Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić ze skoszona trawą? - wątek zbiorczy o wykorzystaniu pokosu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przecież idealne na kompost! przekompostuje się i masz za darmo nawóz i ściółkę - takie 2 w 1.

a "do worków i na smietnik" - po pierwsze primo zajmuje Ci kubeł na śmieci, a po drugie primo ;-) trzeba zapłacić za wywóz.

E, tam, ja 2x w miesiacu dostaję gratis worki, wrzucam tam trawę i wystawiam przed posesję i gratis wywóz ;)

• 1 month później...

Co można zrobić z tą trawą? Niedawno dostałam kosiarkę z koszem i powstał problem- tej trawy jest tak dużo,że nie mam pojęcia co z nią zrobić. Czy można wykorzystać ją jakoś ekologicznie?

Kompostownik raczej odpada - nie mam miejsca,mam mały ogród, jedyne miejsce jakie jest możliwe- to koło altanki :-? Ale chyba nie powinnam, bo zapachy przecież mogą być różne ... A może przy powstawaniu kompostu nic sie nie wydziela?

Dzięki za odpowiedzi. Chyba zostanie mi ściółkowanie między płotem a thujami. A nie będą odparzać sie korzenie drzewek? Pod tą trawą jest bardzo gorąco.... :-?

Musisz sypac cienką warstwą tak żeby dała radę przeschnąc i dopiero na to następna warstwę. Trzeba uważac, aby nie zaczęła gnic, a tak może się stac gdy warstwa jest za gruba.

Rzeczywiście ze skoszoną trawą zrobił się trochę problem. Nawet na wsi jest teraz taka bieda, że gdy deklarowałem za darmo okolicznym rolnikom wysuszenie, zgrabienie i dostarczenie na podwórko, to i tak mówili, że im się nie opłaca... :wink: (dodam, że trawę ścinam kosiarką talerzową, a więc jest długa a nie taka sieczka, którą sarny "mają w lusterkach" :D )

Na szczęście mam wystarczająco dużą działkę, żeby ten niechciany efekt uboczny zagospodarować:

1. Niewielkie ilości drobno ciętej trawy (ale bez nasion, czyli poza fazą kłoszenia) - w kompostownik - cienkimi warstwami, przesypywanymi ziemią.

2. Dużą część ładuję pod świerki srebrne (a właściwie kłujące :wink: ). Mam takie o średnicy 4 i więcej metrów, z gałęziami do samej ziemi. Wsypanego tam zielska nie widać a i świerki nie narzekają.

3. Zdarza mi się wykopać jakąś roślinę w celach podarunkowo-handlowych. Wówczas dołek skrzętnie wypełniam ubitą trawą i przysypuję cienko ziemią. Gdy całość przegnije i usiądzie, operację powtarzam :wink:

4. Ostatnio doszedłem do wniosku, że płaski ogród jest bardzo monotonny. Sami zgadnijcie z czego powstają górki i skarpy :wink: :lol: