Ryszard1 23.05.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 mozna jeszcze rozdrobnic i pozostawic na trawie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 23.05.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Doskonała ściółka pod maliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 23.05.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Ja daje między iglaki a mamich 50 przy płocie, deptam i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 23.05.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Jak masz iglaki to pewno podsypane kora a jak ja kosze trawe i kosiarka wywali czesc trawy na kore i to wyschnie to wyglada beznadziejnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 24.05.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Doskonała ściółka pod maliny. Ged - czyli malinom dobrze robi podsypanie trawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 24.05.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Doskonała ściółka pod maliny. Ged - czyli malinom dobrze robi podsypanie trawą? Nie wiem nie pytałem Chyba nie narzekają, bo rodzą znakomicie, chwasty - trawa skoszona i podsypana - zagłusza, potem jakoś tak znika z pod tych malin. I wygląda ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 25.05.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 dzieki zaq odpowiedź wypróbuje Twój sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda555 25.05.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Ja mam podpisaną umowę (z firmą wywożącą śnieci) na wywóz bio-odpadów i tam wyrzucam całą skoszoną trawę. Wywożą bezpłatnie co dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 27.05.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Ja mam podpisaną umowę (z firmą wywożącą śnieci) na wywóz bio-odpadów i tam wyrzucam całą skoszoną trawę. Wywożą bezpłatnie co dwa tygodnie. Inicjatywa tej firmy godna pochwały i rozpropagowania. Dzwoniłem do swojego urzędu dzielnicy i powiedzieli że nie ma gospodarki użytkami zielonymi. Albo kompostować alob zlecić wywóz firmie wywożącej śmieci. Ładnie śmieci razem z trawą (skoszoną). Na pytanie czy nie mogą postawić kontenera, który by wywozili co pewien czas, odpowiedź była : przecież to nie są odpady gminy tylko jej mieszkańca. Prywatne znaczy. Ale jak były wybory to kontenery stały na co trzeciej ulicy, aby mieszkańcy mogli sie pozbyc wielkogabarytowych odpadów. Cała Polska właśnie, niby w Unii ale mało kto ma świadomość o gospodarce odpadami. Najłatwie tylko przyjąć ustawę i nakładać na obywateli obowiązek jej przestrzegania pod groźbą kary. Niech najpierw władza się zorientuje co firmy wywożące odpady robią z sortowanymi papierem, plastikiem i szkłem, wtedy nawet zapłacę kare na jakiś dobroczynny cel bo nie do gminnej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nunek 20.05.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Mój znajomy całą skoszoną trawę z ogrodu daje na grządki z warzywami oraz pod drzewa owocowe,twierdzi że trawa użyżnia glebę oraz zapobiega wysychaniu ziemi.Ja na próbę dałem pod dwie pożeczki i faktycznie nawet przy upałach zawsze było wilgotno.Zastanawia mnie jednak czy rozkładające się resztki trawy i buszujące tam dżdżownice nie zwabią gryzoni np.nornic czy to dobru pomysł z tą trawą? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.05.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Mój znajomy całą skoszoną trawę z ogrodu daje na grządki z warzywami oraz pod drzewa owocowe,twierdzi że trawa użyżnia glebę oraz zapobiega wysychaniu ziemi.Ja na próbę dałem pod dwie pożeczki i faktycznie nawet przy upałach zawsze było wilgotno.Zastanawia mnie jednak czy rozkładające się resztki trawy i buszujące tam dżdżownice nie zwabią gryzoni np.nornic czy to dobru pomysł z tą trawą? To dobrze, że pytasz, ale czemu nie poszukasz najpierw odpowiedzi. O kompostowaniu trawy i o ściółkowaniu trawą było już na tym forum tyle razy, że aż się już pisać nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nunek 23.05.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 JoShi to prawda jest bardzo wiele postów dotyczących kompostowania trawy i ściółkowaniu.Pisząc ten tekst chodziło mi jednak głównie o możliwość pojawienia się nornic w okolicach drzew owocowych obłożonych skoszoną trawą ,które mogą zrobić spustoszenie w systemie korzeniowym,a w tym temacie nic nie znalazłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolarz miejski 24.05.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 ja ściółkuję młody żywopłot z forsycji i taka ściółka sprawdza sie znakomicie w sumie to jest najbardziej naturalny nawoź polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.05.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 JoShi to prawda jest bardzo wiele postów dotyczących kompostowania trawy i ściółkowaniu. Pisząc ten tekst chodziło mi jednak głównie o możliwość pojawienia się nornic w okolicach drzew owocowych obłożonych skoszoną trawą , które mogą zrobić spustoszenie w systemie korzeniowym,a w tym temacie nic nie znalazłem. Pozdrawiam. Owszem, jest takie ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 30.05.2008 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Ja na razie trawę kompostujuę. Teraz kompost składa się w 90 procentach z trawy. Czy w związku z tym, że ma właśnie taki skład, trzeba coś do niego dodawać przy nawożeniu nim ziemii? Zastanawiałem się nad wapnem, aby nie zakwasić gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.05.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Jeśli nie ma przewietrzania - ( grubszej frakcji : ziemi, kory, gałęzi, zrąbków, etc), a nie jest przerzucany, bez dostępu tlenu, zrobi się kiszonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 30.05.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 No to co można zrobić później z taką kiszonką? Czy jest to dobry (o ile w ogóle) nawóz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 06.04.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Co robicie ze skoszona trawą? Do worków i na śmietnik czy jakieś zastosowanie inne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 06.04.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Przecież idealne na kompost! przekompostuje się i masz za darmo nawóz i ściółkę - takie 2 w 1. a "do worków i na smietnik" - po pierwsze primo zajmuje Ci kubeł na śmieci, a po drugie primo trzeba zapłacić za wywóz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.04.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Wyłącznie na kompost lub do ściółkowania rabat z krzewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts