Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwie ubikacje w domu - za czy przeciw ?

Dwie ubikacje w domu - za czy przeciw ?  

339 użytkowników zagłosowało

1. 1. Dwie ubikacje w domu - za czy przeciw ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

W większości projektów architekci umieszczają dwie ubikacje (jeśli nie więcej), jedna tzw. rodzinną, a drugą - często klaustrofobiczną - dla gości. O ile nie ma z tym kłopotu przy domach o sporym metrażu, o tyle w tych mniejszych jest to już problem.

Wiadomo, że czasem może się przydać, ale czy naprawde warto ?

W sowich domach macie jedną czy więcej ?

tOMEK

Bezwzględnie tak - to jedna z przyczyn naszego zainteresowania przeprowadzką z mieszkania blokowego do domu :wink: . Na szczęście mamy chociaż wc i łazienkę osobno, ale i tak często robi się "korek drogowy" :lol: :wink:

W naszym ulubionym projekcie są dwie pełne łazienki z WC, jedna mała, druga ciut większa. Na 3 łazienki/wc nas nie stać i chyba można bez tego żyć. Ale dwa WC są konieczne, dobrze gdy goście nie wchodzą do tej "prywatnej", a i gospodarzom wygodnie gdy nie trzeba lecieć po schodach... :lol:

• 1 year później...

W projekcie była duża łazienka na górze i klustrfobiczna na dole. Skończyło się na 2 łazienkach (górna - pełny wypas z 2 umywalkami, dolna - sedec + prysznic + umywalka) oraz .. trzecim malutkim wc (sede + umywalka) w garażu. Bardzo dobrze podpowiedziała mi Ew-ka.

Teraz na pewno nie bede miał kolejek do łazienki. A mieszkając w bloku w rodzinie 4 osobowej różnie bywało... :roll:

Skoro tez w blokach robią często łazienkę z sedesem i odrębne wc to co mówić o domku... :lol:

No na litość boską jak mozna mieć watpliwości??? :o . Pomiedzy 2-3 i wiecej to mozna podyskutowac, ale jest to rzecz podstawowa ze trzeba miec 2 toalety. Z resztą jezeli chodzi o sama toaletę to zło konieczne tam gdzie nie ma juz zupełnie miejsca i to moze byc wada bo pamietam w bloku u znajomych korzystalem z toalety w której nie bylo miejsca na nogi o umywalce nie wspomne :o :D . Ale jeżeli jest dosłownie 2 m kwadratowe to już mozna zmiescic kibelek na stelazu łupinkę umywalke do umycia rąk (bo po co wiecej) i starczy miejasca na wnekę prysznicowa z zaslonka bez brodzika (wersja ekstremalnie tania). I tym sposobem mamy dodatkowa maleńką tanią łazienkę, ale jednak łazienke :wink: .

Dwa WC, a raczej conajmniej dwa, bo jak ktoś chce może mieć więcej.

Główna łazienka - duża - powinna znajdować się w strefie nocnej, a WC w strefie dziennej, blisko wejścia do domu. Nawet jak listonosz, dzielnicowy albo ksiądz po kolędzie będą chcieli skorzystać to nie będą mi przynajmniej po całej chałupie chodzić za potrzebą.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

A ja mam jedną łazienkę na każdym piętrze a że mam parterówkę to łazienek mam jedną i chyba jestem w miejszości ale na 3 osoby to chyba starczy. Nienawidzę małych wc i z niego zrezygnowaliśmy mam chyba klaustrofobię w mieszkaniu mamy takie małe osobne wc i najchętniej załatwiałabym się przy ostwartych drzwiach więc będzie jedna duuuuuża łazienka i nikt mnie nie przekona żeby robić drugie wc. Oczywiście inna sytuacja gdyby było piętro wtedy obowiązkowo druga duuuuuża łazienka.

Acha a gości będę wysyłać do łazienki (a nie wc) żeby się im pochwalić jaką mam duuuuużą łazienkę.

Według mnie optymalne to mieć jedna dużą łazienkę full serwis ,a drugie WC, ale nie klaustrofobiczne, tego też nie cierpię - tylko o średniej wielkości z prysznicem. Przydaje się to przy natłoku rano i w przypadku gości. Tak będę miała, pomimo, że domek mały. Przy trzech, czerech osobach druga łazienka z WC badrzo się przydaje, bo jakoś tak się składa, że wszyscy podążają tam o jednej porze.

• 3 weeks później...
  • 6 months później...

Że też się chciało komuś grzebać w archiwum z postami z 2004 roku by się pochwalić, że też będzie miał dwie łazienki.

Przecież to standard.

Czekam na posty w których spierać się będzie można czy po wprowadzeniu sie do domu pozostawić na "wszelki wypadek" drewnianą sławojkę z okresu budowy.

Że też się chciało komuś grzebać w archiwum z postami z 2004 roku by się pochwalić, że też będzie miał dwie łazienki.

Przecież to standard.

Czekam na posty w których spierać się będzie można czy po wprowadzeniu sie do domu pozostawić na "wszelki wypadek" drewnianą sławojkę z okresu budowy.

Rysiu, zmniejsz avatar, bo rozwalasz stronkę , ok ?