Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokre ściany wewnętrzne z Ytonga - problem?

Recommended Posts

Witam

Wczoraj i dzisiaj po opadach zacinającego deszczu wewnątrz budowy (SSZ) pojawiły się zacieki na ścianach (w kilku miejscach - głównie w jednej warstwie poniżej okien) - poziome wilgotne linie na łączeniu bloczków

Czy w przypadku jeszcze nieocieplonych i nieotynkowanych ścian z Ytonga może takie zjawisko występować i czy to jest normalne? Jeśli nie jak można to naprawić?

jak wykonam tynki wewnętrzne to pewnie też będą widoczne te zacieki - nie rozumiem jak niektórzy mieszkają w nieocieplonych domach jeśli takie zjawisko może występować???

Kiedyś po padającym poziomo deszczu i dużej wichurze widziałem u siebie na zachodniej ścianie coś takiego:

http://budowa-domu.info/images/ytong-deszcz.jpg

Mimo że linie są poziome, to przecieki były na pionowych łączeniach, mimo łączenia na pióro-wpust.

Obejrzałem to, było parę szczelin na 2-3mm. Czymś to zatykałem przed ociepleniem.

• 2 weeks później...
Witam

Wczoraj i dzisiaj po opadach zacinającego deszczu wewnątrz budowy (SSZ) pojawiły się zacieki na ścianach (w kilku miejscach - głównie w jednej warstwie poniżej okien) - poziome wilgotne linie na łączeniu bloczków

Czy w przypadku jeszcze nieocieplonych i nieotynkowanych ścian z Ytonga może takie zjawisko występować i czy to jest normalne? Jeśli nie jak można to naprawić?

jak wykonam tynki wewnętrzne to pewnie też będą widoczne te zacieki - nie rozumiem jak niektórzy mieszkają w nieocieplonych domach jeśli takie zjawisko może występować???

Jeśli nie masz wypełnionych spoin pionowych to przy zacinającym deszczu, woda może przechodzić do środka. Aby to zjawisko nie występowało można zaszpachlować te spoiny od zewnątrz. Ludzie mieszkają w nieocieplonych domach, ale murowanych w innych technologiach z wypełnionymi spoinami pionowymi.

Jeśli nie masz wypełnionych spoin pionowych to przy zacinającym deszczu, woda może przechodzić do środka. Aby to zjawisko nie występowało można zaszpachlować te spoiny od zewnątrz. Ludzie mieszkają w nieocieplonych domach, ale murowanych w innych technologiach z wypełnionymi spoinami pionowymi.

Drugi już rok budowy u mnie ale coś takiego u mnie nigdy nie wystąpiło aby deszcz przemoczył bloczek na wylot. Nawet jak był stan nie zamknięty bez dachu to ciekło ale od góry a nie z boku.

Drugi już rok budowy u mnie ale coś takiego u mnie nigdy nie wystąpiło aby deszcz przemoczył bloczek na wylot.

Masz budynki i drzewa wokół i dom jest osłonięty.

U mnie zdarzyło się raz i tylko na jednej ścianie - bardzo mocno wiało, deszcz padał poziomo, a od tej strony mam 30 metrów łąki.

Zakładam że przez styropian już deszcz nie przejdzie :)

Masz budynki i drzewa wokół i dom jest osłonięty.

U mnie zdarzyło się raz i tylko na jednej ścianie - bardzo mocno wiało, deszcz padał poziomo, a od tej strony mam 30 metrów łąki.

Zakładam że przez styropian już deszcz nie przejdzie :)

Zgadza się przez styropian deszcz nie przejdzie. Dodatkowo na styropianie masz jeszcze klej na siatce oraz tynk cienkowarstwowy. Ponadto szpary pomiędzy płytami styropianu powinny być wypełnione pianką, albo należy stosować styropian frezowany.