Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić ze skoszona trawą? - wątek zbiorczy o wykorzystaniu pokosu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Doskonała ściółka pod maliny.

Ged - czyli malinom dobrze robi podsypanie trawą?

Nie wiem nie pytałem :D Chyba nie narzekają, bo rodzą znakomicie, chwasty - trawa skoszona i podsypana - zagłusza, potem jakoś tak znika z pod tych malin. I wygląda ładnie.

Ja mam podpisaną umowę (z firmą wywożącą śnieci) na wywóz bio-odpadów i tam wyrzucam całą skoszoną trawę. Wywożą bezpłatnie co dwa tygodnie.

Inicjatywa tej firmy godna pochwały i rozpropagowania.

Dzwoniłem do swojego urzędu dzielnicy i powiedzieli że nie ma gospodarki użytkami zielonymi. Albo kompostować alob zlecić wywóz firmie wywożącej śmieci. Ładnie śmieci razem z trawą (skoszoną). Na pytanie czy nie mogą postawić kontenera, który by wywozili co pewien czas, odpowiedź była : przecież to nie są odpady gminy tylko jej mieszkańca. Prywatne znaczy. Ale jak były wybory to kontenery stały na co trzeciej ulicy, aby mieszkańcy mogli sie pozbyc wielkogabarytowych odpadów. Cała Polska właśnie, niby w Unii ale mało kto ma świadomość o gospodarce odpadami. Najłatwie tylko przyjąć ustawę i nakładać na obywateli obowiązek jej przestrzegania pod groźbą kary. Niech najpierw władza się zorientuje co firmy wywożące odpady robią z sortowanymi papierem, plastikiem i szkłem, wtedy nawet zapłacę kare na jakiś dobroczynny cel bo nie do gminnej kasy.

• 11 months później...

Mój znajomy całą skoszoną trawę z ogrodu daje na grządki z warzywami oraz pod drzewa owocowe,twierdzi że trawa użyżnia glebę oraz zapobiega

wysychaniu ziemi.Ja na próbę dałem pod dwie pożeczki i faktycznie nawet przy upałach zawsze było wilgotno.Zastanawia mnie jednak czy rozkładające się

resztki trawy i buszujące tam dżdżownice nie zwabią gryzoni np.nornic

czy to dobru pomysł z tą trawą?

Pozdrawiam

Mój znajomy całą skoszoną trawę z ogrodu daje na grządki z warzywami oraz pod drzewa owocowe,twierdzi że trawa użyżnia glebę oraz zapobiega

wysychaniu ziemi.Ja na próbę dałem pod dwie pożeczki i faktycznie nawet przy upałach zawsze było wilgotno.Zastanawia mnie jednak czy rozkładające się

resztki trawy i buszujące tam dżdżownice nie zwabią gryzoni np.nornic

czy to dobru pomysł z tą trawą?

To dobrze, że pytasz, ale czemu nie poszukasz najpierw odpowiedzi. O kompostowaniu trawy i o ściółkowaniu trawą było już na tym forum tyle razy, że aż się już pisać nie chce.

JoShi to prawda jest bardzo wiele postów dotyczących kompostowania trawy i ściółkowaniu.

Pisząc ten tekst chodziło mi jednak głównie o możliwość pojawienia się nornic w okolicach drzew owocowych obłożonych skoszoną trawą ,

które mogą zrobić spustoszenie w systemie korzeniowym,a w tym temacie nic nie znalazłem.

Pozdrawiam.

JoShi to prawda jest bardzo wiele postów dotyczących kompostowania trawy i ściółkowaniu.

Pisząc ten tekst chodziło mi jednak głównie o możliwość pojawienia się nornic w okolicach drzew owocowych obłożonych skoszoną trawą ,

które mogą zrobić spustoszenie w systemie korzeniowym,a w tym temacie nic nie znalazłem.

Pozdrawiam.

Owszem, jest takie ryzyko.

• 10 months później...