Trociu 06.04.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 wysuszyć i ognicho zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 06.04.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 wysuszyć i ognicho zrobić też ale tylko jak mam już dosyć kompostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 06.04.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 i co potem taka wyschnięta jest dobra żeby ją rozrzucić np. pod tuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.04.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 mozna + zwiekszone nawozenie azotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 07.04.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 śmierdzi taka gnijąca trawa w kompoście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaks 07.04.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Kompost podobno nie powinien smierdziec, pewnie zalezy co sie tam wrzuci. Ja sie dopiero przymierzam do skonstruaowania kompostownika, no i trawy jeszcze nie mam, wiec z doswiadczenia nie moge powiedziec ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 07.04.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Przecież idealne na kompost! przekompostuje się i masz za darmo nawóz i ściółkę - takie 2 w 1. a "do worków i na smietnik" - po pierwsze primo zajmuje Ci kubeł na śmieci, a po drugie primo trzeba zapłacić za wywóz. E, tam, ja 2x w miesiacu dostaję gratis worki, wrzucam tam trawę i wystawiam przed posesję i gratis wywóz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 07.04.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 to Ci fajnie... w Krakowie to sobie można co najwyżej o tym pomarzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 13.05.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Co można zrobić z tą trawą? Niedawno dostałam kosiarkę z koszem i powstał problem- tej trawy jest tak dużo,że nie mam pojęcia co z nią zrobić. Czy można wykorzystać ją jakoś ekologicznie? Kompostownik raczej odpada - nie mam miejsca,mam mały ogród, jedyne miejsce jakie jest możliwe- to koło altanki Ale chyba nie powinnam, bo zapachy przecież mogą być różne ... A może przy powstawaniu kompostu nic sie nie wydziela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 13.05.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Mozna sciolkowac pod drzewkami na przyklad. A co do kompostownika, to latem potrafi troche "pachniec", tak na 2-3 metry na pewno czuc. Szczegolnie jak wrzucasz odpadki kuchenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 13.05.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 W niektórych gminach są kompostowniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 13.05.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 mieszkam koło lasu i niektórzy noszą do pobliskich karmników coby sarenki nie musiały się schylać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.05.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 A wiecie, gdzie sarenki mają to poszatkowane zielsko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 13.05.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Dzięki za odpowiedzi. Chyba zostanie mi ściółkowanie między płotem a thujami. A nie będą odparzać sie korzenie drzewek? Pod tą trawą jest bardzo gorąco.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 13.05.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 A wiecie, gdzie sarenki mają to poszatkowane zielsko? mają pewnie tam gdzie i inne zieleniny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 14.05.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 A wiecie, gdzie sarenki mają to poszatkowane zielsko? Przy "lusterku"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 14.05.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 A wiecie, gdzie sarenki mają to poszatkowane zielsko? Przy "lusterku"? aha ...choć raczej zamieniłbym "przy" na "w" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 14.05.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Dzięki za odpowiedzi. Chyba zostanie mi ściółkowanie między płotem a thujami. A nie będą odparzać sie korzenie drzewek? Pod tą trawą jest bardzo gorąco.... Musisz sypac cienką warstwą tak żeby dała radę przeschnąc i dopiero na to następna warstwę. Trzeba uważac, aby nie zaczęła gnic, a tak może się stac gdy warstwa jest za gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 15.05.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 W Niemczech układają cienką warstwą na paletach (prymitywny kompostownik) i przesypują wapnem, tak układany nie zajmuje dużo miejsca i stopniowo go ubywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 15.05.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Rzeczywiście ze skoszoną trawą zrobił się trochę problem. Nawet na wsi jest teraz taka bieda, że gdy deklarowałem za darmo okolicznym rolnikom wysuszenie, zgrabienie i dostarczenie na podwórko, to i tak mówili, że im się nie opłaca... (dodam, że trawę ścinam kosiarką talerzową, a więc jest długa a nie taka sieczka, którą sarny "mają w lusterkach" ) Na szczęście mam wystarczająco dużą działkę, żeby ten niechciany efekt uboczny zagospodarować: 1. Niewielkie ilości drobno ciętej trawy (ale bez nasion, czyli poza fazą kłoszenia) - w kompostownik - cienkimi warstwami, przesypywanymi ziemią. 2. Dużą część ładuję pod świerki srebrne (a właściwie kłujące ). Mam takie o średnicy 4 i więcej metrów, z gałęziami do samej ziemi. Wsypanego tam zielska nie widać a i świerki nie narzekają. 3. Zdarza mi się wykopać jakąś roślinę w celach podarunkowo-handlowych. Wówczas dołek skrzętnie wypełniam ubitą trawą i przysypuję cienko ziemią. Gdy całość przegnije i usiądzie, operację powtarzam 4. Ostatnio doszedłem do wniosku, że płaski ogród jest bardzo monotonny. Sami zgadnijcie z czego powstają górki i skarpy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts