Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Płyta/jastrych będzie się rozładowywała w momencie gdy będzie większa różnica pomiędzy nią a otoczeniem (ogrzewanymi pomieszczeniami). Jeśli różnica będzie minimalna (płyta powiedzmy 22-25 stopni a pomieszczenia 22-23 stopnie) to wymiana energii mocno wyhamuje. Płyta nie przegrzeje pomieszczenia.

• Odpowiedzi 459
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

aha to mnie uspokoiłeś. a myślałeś może o takiej kombinacji aby ścianę północną zrobić z BK i poddasze z BK? bo wiadomo że przez ścianę ucieknie najwięcej ciepła a BK jest cieplejszym materiałem i lepiej izoluje. wiem że i tak jest styro na ściany ale na tej ścianie powinna być ważniejsza izolacyjność cieplna niż akumulacja bo od tego płyta wystarczy, strop i ściana południowa. dzięki temu więcej ciepła się zatrzyma. tak samo na poddaszu ściany nie muszą akumulować tylko myślę że lepiej jak to ciepło będą zatrzymywać. może dzięki temu nawet ogrzewanie na poddaszu nie będzie musiało się włączać bo jak na sufit zastosuje się takie specjalne folie odbijające ciepło to ciepło oddawane z stropu ogrzeje poddasze. no chyba że strop aż tak się nie nagrzeje to wtedy inna bajka. co o tym myślisz?

Bloczek silikatowy plus 30 cm grafitu to 0,0982. BK odmiany 400 i ten sam grafit to 0,083. Można walczyć ale wolę mieć akumulację a U i tak mniejsze niż potrzeba.

Patrz też na lato. A może przede wszystkim patrz na okres letni. Akumulacja ma też chronić dom przed przegrzaniem (ale jak pochłonie energię to ciężko później dom doprowadzić do "stanu używalności" pomimo, że za oknem jest już chłodniej). Poza tym całość ma być prosta więc wolę uniknąć komplikowania budowy jeśli to nie jest niezbędne.

a ja się nad tym sposobem mocno zastanawiam. od południa najwięcej ciepła będzie do domu wchodzić a najwięcej będzie chciało wyjść północą nie licząc stropu chodzi o to że to zimniejsza strona w całym domu jakby nie patrzeć. u siebie chyba tak spróbuję no chyba że pod wzgledem konstrukcyjnym nie można tak robić to wtedy inna sprawa. będę musiał z jakimś konstruktorem o tym pogadać. może takimi zabiegami uda się zejść poniżej 10kWh/m2, nie wiem ale warto spróbować bo cenowo nie będzie drożej. ja będę miał prostszy projekt i wjazd od północy więc myślę ze warto spróbować. na szczęście wysokość silki i ytonga to 199mm więc łatwo się będzie to robiło. ale tak jak wcześniej sam pisałeś i też tak uważam to trzeba na wszystko zrobić obliczenia i OZC i wtedy się zobaczy.

Z cyklu "co tam w Programie słuchać" artykuł z GW

Kredyt z dopłatą Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (NFOŚiGW) zaciągnęło do tej pory zaledwie 49 inwestorów budujących energooszczędne domy jednorodzinne. W Funduszu wciąż liczą jednak na to, że w najbliższych latach powstaną ich setki, a może nawet i tysiące

Program dopłat, na który NFOŚiGW przeznaczył 300 mln zł, formalnie zaczął działać od stycznia 2013 r. Problem w tym, że dopiero w końcówce roku na rynku pojawiły się pierwsze kredyty premiowane dopłatą. Jak dużą? Do domów zużywających nie więcej niż 40 kWh energii na m kw. rocznie (NF40) Fundusz dopłaca 30 tys. zł. Zaś jeśli ktoś postanowi wybudować dom zużywający mniej niż 15 kWh energii na m kw. rocznie, może liczyć na 50 tys. zł. Dodajmy, że od tej kwoty trzeba zapłacić podatek dochodowy.

Dużo kosztownej biurokracji

Ponadto kłopotliwe i do tego dość kosztowne są też same procedury. Koszty wykonania dokumentacji, świadectw, badań i weryfikacji mogą pochłonąć, lekko licząc, kilka tysięcy złotych. Prawdopodobnie także tym należy tłumaczyć, że mimo dużego - jak twierdzą bankowcy - zainteresowania programem po kredyt z dopłatą sięgnęli do tej pory nieliczni. Rzecznik prasowy NFOŚiGW Witold Maziarz poinformował w środę, że do końca marca 65 inwestorów wystąpiło z wnioskiem o tego typu kredyt. Oznacza, że mieli już oni w ręku projekt domu, który spełnia określone w programie wymagania techniczne. Mało tego. Spełnienie tych wymagań potwierdził (na koszt inwestora) autoryzowany weryfikator z listy Związku Banków Polskich (ZBP). 59 projektów dotyczyło domów NF40, a tylko siedem - NF15.

Z kolei banki uczestniczące w programie podały, że zawarły 49 kredytów o łącznej wartości blisko 3,3 mln zł. 22 inwestorów już dostało po 30 tys. zł dopłaty. Ich domy są już więc gotowe i - co ważne - pozytywnie zweryfikowane przez innego weryfikatora z tej samej listy bankowej. Oczywiście, inwestor ponosi koszty także i tej weryfikacji, która ma potwierdzić, czy osiągnięty został założony standard energetyczny domu.

W NFOŚiGW i ZBP przekonują, że w tym roku program ruszy z kopyta. - Rosnące ceny energii i zmiana przepisów na niekorzystne dla właścicieli budynków energochłonnych spowodują, że argumenty ekonomiczne, wcześniej niż później przekonają Polaków do tego typu inwestycji -

uważa dyrektor zespołu programów publicznych w ZBP Arkadiusz Lewicki. I dodaje, że kredytów z dopłatą udziela już sześć banków - Bank Ochrony Środowiska, Bank Polskiej Spółdzielczości, Bank Zachodni WBK, Deutsche Bank Polska, Getin Noble Bank oraz SGB Bank.

Połowa wniosków odpada

O rosnącym zainteresowaniu programem mówią też weryfikatorzy z listy ZBP. W całym kraju jest już 51 takich specjalistów. Z informacji zebranych przez ZBP wynika, że do tej pory zgłosiło się do nich 320 inwestorów, jednak tylko 150 projektów domów przyjętych zostało do weryfikacji. Dlaczego tak dużo projektów weryfikatorzy odrzucili? Bo - jak tłumaczą w ZBP - w dokumentacji często brakuje wymaganych obliczeń, charakterystyki energetycznej czy projektu instalacji wentylacji mechanicznej. Ponadto nie zawsze da się dostosować budowany dom do wymogów programu. - Jest on trudny, ale chodzi o wzniesienie polskiego budownictwa na wyższy poziom - tłumaczy Dariusz Koc z Krajowej Agencji Poszanowania Energii, który współtworzył założenia programu. Niestety, weryfikatorzy potwierdzają, że wielu inwestorów zainteresowanych budową domu energooszczędnego narzeka na zbyt skomplikowane formalności. Witold Maziarz nie wyklucza jednak, że za jakiś czas zostaną one uproszczone dla indywidualnych inwestorów.

źródło (pogrubienia własne)

Taki jeszcze ciekawy link niedotyczący dofinansowania. 53,7 proc. Polaków mieszka w domach - wynika z danych Eurostatu.

Comiesięczna aktualizacja statystyk programu. Poprzednie wrzucałem tutaj.

Dotychczas wypłacono dopłatę na 22 przedsięwzięcia w łącznej wysokości 660 tys. zł. Średnia powierzchnia budowanych domów energooszczędnych to 117,3 m2 natomiast wskaźnik zapotrzebowania na energię użytkową do celów ogrzewania i wentylacji (EUco) wynosi średnio 33,6 kWh/(m2*rok). Przedsięwzięcia zostały zrealizowane w woj. śląskim.1. Wnioski o przekazanie dotacji złożone przez banki w NFOŚiGW:

27 wniosków na kwotę dotacji 810 tys. zł

2. Przekazane dotacje:

22 przedsięwzięć na kwotę dotacji 660 tys. zł

Statystyka z wniosków złożonych przez banki w NFOŚiGW

[TABLE=width: 468]

[TR]

[TD=width: 299, align: center] Treść[/TD]

[TD=width: 77, align: center] Średnio[/TD]

[TD=width: 74, align: center] Razem[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Powierzchnia zrealizowanych przedsięwzięć (m2)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]117,3[/TD]

[TD=width: 74, align: right]3 167,5[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Wskaźnik zapotrzebowania na energię użytkową do celów ogrzewania i wentylacji (EUco) wyrażony w kWh/(m2*rok)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]33,6[/TD]

[TD=width: 74, bgcolor: #999999][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Okres kredytowania (miesiące)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]120[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Prowizja od udzielenia kredytu (%)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]3,13 %[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Oprocentowanie kredytu (%)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]7,69 %[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Wysokość kredytu na koszty kwalifikowane (tys. zł)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]31,2[/TD]

[TD=width: 74, align: right]841,4[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Wysokość dopłaty do kredytu (tys. zł)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]30,0[/TD]

[TD=width: 74, align: right]810,0[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

* Stan na dzień 24.04.2014 r.

Budżet programu:[TABLE=width: 401]

[TR]

[TD=width: 62, align: center]Rok[/TD]

[TD=width: 89, align: center]Plan (tys. zł)[/TD]

[TD=width: 142, align: center]Wykonanie (tys. zł)[/TD]

[TD=width: 86, align: center]% planu[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 62, align: center]2014[/TD]

[TD=width: 89, align: center]9 830[/TD]

[TD=width: 142, align: center]660[/TD]

[TD=width: 86, align: center]6,7%[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 62, align: center]2015[/TD]

[TD=width: 89, align: center]24 486[/TD]

[TD=width: 142, align: center]0[/TD]

[TD=width: 86, align: center]0%[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 62, align: center]2016-2018[/TD]

[TD=width: 89, align: center]265 684[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 62, align: right]Razem[/TD]

[TD=width: 89, align: center]300 000[/TD]

[TD=width: 142, align: center]660[/TD]

[TD=width: 86, align: center]0,2%

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

według artykułu GW który przytoczyłeś wynika że nie wszystkie wnioski o dopłatę są akceptowane więc wracam honory za to że pisałem że Twój mógł być naciągany abyś tylko robił z programem. a mam jeszcze takie pytanie do Ciebie o kredyt z dofinansowaniem. orientowałeś się może jaka ratę miałbyś w innym banku na taki dom bez dopłaty? czy w tych bankach które dają dopłaty kredyty są większe czy mniejsze w sensie takim że bardziej się opłacają?

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Cześć Wekto, my z mężem właśnie zaczęliśmy budowę domu NF15, też w mazowieckiem. Też jesteśmy po pierwszej weryfikacji. U Ciebie w wątku cisza od dłuższego czasu- czyżbyś zaczął budowę? Ciekawa jestem, gdzie masz działkę, chętnie podglądałabym na żywo...

Witaj mwie. Przyjemne uczucie, wiedzieć, że nie jest się samemu w bliższej lub dalszej okolicy. W sumie jesteśmy na podobny etapie. Kiedy zaczynacie budowę? Nasza działka jest jakieś 3 km od granicy Wawy. Na razie cisza w wątku bo takie "suche budowanie" to fajna sprawa ale zdecydowanie wolałbym napisać już coś konkretnego dotyczącego fizycznej budowy. Ruszamy na przełomie lipca/sierpnia a póki co koncentruje się na innych zajęciach.

kamilb1987b , oczywiście temat okien przerobiony. Sytuacja zapewne pod koniec roku się trochę zmieni ale na dzień dzisiejszy mam wybrany Vetrex, Elwiz i AdamS. Elwiz wychodzi w parametrach najlepiej. Dwie pozostałe firmy również mieszczą się w granicznych wartościach. Najtrudniejszy jest HS i utrzymanie parametrów przy planowanej wielkości. Przegadałem temat również ze specjalistami z tych firm i jestem dobrej myśli. Rozstrzał cenowy z montażem od 40 do 84 tyś (ewentualnie 120 tyś za drewno z nakladkami alu)

hej wekto. parę dni temu dostałem ofertę na okna takie jakie chciałem od jednej firmy ale to nie były okna vetrex bo oni takich nie maja. chciałem okna południowe o szybie 0,6 i żeby całe okno miało poniżej 0,8. profile rehau w połączeniu z szyba 0,6 dadzą taki wynik i jestem zadowolony że udało się znaleźć a już traciłem nadzieję. a Ty jakie w końcu okienka będziesz dawać?

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Aktualizacja statystyk programu i dodatkowe informacje. Poprzednie wrzucałem tutaj. Zapewne już ostatnie z mojej strony ale o tym później.

Na początku sierpnia zostały zaktualizowane (zmienione) wytyczne co do wymogów programu. Więcej tutaj.

Dotychczas dofinansowano 30 przedsięwzięć w łącznej wysokości 900 tys. zł. Średnia powierzchnia budowanych domów energooszczędnych to 120,0 m2 natomiast wskaźnik zapotrzebowania na energię użytkową do celów ogrzewania i wentylacji (EUco) wynosi średnio 33,8 kWh/(m2*rok).

1. Wnioski o przekazanie dotacji złożone przez banki w NFOŚiGW:

34 wniosków na kwotę dotacji 1 020 tys. zł

2. Przekazane dotacje:

30 przedsięwzięć na kwotę dotacji 900 tys. zł

Statystyka z wniosków złożonych przez banki w NFOŚiGW

[TABLE=width: 468]

[TR]

[TD=width: 299, align: center] Treść[/TD]

[TD=width: 77, align: center] Średnio[/TD]

[TD=width: 74, align: center] Razem[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Powierzchnia zrealizowanych przedsięwzięć (m2)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]120,0[/TD]

[TD=width: 74, align: right]4 078,7[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Wskaźnik zapotrzebowania na energię użytkową do celów ogrzewania i wentylacji (EUco) wyrażony w kWh/(m2*rok)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]33,8[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Okres kredytowania (miesiące)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]115,6[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Prowizja od udzielenia kredytu (%)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]3,09 %[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Oprocentowanie kredytu (%)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]7,58 %[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Wysokość kredytu na koszty kwalifikowane (tys. zł)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]34,1[/TD]

[TD=width: 74, align: right]1 158,6[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 299] Wysokość dopłaty do kredytu (tys. zł)[/TD]

[TD=width: 77, align: right]30,0[/TD]

[TD=width: 74, align: right]1 020,0[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

* Stan na dzień 04.07.2014 r.

Budżet programu: [TABLE=width: 401]

[TR]

[TD=width: 62, align: center]Rok[/TD]

[TD=width: 89, align: center]Plan (tys. zł)[/TD]

[TD=width: 142, align: center]Wykonanie (tys. zł)[/TD]

[TD=width: 86, align: center]% planu[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 62, align: center]2014[/TD]

[TD=width: 89, align: center]9 830[/TD]

[TD=width: 142, align: center]900[/TD]

[TD=width: 86, align: center]9,2%[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 62, align: center]2015[/TD]

[TD=width: 89, align: center]24 486[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 62, align: center]2016-2018[/TD]

[TD=width: 89, align: center]265 684[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 62, align: right]Razem[/TD]

[TD=width: 89, align: center]300 000[/TD]

[TD=width: 142, align: center]900[/TD]

[TD=width: 86, align: center]0,3%

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[TABLE=width: 401]

[TR]

[TD=width: 89, align: center][/TD]

[TD=width: 142, align: center][/TD]

[TD=width: 86, align: center][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 62, align: center][/TD]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 62, align: right][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Czas na kolejne wpisy.

Jak się nic nie działo to był spokój w dzienniku. Jak się zaczęło dziać to też był spokój bo czasu brakowało.

Najważniejsze zmiany to rezygnacja z uczestnictwa w programie NFOŚ. Z dość banalnej przyczyny jak na formalności związane z Programem. Na przeszkodzie stanęła kwestia finansowania. Projekt dopracowany, weryfikacja pozytywna. Jednak każdy bank inaczej podchodzi do kredytowania budowy. Problemem w przypadku Programu jest mała ilość banków, które podpisały umowy z NFOŚ. Na 7 banków jeden i tak zrezygnował z powodów formalnych (Nordea została kupiona przez PKO BP). Pozostały banki które albo nie oferowały normalnego kredytu hipotecznego (ale coś na wzór refinansowania). To głównie banki spółdzielcze. Pozostałe banki albo wstrzymały akcje kredytową, albo miały niestandardowe wymogi (np. coroczne badanie zdolności tak jakby kredyt był przyznawany co roku od nowa) albo po prostu klient, który prowadzi działalność gospodarczą jest przez nich traktowany o wiele gorzej. Niestety, od tej strony Program nie został dopracowany.

Znam jeszcze przynajmniej jeden przypadek, gdzie inwestor buduje NF15 ale bez dofinansowania. Właśnie z powodów proceduralnych na poziomie bankowym. Co ciekawe, z założenia uczestnicy programu powinni uzyskać atrakcyjniejsze oprocentowanie kredytu z uwagi na późniejsze znacznie mniejsze obciążenia budżetu wydatkami związanymi z utrzymaniem domu. W jednym banku wyraźnie powiedziano, że zwykły klient może wnioskować o obniżenie marży banku. Jednak przy dofinansowaniu z NFOŚ jest to niemożliwe.

No ale to już historia. Finansowanie załatwione. Ponieważ już poza bankami związanymi z Programem więc definitywnie z programem się pożegnałem. Cel pozostał jednak nie zmieniony. Korekta będzie w niektórych elementach, które są w wymogach Programu ale które nie mają nic wspólnego (lub niewiele) z osiągnięciem celu domu pasywnego. Co mam na myśli? Choćby rekuperator, który w programie ma mieć dodatkowy zapas 50% czy drzwi "pasywne" pomiędzy nieogrzewanym garażem a hallem wejściowym. W przypadku rekuperatora to zmiana pomiędzy standardowymi (a więc w normalnych cenach) centralami o wydajności 500 m3/h a 700 m3/h.