Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co sądzicie o tym projekcie. http://maledomki.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=6&flypage=yagendoo_VaMazing_2.tpl&product_id=51&option=com_virtuemart&Itemid=54&vmcchk=1&Itemid=54Od dłuższego czasu szukam małego domku z płaskim dachem.W tym projekcie pozbylabym się wc tym samym zwiększając kuchnię.Pokój przy wiatrołapie podzielić na wc i garderobę.

Dałeś link do projektu F3. Nie wiem czy chodzi ci o F3, czy o tytułowy F2?

F3

ja rozumiem, że to mały dom, ale wiatrołap jest za mały, by pełnił swoją rolę. By w nim swobodnie stać trzeba otworzyć jednoczęsnie albo drzwi zewnętrze albo od holu. Jest mniejszy niż powierzchnia windy w blokach. Poza tym wejście na wropst drzwi do toalety, wejście do pokoju przez maleńki, ciasny wiatrołap.

Problem będzie z ustawieniem TV

F2

Nie rozumiem robienia pięknego przeszklonego atrium, które oknem połączone jest z drzwiami do klopa i pom. gospodarczego. Jedynie narożnik okna salonowego zagląda do atrium.

szukać innego projektu lub zamówić mały indywidualny.

Ta pracownia robi także projekty indywidualne w atrakcyjnych cenach. Można poprosić o modyfikację F3 o planowane przez ciebie zmiany wraz ze znalezieniem sensownego miejsca na TV w salonie.

Ogólnie domek dość mi się podoba - njbardziej chyba sama koncepcja małego domu z płaskim, a właściwie jednospadowym dachem, ale mam wrażenie, że za cenę gotowca + adaptacja, spokojnie będzie można znaleźć architekta, który od podstaw wyrysuje taki prosty projekt.

Co moim zdaniem dobrze byłoby skorygować.

Przede wszystkim dostosować otwory do stron świata. W F3 nie wiem, gdzie ma być północ, gdzie południe. Tu nie jest to dobrze rozpracowane.

Jeżeli w pokoju dziennym są duże okna na słoneczną stronę, to na jednej z sąsiednich ścian już bym dała spokój z otworem.

Umiejscowienie kominka - niewątpliwie atrakcyjne wizualnie, jednak trochę komplikuje aranżację niewielkiego pokoju dziennego.

Zgadzam się, że łazienka w zasadzie wystarczy jedna. Dodatkowe wc - jak uważasz. Domek jest wielkości większego mieszkania, a w mieszkaniu nikogo nie dziwiłoby, że jest jedna łazienka i w niej sedes.

Potrzebujesz domu z dwoma sypialniami - projektując od nowa, można by zredukować liczbę metrów na komunikację (tu aż 10), uzyskać sypialnie nieco większe, bo na ponad 70m2 jest to możliwe i wskazane. W ogóle sypialnie zaproponowane w F3 są słabe. Kwestię przechowywania w tym domu ratuje jedynie Twoja koncepcja stworzenia garderoby w najmniejszym pokoiku. W tym domu wstępnie jest za mało klasycznych szaf - płytkimi regałami trudno opękać całe przechowywanie. W najmniejszym pokoiku bardzo małe okienko - wyszłaby smutna i niedoświetlona norka. Tej wielkości okienko faktycznie bardziej pasuje do wc. Wiatrołap króciutki. Myślę, że lepiej byłoby wykonać jakieś zadaszenie drzwi, zamiast chować je we wnękę.

Zamknięcie strefy prywatnej drzwiami - wiem, że wiele osób szuka takiego rozwiązania, ale w tak małym domku ja bym otwierała każdy metr przestrzeni.

Coś jak w no.5 house, tylko powierzchnia dwa razy mniejsza. ;)