krislord 16.03.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 WitamWczoraj i dzisiaj po opadach zacinającego deszczu wewnątrz budowy (SSZ) pojawiły się zacieki na ścianach (w kilku miejscach - głównie w jednej warstwie poniżej okien) - poziome wilgotne linie na łączeniu bloczkówCzy w przypadku jeszcze nieocieplonych i nieotynkowanych ścian z Ytonga może takie zjawisko występować i czy to jest normalne? Jeśli nie jak można to naprawić? jak wykonam tynki wewnętrzne to pewnie też będą widoczne te zacieki - nie rozumiem jak niektórzy mieszkają w nieocieplonych domach jeśli takie zjawisko może występować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 16.03.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Kiedyś po padającym poziomo deszczu i dużej wichurze widziałem u siebie na zachodniej ścianie coś takiego:http://budowa-domu.info/images/ytong-deszcz.jpg Mimo że linie są poziome, to przecieki były na pionowych łączeniach, mimo łączenia na pióro-wpust. Obejrzałem to, było parę szczelin na 2-3mm. Czymś to zatykałem przed ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyga69 25.03.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Witam, U mnie ten sam problem wystąpił wczoraj. Też zastanawiam się co z tym dalej zrobić, tak to wygląda u mnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robak1785 30.03.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Podpinam się do tematu. Mam taki sam problem jak użytkownik Zyga69. Problem pojawia się tylko na ścianie zachodniej. Jak mogę wyeliminować to zjawisko?? Szczelin pomiędzy warstwami nie widać, a mokro jest:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 01.04.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Witam Wczoraj i dzisiaj po opadach zacinającego deszczu wewnątrz budowy (SSZ) pojawiły się zacieki na ścianach (w kilku miejscach - głównie w jednej warstwie poniżej okien) - poziome wilgotne linie na łączeniu bloczków Czy w przypadku jeszcze nieocieplonych i nieotynkowanych ścian z Ytonga może takie zjawisko występować i czy to jest normalne? Jeśli nie jak można to naprawić? jak wykonam tynki wewnętrzne to pewnie też będą widoczne te zacieki - nie rozumiem jak niektórzy mieszkają w nieocieplonych domach jeśli takie zjawisko może występować??? Jeśli nie masz wypełnionych spoin pionowych to przy zacinającym deszczu, woda może przechodzić do środka. Aby to zjawisko nie występowało można zaszpachlować te spoiny od zewnątrz. Ludzie mieszkają w nieocieplonych domach, ale murowanych w innych technologiach z wypełnionymi spoinami pionowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.04.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Jeśli nie masz wypełnionych spoin pionowych to przy zacinającym deszczu, woda może przechodzić do środka. Aby to zjawisko nie występowało można zaszpachlować te spoiny od zewnątrz. Ludzie mieszkają w nieocieplonych domach, ale murowanych w innych technologiach z wypełnionymi spoinami pionowymi. Drugi już rok budowy u mnie ale coś takiego u mnie nigdy nie wystąpiło aby deszcz przemoczył bloczek na wylot. Nawet jak był stan nie zamknięty bez dachu to ciekło ale od góry a nie z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 01.04.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Drugi już rok budowy u mnie ale coś takiego u mnie nigdy nie wystąpiło aby deszcz przemoczył bloczek na wylot. Masz budynki i drzewa wokół i dom jest osłonięty. U mnie zdarzyło się raz i tylko na jednej ścianie - bardzo mocno wiało, deszcz padał poziomo, a od tej strony mam 30 metrów łąki. Zakładam że przez styropian już deszcz nie przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 03.04.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Masz budynki i drzewa wokół i dom jest osłonięty. U mnie zdarzyło się raz i tylko na jednej ścianie - bardzo mocno wiało, deszcz padał poziomo, a od tej strony mam 30 metrów łąki. Zakładam że przez styropian już deszcz nie przejdzie Zgadza się przez styropian deszcz nie przejdzie. Dodatkowo na styropianie masz jeszcze klej na siatce oraz tynk cienkowarstwowy. Ponadto szpary pomiędzy płytami styropianu powinny być wypełnione pianką, albo należy stosować styropian frezowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robak1785 03.04.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 A jeżeli otynkuje to tynkiem tradycyjnym?? Uważam, że wtedy woda nie przedostanie się pod kątem do spoin pionowych toteż nie powinno zaciekać. Zgadza się?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 04.04.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 A jeżeli otynkuje to tynkiem tradycyjnym?? Uważam, że wtedy woda nie przedostanie się pod kątem do spoin pionowych toteż nie powinno zaciekać. Zgadza się?? Tak zgadza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts