selt. Na nadproże było klejone 5cm kingspana, potem 12cm kasety i raptem zostaje 3cm. W prkatyce jakoś tak to wychodziło ze na od przodu 2cm styro i koniec. Oczywiscie ten styropian od przodu nie ociepla tylko by wymiar trzymało.

Polecam rozginac troche te kasety by otwór od dołu był szerszy. jedna z kaset jest jakaś ściśnięta i żaluzja słabo sie wysuwa

IMG_3064.jpg

Edytowane przez Adam626