starki 18.12.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 No własnie chciałbym zrobić coś fajnego Ale prosto nie będzie. Może zacznę od czegoś, gdzie nie ma za dużo możliwości. Czyli obsługę przycisku dzwonka. Sprawdzę tu z 5 rozwiązań (więcej nie znaalzłem) : 1) pushover do smartphona 2) push przez google do smartphona 3) MMQT 4) SMS 5) zwykły dzownek w domu (ale całość i tak obsługiwana przez RPI, bo oprócz tego może zastosować wcześniejsze opcje). To rozwiązanie ma sens tylko wtedy, gdy 4 poprzednie będą miały za duże lagi. Fantom SMS zazwyczaj działa gorzej niż pushover bo też mam włączone. Z moich testów między Pushover, hangouts, sms najlepiej wypadł pushover. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.12.2014 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Tylko, że SMS wymaga połączenia z GSM. Pushover (ta aplikacja lub przez google) wymaga już internetu (trochę więcej).Zrobiłem test aplikacji Pushover. Działa faktycznie szybko. 5$ na platformę dożywotnio to nie dużo. ale zastanawia mnie trochę jak to działa. Albo trzyma cały czas połączenie z siecią, albo odpytuje non-stop. Oba rozwiązania niexle żrą baterie - i tak już nadwyrężone w smartphonie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starki 20.12.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Tylko, że SMS wymaga połączenia z GSM. Pushover (ta aplikacja lub przez google) wymaga już internetu (trochę więcej). Zrobiłem test aplikacji Pushover. Działa faktycznie szybko. 5$ na platformę dożywotnio to nie dużo. ale zastanawia mnie trochę jak to działa. Albo trzyma cały czas połączenie z siecią, albo odpytuje non-stop. Oba rozwiązania niexle żrą baterie - i tak już nadwyrężone w smartphonie. Fantom U mnie nie ma zauważalnej różnicy w zużyciu baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 30.12.2014 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Podglądam wątek jednym okiem i co mi się nasuwa: Macie rPi, to nie da rady wykorzystać gpio do dzwonka i rygla? One jakby do tego stworzone. Co do całości - może bebechy z jakiejś kamerki IP? Taka potrafi: - zrobić zdjęcie - przesyłać video do przeglądarki / aplikacji smartfonowej - przesyłać dźwięk w obie strony - ma jakieś gpio, np na jeden przycisk i jedno wyjście - gotowe oprogramowanie - które na przykład wykrywa ruch - komunikacja po ethernet i/lub wifi. Po kabelkach nawet można pomyśleć o PoE (jeśli nie ma wbudowanego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.01.2015 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Padł tu już pomysł tego typu kamerki. Może rozwiązać faktycznie dużo problemów. Pytanie czego "małego i taniego" użyć do pozostałych ewentualnie opcji (rygiel + dzwonek) ? I czy przesyłanie dźwięku w obie stron działa bez problemu np ze smartphona ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.01.2015 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Temat trochę mi przycichł. Spowodowane jest to głównie zmianą lekko opcji. Mam za niksie słupki do montażu kamery przy furtce. Wieć w sumie to co już udało mi się zrealizować (przesył obrazu) muszę odrzucić. Zrobię osobną zwykłą kamerę internetową na domu.Muszę się wziąć więc za pozostałe tematy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.05.2015 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 No to kolejny zakup : kupiłem kamerę (do umieszczenia gdzieś na elewacji). Do tego pójdzie na słupek obudowa z głośnikiem, przyciskiem i mikrofonem. No i teraz ... Ta kamera ma wejście i wyjście na audio. więc teoretycznie, mógłbym podłączyć ją do tego głośnika i mikrofonu i miec kolejny problem z głowy. Ale czy ktoś ma z tym doświadczenie ? Jak użyc tego audio w obie strony nie przez aplikacje dołączone do kamery ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.06.2015 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 No a że ciągle chcę zrobić ten videodomofon sam, to sprzedaję gotowca : http://allegro.pl/show_item.php?item=5443591211 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 24.02.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 dzis sie zastanawialem nad tym samym jakies wiesci nowe w Twoim projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.02.2016 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Na razie mam tylko tyle, że jak ktoś zadzwoni to dostaję email ze zdjęciem z kamery Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlekMaginski 04.03.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Ciekawy jestem jak to się sprawdzi w nocy na przykład. Albo zimą po 16. Chodzi mi o jakość obrazu generowanego przez tą kamerę internetową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.03.2016 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Kupiłem za grosze kamerę przemysłową zewnętrzną z podświetleniem. Patrzy na furtkę z 6-8 m gdzieś. Nie ma problemu w nocy (przełącza się oczywiście na tryb czarno-biały) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 09.11.2016 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 jak postępy w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.11.2016 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 niestety stanęły Na razie po prostu mam podgląd z kamery, i informacje na telefon.email że ktoś dzwoni wraz ze zdjęciem, i zdalne otwieranie. Ale rozmowy on-line nie ma Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts