Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić samemu videodomofon ?

szczukot

Recommended Posts

W związku z wysoką ceną videodomofonów, mam pytanie : jak można zrealizować tego typu urządzenie we własnym zakresie ?

Moja pierwsza myśl :

zamontować zwykły domofon + kamera na zewnatrz i panelik LCD wewnatrz do podgladu z kamery,

Kamera moze byc podlaczona np do urzadzenia resjestrujacego (czasowo, na ruch, na wcisniecie przycisku)

Panel LCD wlaczany np po podniesieniu słuchawki (lub dodatkowym przyciskiem).

Co o tym uwazacie ?

Jakies inne pomysly ?

Fantom

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 8 months później...

Zainteresowanie widze małe, ale temat chcę jakoś podciągnąć.

Gdzieś dalsze rozważania :

jako videodomofon dowolne urzadzenie typu tablet. Można kupić nawet za 100 zł :)

I teraz problem z jego rozbudową.

1) Jak wpiąć w to kamerę ?

2) Jak sterować np otwieraniem furtki ?

Ad1 - czy da się wpiąc zamiast kamery wbudowanej ? Albo ewentualnie wpiąć ją przez wi-fi.

Ad2 - można dorobić sterowanie z wyjścia na słuchawki ? Do tego jakaś mała przejściówka (bo napięcie będzie za małe) i jazda ?

Oprogramowanie oczywiście raczej da się zrobić (dp androida np). Gorzej z podłączeniami elektronicznymi to widzę :(

Fantom

Ale mi mózg paruje :

Widzę to mnie więcej tak po kolejnych przemyśleniach:

1) zwykły tablet (lub więcej) na ścianie (czyli możliwości podłączenia kabli itp)

2) na zewnątrz kamera

3) na zewnątrz przycisk dzwonka

4) na zewnątrz otwieranie furtki itp

I treaz myślę, jak to można zrealizować od strony technicznej.

1) Jak podłączyć kamerę ? Widzę co najmniej trzy propozycje :

a) kamera IP

b) kamera wi-fi

c) podpięcie pod kamerę wbudowaną w tableta.

Myślę, że rozwiązanie "a" i" b" są najprostsze do zrealizowania.

2) Jak podłączyć przycisk dzwonka ?

a) zastanawiam się nad wykorzystaniem wejścia mikrofonu w tablecie

3) Jak podłączyć sterowanie furtką itp

a) zastanawiam się nad podłączeniem do wyjścia słuchawkowego tabletu.

Myślę, że można użyc normalną kasetę zewnętrzną, z przyciskiem i podmienić kamerę ze "zwykłej" na "internetową". Ewentualnie dorzucić web serwerek z kamery analogowej na internetową (ale to podnosi zancząco cenę).

Inny pomysł, to do kasety zewnętrznej wrzucic arduino/raspberrypi. Do tego moduł kamery dopasowany. Tu wogóle możlwości wzrosną. Można od razu użyć wejść/wyjść. A może od razu wpiąć w arduino/rpi moduł wifi. i wtedy już dowolnie z tabletu czy smartfona w domu połączenie mieć.

Co ogólnie o tym sądzicie ? Czy da się zrealizować videodomofon z oparciem o tablet ?

Jeżeli to mozliwe, to oprogramowanie mozna potem rozwinąc i np dodać przekierowanie na smatfona itp. Bo stronę oprogramowania zostawiam na osobny temat - tu jest prościej (android/windows/ewentualnie ios).

Fantom

Ogólnie temat ciekawy i opcje prawdopodobnie rozważane przez każdego kto myślał to zrobieniu takiego urządzenia. Ale moim zdaniem od strony elektronicznej sprawa jest prosta, bardziej martwiłbym się o oprogramowanie.

1. Opcja RPi + dedykowana kamera + prosty wzmacniacz z głośnikiem + mikrofon, ew. "coś" na USB. Wsadzasz to w std. obudowę wideodomofonu, guzik do GPIO, elektrozamek do GPIO. Od strony sprzętowej to wszystko. Pozostaje "tylko" oprogramowanie tego wszystkoego.

2. Opcja kamera IP z dwustronnym audio (ew. zapis na kartę SD) + kabelki do Integry (1 wejście, 1 wyjście) + głośnik + kaseta. Od biedy oprogramowanie jest standardowe, jedynie naciśnięcie guzika coś powinno wygenerować (np. SMS), albo trzeba napisać aplikację korzystającą z ETHM-1, ew. wykorzystać coś istniejącego, np. OpenHAB żeby spiąć w całość. Najlepiej "tylko" napisać dedykowaną aplikację obsługującą kamerę z audio + przycisk i zamek przez Integrę.

No od wczoraj mam kilka kolejnych przemyśleń, i faktycznie to od strony sprzętowej będzie wyglądało mniej więcej tak :

1) RPI wersja B/B+. Może być też wersja A i do tego karta sieciowa wifi na USB. Ale, że mam pociągnietą skretkę to wolę to zrobić na kablu

2) Do GPIO przycisk dzwonka

3) Do GPIO elektrozaczep. Chyba przez dodatkowy moduł przekaźnika, bo raczej elektrozaczepów na napięcie 3,3V - 5,0V nie znajdzie się.

4) Pod USB karta dźwiękowa (taka za kilka pln). Potrzebna do podłącenia mikrofonu, a przy okazji głosnika.

5) kamera do RPI bez filtra IR

6) Mikrofon + głośnik.

7) zasilacz

8) kaseta od domofonu

To powinno dać rozwiązanie problemu od strony furtki. W domu mam router z wifi, więc kabelek z RPI będzie wpięty w ten routerek i wtedy dostepny będzie sygnał już wszędzie. Wersja "dla innych" to ten RPI w wersji A + karta wifi na USB. W takim wypadku do furtki wystaczy mieć doprowadzone tylko zasilanie !

Na razie wygląda to fajnie, ale cenowo juz nie jest takie idealne. Cały powyzszy zestaw raczej nie zmieści sie w 400-500 zł :( Chyba, że iśc na ostro i wszystko z demobilu wkładać. Ale chyba nie warto aż tak oszczedzić ze 100 zł może.

Ale to w sumie będzie koniec kosztów. Ewentualnie kupić za maks 200 zł jakis tablet na ścianę w domu. A mozna i bez - podpiąć tylko do telefonów.

No i oczywiście soft .....

Są jacyś chętni do pomocy w stworzeniu tego cuda ? Zima idzie, więcej czasu w domu sie robi :)

Fantom

Ja rozważałem opcje z Raspberry. Oprócz tego co napisał kolega kolorado należy do kompletu dodać inne szkiełko do kamerki w raspberry, żeby łapać trochę większe kąty. Za sam sprzęt do zmontowania domofonu WIFI to około 500zł. Obudowę można zrobić z pleksi albo kupić gotową do Raspberry i ją ulepszyć. Pozostaje jedynie kwestia softu. Dzwonienie (pushover, sms) i obraz z kamery to nie problem - komunikacja w jedną stronę. Większy problem jest z dźwiękiem.

Tutaj jest podobne rozwiązanie: http://doorpi.blogspot.nl/p/doorpi.html

Tu coś jeszcze jest:

http://marpoz.blogspot.com/

i tu:

http://wiki.nigmalabs.org/Domofon

Dziwne te projekty ogólnie znajduję. Albo nie uruchomnione, albo w kosmicznych językach :)

Ale jak widąc da się, i trzeba temat rozpocząć.

JA temat zaczynam i będę informował o efektach i prosił o porady.

Trcohę niepokoi mnie, że gdzieś piosało o jeszcze dodoatkowym wzmacnaiczu audio. Nie wiem czy do mikrofonu czy do głośnika potrzebny.

Jaki kąt ma kamera do PI ?

Jaki moduł przekaźnika będzie dobry ? Taki sterowany 5V jest ok, czy to powinno być 3,3V ??

co sądzicie ogólnie o kasecie do domofonu ? Powinna być chyba podtynkowa, bo do natynkowej może być cięzko zmieścić całość. Chyba że jakaś faktycznie duża.

Fantom

Trcohę niepokoi mnie, że gdzieś piosało o jeszcze dodoatkowym wzmacnaiczu audio. Nie wiem czy do mikrofonu czy do głośnika potrzebny.

Teoretycznie głośnik można podpiąć bezpośrednio do wyjścia RPi, ale z tego co znalazłem, raczej będzie cicho. Przynajmniej tak czytałem.

Chyba że użyjemy zewnętrznej karty audio na usb, wtedy ... zależy od tej karty. :) Ogólnie może da się znaleźć z wystarczająco mocnym wzmacniaczem, może wszystkie mają taki - tego nie wiem, bo nie próbowałem. Ogólnie dźwięk musi być czysty i głośny, szczególnie jeśli ktoś mieszka przy ruchliwej ulicy.

Jaki kąt ma kamera do PI ?

Jaki moduł przekaźnika będzie dobry ? Taki sterowany 5V jest ok, czy to powinno być 3,3V ??

co sądzicie ogólnie o kasecie do domofonu ? Powinna być chyba podtynkowa, bo do natynkowej może być cięzko zmieścić całość. Chyba że jakaś faktycznie duża.

Fantom

Standardowa kamera to niecałe 60. Ale chińczyki na Ali chwalą się takimi 160 stopni.

Gotowa płytka z wyprowadzonymi pinami pod raspberry z przekaźnikiem za jakieś 6zł na 5V (google: Moduł z 1 przekaźnikiem ( z transoptorem))

Tylko nie wiem czy ta elektronika zniesie -20 stopni :-)

Jakbyś sam chciał "strugać" obudowę to tu są ciekawe akcesoria:

http://www.adafruit.com/products/559

Edytowane przez starki

"Ta" to znaczy płytka z przekaźnikiem, czy całość? Ja bym się tam nie przejmował, elektronika się trochę sama ogrzeje, a myślę że problem dotyczy większości urządzeń elektro-mechanicznych, choćby np. brama wjazdowa. Wiele ludzi ma z nimi problem w czasie dużych mrozów. Bardziej martwiłbym się o szybkę kamery i szron/szadź.

"Ta" to znaczy płytka z przekaźnikiem, czy całość?

W sumie to całość miałem na myśli. Zawsze można obudowę ogrzewać - to się praktykuje m.in. w kamerach zewnętrznych, semaforach. Czujnik temp (6zł) do raspberry i zamiast pojedynczego przekaźnika to podwójny. I załączany jak temperatura spadnie poniżej zera w środku obudowy.

Dodatkowo widziałem na portalu aukcyjnym firmę, która wycina w pleksi dowolne obudowy do raspberry (chyba laserem). Czyli zamiast wciskać w kasetę to można swoją obudowę zamówić na dowolny wymiar, ewentualnie samemu wyciąć z pleksi i okleić specjalną folią 3M (dostępną w różnych kolorach).

Albo nawet dołożyć mini panel LCD do raspberry z różnymi informacjami...i na następny dzień nie mieć domofonu ;-)

Standardowa kamera to niecałe 60. Ale chińczyki na Ali chwalą się takimi 160 stopni.

Gotowa płytka z wyprowadzonymi pinami pod raspberry z przekaźnikiem za jakieś 6zł na 5V (google: Moduł z 1 przekaźnikiem ( z transoptorem))

Jakbyś sam chciał "strugać" obudowę to tu są ciekawe akcesoria:

http://www.adafruit.com/products/559

Co do przekaźnika, to fajnie jakby był taki od razu nakładany na RPI. aby mniej siępotem bawic w łączenie i układanie w obudowie tego wszystkiego. NA razie znalazłem tylko jakiegoś PiFace, który kosztuje 150zł i ma 90% za dużo niż do tego celu. Ale jakby był taki jeden izolowany optycznie przekaxniczek to z chęcią ....

Co do obudowy to nie ma sensu chyba sammemu męczyć. Kupię po prostu gotową kasetę podtynkową. Będzie wyglądała typowo, wbudowany będzie już głośnik, mikrofon, przycisk itp.

Fantom

Jak będziecie kompletować Raspberry to bardzo ważna jest odpowiednia karta pamięci. RPi z niektórymi kartami słabo współpracuje (potrafi uwalić się po prawidłowym restarcie). Przerabiałem temat i u mnie poprawnie działa: "SanDisk Ultra 8Gb Speed up 30MB/s", numery wersji z okolic kodu kreskowego: SDSDQUA-008G-U46A, 80-56-13060-008G.

Co do przekaźnika, to fajnie jakby był taki od razu nakładany na RPI. aby mniej siępotem bawic w łączenie i układanie w obudowie tego wszystkiego.

PiFace pogrubi Raspberry - więc może być trudniej to wcisnąć do obudowy niż samodzielny moduł przekaźników - może nawet przy zachowaniu ostrożności klejem ze sztyftu na gorąco się chwyci do obudowy albo klejem montażowym.

Na start do pierwszego etapu potrzeba:

- Raspberry PI B+

- karta microSD

- zasilacz do raspberry

- karta audio na USB

kamerę można tez kupić ale można też w drugim etapie jak uda się przesyłać sam dźwięk w obie strony.

Przekaźniki, wifi, wzmacniacz i inne bajery - można dołożyć na końcu żeby w razie niepowodzenia przedsięwzięcia nie utopić kasy.

No w tym tygodniu będę miał RPI B+. Ale podmienię go z moim "zwykłym" B używanym w opomiarowaniu domu. Do domofonu włożę więc wersję B. Będę miał też kartę 16 GB , zasilacz 2A, obudowa (możliwe, że niepotrzebna)

Będzie też karta audio USB - taka droższa (kilakdziesiąt pln). Po kontakcie z różnymi osobami wszyscy odradzili kartę na chipsetach SSS i TP. A to te karty co na Allegro można kupić po 5-15 zł. Trzeba kupić coś na CMEDIA a to od 35 zł w górę. I przyjedzie też kamera NOIR.

Za całość (nówki) wychodzi z 400 zł :( Do tego jeszcze kaseta od domofonu (Z mikrofonem i głośnikiem i przyciskiem) i przekaźnik. To powinna być całość.

Trochę jeszcze rozważałem dwa tematy :

1) czy da się umieścic RPI w domu - ale to raczej nie do zrobienia.

2) czy da się zasilacz zamontować w domu - i to chyba też nie do zrobienia. Przy 10m kabla rzędu 1mm, to przy poborze maksymalnym będzie spadek z 1 V. A przy poborze rzędu 30% (0,5 A) to będzie z 0,2V. Raczej cięzko będzie dobrać napięcie zasilania, aby RPI pracowało stabilnie. Ewentualnie dac np 9 V zasilacz w domu, a przy RPI dać przetwornicę 9V->5V

Fantom

Trochę jeszcze rozważałem dwa tematy :

1) czy da się umieścic RPI w domu - ale to raczej nie do zrobienia.

2) czy da się zasilacz zamontować w domu - i to chyba też nie do zrobienia. Przy 10m kabla rzędu 1mm, to przy poborze maksymalnym będzie spadek z 1 V. A przy poborze rzędu 30% (0,5 A) to będzie z 0,2V. Raczej cięzko będzie dobrać napięcie zasilania, aby RPI pracowało stabilnie. Ewentualnie dac np 9 V zasilacz w domu, a przy RPI dać przetwornicę 9V->5V

Fantom

1) Jak byłoby w domu to bez kamery w Raspberry.

2) Zasilanie faktycznie może być problem. Ale to będzie wiadomo po zmontowaniu całości i sprawdzeniu jaki pobór prądu ma. Może się okazać, że dobry zasilacz 5,5V złapie się w widełki stabilnej pracy. Stabilizator to dodatkowe koszty - ale może się okazać konieczny. Jak stabilizator to może lepiej jakaś dobre 12V i z tego obsłużyć Raspberry i zamek. Ale czy wtedy pobór prądu na zamek nie wywoła zakłóceń.

Edytowane przez starki

1) Co do kamery to można zastosować IP. Ale problem raczej będzie z przesłaniem dźwieku w obie strony. Trzeba by miec położone po dwa dobre kable koncentryczne.

2) No może jednak pomyślę nad testami zasilania z przetwornicą na zewnątrz i zasilaczem wewnątrz. Bo w sumie najbardziej obawiam się problemów ze zmieszczeniem wszytskiego do zewnętrznej kasetki.

Fantom

Też planowałem pobawić się w składanie, ale jak się policzy wszystko to różnica w cenie topnieje. Ja mam RPi, ale planowałem zrobić coś zgoła innego. Chcę mieć dwie kamery, jedna standardowa, może być w słupku,druga w pewnej odległości od furtki.

Zamiast standardowego domofonu na słupku jakiś budżetowy telefon/smarftfon (ma kamerę do selfie oraz przyciski, jedynie trzeba byłoby ładnie go wkomponować i wodouszczelnić). Wystarczyłoby podciągnąć zasilanie. Komunikacja z domem po wi-fi. W domu tablet też po wi-fi. Druga kamera wi-fi. RPi jako serce układu do sterowania elektrozamkiem. Zostaje tylko oprogramować to, ale to już można ogarnąć.

Tylko, że dodając do całości jeszcze bramę wjazdową na pilota plus garażową najlepiej na tego samego pilota oraz otwieranie jak zamek szyfrowy robi się już z tego druciarnia, która pewnie nie zadziała akurat podczas deszczu. Dlatego na razie nie mam bramy i jeden problem mniej:)