Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja - proszę o pomoc

krukmar

Recommended Posts

A co tu można kombinować? Od przykanalika podejście do zlewu w kuchni, a potem zakręt w lewo (formowany kilkoma łagodnymi kolankami) i dalej prostą rurą na ukos pod ścianami działowymi aż do pionu wentylacyjnego, zbierając po drodze odgałęzienia od poszczególnych przyborów. Podejście do umywalki i wanny w łazience można wpiąć razem.

Mocno bym się zastanowił na twoim miejscu, czy kratkę z garażu podłączać do kanalizacji, w ten sposób zyskujesz spore ryzyko smrodku szamba w garażu latem. Z takiej kratki nie ma jakichś gigantycznych ilości wody, wystarczy rura wypuszczona gdzieś poza dom, choćby w trawę, a jeśli bardzo chcesz, to można zrobić studzienkę chłonną.

Edytowane przez Jarek.P

a dlaczego miałoby śmierdzieć latem? przecież jak woda wyparuje z syfonu to można dolać szklankę i będzie ok. pewnie ze 2-3 razy w roku trzeba będzie dolać tą wodę ale to chyba nie jest wielki problem.

no własnie dlatego miałoby śmierdzieć, że woda wyparuje. Oczywiście, możesz dolewać po szklance, pamiętać o tym, żeby to robić... Ale po co tak właściwie? Co uzyskujesz lepszego podłączając tą kratkę do kanalizacji, co równoważyłoby konieczność dolewania owych szklanek i czyniło tą czynność wartą zachodu?

Żeby nie zakładać nowego tematu prośba o ocenę projektu kanalizy przez znawców tematu.

Kanalizacja.jpg

Ogólnie mam dylemat czy muszę zrobić dodatkowy pion fi 70 w pom technicznym, żeby napowietrzyć odpływy z WC i prysznica?

Czy może najbliższy pion w kółku (około 3m do muszli) jest wystarczający?

Tak o ten po lewo mi chodziło.

Góra wygląda tak i z nią też mam mały problem, bo nie wiem jak mam puścić rurę 110 od kibla do pionu.

Kanalizacja1.jpg

Dawanie jej pod stropem będzie problematyczne,bo będzie kolidowała z kanałami wentylacyjnymi.

Może zrobić w innym miejscu pion (tam gdzie to kółko)?

Do tego tam pewnie tez przydałaby się wywiewka?

Projekt kanalizacji na poddaszu to jest jakaś masakra, kto to projektował? Dyletant, czy branżowy idiota? Podejście do wc według Warunków Technicznych nie może być dłuższe niż bodajże metr, a tu ile ma? Dwa metry? Trzy? Dodatkowo, gdzie miałaby być ta rura? W warstwach podłogi na górze się nie zmieści, więc na parterze pod sufitem? Do owinięcia kolorową krepiną dla ozdoby? Czy pudełko z GK podwieszone pod sufitem? O odgłosach towarzyszących korzystaniu nawet nie wspomnę...

Pion jest ewidentnie do przesunięcia w inne miejsce, jeśli możesz go zrobić tam, gdzie narysowałeś to kółko (znaczy, na dole nie będzie przeszkadzał), to oczywiście tak zrób. Ewentualnie całkowicie przearanżuj łazienkę na górze, przenosząc kibel do narożnika przy obecnym pionie, a umywalkę gdziekolwiek.

A cały projekt niech może Ci ktoś przejrzy, nie tylko pod kątem kanalizacji, bo może tam takich kwiatków jest więcej?

Wywiewka - tak, choć jedna musi być obowiązkowo.

No to mnie zjechałeś równo.

To moja koncepcja, którą tak na szybko narysowałem korzystając z okazji, że najlepszy doradca w tych tematach jest akurat obecny. ;)

Ogólnie projekt wyglądał inaczej, bo było 2 łazienki na górze. A my mam mieć jedną duża.

Co do drugiego pionu to mogę go dać w tym miejscu co zaznaczyłem, na dole będzie przebiegał przy filarze w jadalni. Najwyżej będzie trzeba go jakoś owinąć wełną mineralną w celu wygłuszenia. Ponadto na dole mają być sufity podwieszane więc w sumie może jakoś by się ukryło tą rurę ale wtedy obowiązkowo dodatkowa wywiewka przy tym kiblu?

Ups, to przepraszam w takim razie za ciężkie słowa, myślałem, że to zrobił projektant "zawodowiec", w takim przypadku te słowa (a nawet o wiele cięższe) byłyby na miejscu. Ty po prostu nie masz orientacji i tyle, w każdym razie wybacz reakcję, forum właśnie po to jest, żeby o takie rzeczy pytać, w projektach "gotowych" takich kwiatków też nie brakuje :)

Rury pod sufitem nie rób. Przede wszystkim za długi odcinek poziomy, mogłoby to generować problemy potem (uprzedzając pytanie: taki sam, bądź jeszcze dłuższy odcinek poziomy na dole pod posadzką nie jest już problemem, bo tam wspomaga go cały impet wody lecącej z góry). Wywiewka nic tu nie da, chodzi o spływ "ciał stałych".

Jeśli możesz - wbuduj ten pion w ścianę spiżarni, zabuduj go od strony spiżarni, wtedy i odgłosy nie będą przeszkadzać (wygłuszenie z wełny swoją drogą nie zaszkodzi). Inna opcja to przearanżowanie łazienki na górze tak, by kibel stał przy pionie.

Wiesz co? Tak teraz patrzę na te rysunki... przesunięcie pionu w ramach spiżarni nic Ci nie da, bo na górze wyjdzie w świetle drzwi, a dalej go nie przesuniesz, bo musiałbyś go dobudować do tego filaru który jest w wejściu do jak się domyślam salonu. Wydaje mi się, że optymalną opcją byłoby zrobienie pionu garażu, w narożniku przy umywalce. W tym momencie w łazience kibelek ustawisz w narożniku po przekątnej do istniejącej lokalizacji, tamże możesz go w ramach zabudowy stelaża jeszcze przesunąć o kawałek wzdłuż jednej czy drugiej ściany.

Właśnie w tym problem, że żona się upiera, żeby go nie robić na wprost wejścia.

Więc chyba zostanie opcja z pionem przy filarze w jadalni.

kanaliza.jpg

Jak byś mógł to zerknij czy taka opcja jest sensowna?

Ten nowy pion muszę kończyć wywiewką? Myślę żeby go połączyć z tym głównym pionem nad stropem, tylko wolałbym jakąś mniejszą średnicą. Można by tak zrobić? A może wannę lepiej podpiąć do tego co umywalkę?