Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwie ubikacje w domu - za czy przeciw ?

Dwie ubikacje w domu - za czy przeciw ?  

339 użytkowników zagłosowało

1. 1. Dwie ubikacje w domu - za czy przeciw ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie tez będą dwie łazienki ( parter i poddasze) oraz kibelek i umywalka w garażu - wejście od ogródka jest , to w razie spotkań towarzysko-grillowych i prac ogródkowych , można będzie skorzystać nie depcząc parkietów . A i miejsce do kąpania pieska bedzie idealne w garażu :wink:

mysle podobnie jak wiekszosc(chyba)

2 to minimum

na dole ubikacja umywalka i prysznic

na gorze ubikacja, wanna, 2 umywalki i prysznic

mysle ze to wystarczy, mozna by i wiecej najlepiej mala przy kazdym pokoiku ale czy tak naprawde az tyle potrzeba

no a potem kto to bedzie myl i szorowal :evil: :cry: no wypada na mamę bo dzieci jeszcze zamale do mycia domestosem :-?

U mnie będą dwie zgodnie z projektem, chociaż wstępnie myślałem, że jedna w zupełności nam wystarczy (tak mamy w mieszkaniu i jest ok). Jednak małą łazienkę powiększyłem, tak by zmieściała się kabina natryskowa, która raczej nie znalazła by się w jednej łazience, z powodu braku miejsca.

W naszym projekcie są dwie: na parterze wc dla gości i łazienka "rodzinna" na poddaszu. Najchętniej dodalibyśmy jeszcze jedną łazienkę (osobną dla dzieci-na przyszłość), ale powierzchnia poddasza jest zbyt mała i nie byłoby jej gdzie wcisnąć...

Dwie toalety to absolutne minimum - w naszym przypadku tu będzie widać przewagę domku nad naszym obecnym mieszkaniem w bloku...

koks

a u nas jest tak:

- pralnia z natryskiem (zlew, kabina) na dole

- pomieszczenie gospodarcze z kotłownią (kran w ścianie do napełniania wiaderka do mycia podłogi)

- kibelek na dole (dla gości) (sedes, umywalka)

- łazienka dla dzieci i dla gościa-rezydenta na górze (sedes, umywalka, wanna)

- łazienka małżeńska na górze (prywatna - z wejściem tylko z naszej sypialni) (sedes, bidet, wanna, umywalka)

- w garażu będzie kran i zlew techniczny

Hehehe, u mnie jest (będzie znaczy się)

- na parterze: kibelek oraz łazienka mała (przy pokoiku "gościnnym" oraz pomieszczeniu warsztatowo-gospodarczym)

- na piętrze: łazienka duża przy sypialni rodziców, oraz łazienka mała przy pokojach planowanego potomstwa ;)

Dużo? No cóż... Ja mam żone architekta :lol:

J.

Jarek.P,

tobie to dobrze! :( . Masz projekt gotowy, czy indywidualny?

koks

A na cholere nam gotowy? ;) Oczywiście, że indywidualny!

A czy mi dobrze? Czy ja wiem?.... Z jednej strony niby tak, bo będziemy mieli projekt domu uwzględniający wszelkie nasz kaprysy, łącznie nawet z rozłożeniem drzew na działce. Z drugiej jednak strony... wyobraź sobie z jednej strony projektanta z duszą artysty, który chce się wyżyć twórczo, z drugiej strony inżyniera-praktyka, który musi te pomysły przeliczać na realne możliwości (główne finansowe) i na przykład ryzykując nieotrzymaniem kolacji wybijać żonie z głowy łukowo zakończone okna (jako dwukrotnie droższe od normalnych) :wink:

Wojtek62: żona niestety jako ten szewc, ale ma licznych znajomych z branży, więc to nie problem.

JarekP,

okna łukowe nie są 2 razy droższe od zwykłych a dom prezentuje się zdecydowanie ładniej - wiem coś o tym bo jestem na etapie wycen takiej stolarki

mam wrazenie, że Twoja Pani architekt projektuje Wam domek zgodny z fengshui?

Póki co jesteśmy na etapie budowania domu na papierze, ale temat łukowo zakończonych okien podrążyłem bezpośrednio w firmach okiennych. W obdzwonionych losowo paru miejscach za górę okna w kształcie łuku dopłacało się od 80% (ceny okna bez łuku) w górę :(

A co do Fengshui - nie, oboje mamy alergię na wszelkie przejawy nauk tajemnych, ja - bo tak, żona zaś - odkąd po analizie własnego panieńskiego pokoju wyszło jej, że idealne miejsce spotkań mieści się w szafie :D

Kierujemy się raczej własną wygodą i zdrowym rozsądkiem. I tyle :)

J.

JarekP,

to chyba składasz zapytanie nir uproducenta a u pośrednika?

u mnie wychodzi max 50%

Zadzwoniłem do pierwszych paru firm z okolicy, które wypluła mi Panoramafirm na hasło "okna". Jeśli nie jest tak strasznie, to ja się bardzo cieszę :)

A żona jeszcze bardziej :D