Raf1980 19.03.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam mam pytanie jeżeli jest mi ktoś w stanie doradzić będę wdzięczny, Dostaliśmy małą wąską działeczkę w Krakowie na której chcielibyśmy wybudować domek działka szerokość 11 metrów długość około 40 metrów Problem tkwi w tym że z jednej strony działki ( działka w kształcie prostokąta )znajduje się dom zajmujący cała szerokość . natomiast z drugiej mamy tzw zieleń izolacyjną naniesiona na planie zagospodarowania wielkość aż 8 m kwadratowych , która to powoduje ze nie mamy dostępu do drogi publicznej, Przeszliśmy wszystkie wydziały od planowania przestrzennego , wydział skarbu , geodezji , zikit , architekturę i nikt nie mógł wydać decyzji by przez ten kawałek można było poprowadzić dojazd W dniu dzisiejszym oddzwoniła pani z architektury twierdząc , ze jedyne co możemy zbudować to dom mieszkalno usługowy bo na to pozwala plan zagospodarowania, w którym jest zapis że przez zieleń izolacyjną jest możliwy dojazd do usług .....natomiast nie można do samego budynku , dlatego myślę o wybudowaniu mieszkalno usługowego lub z wbudowanymi usługami nie wiem czy w tych pojęciach jest jakaś różnica Mam pytanie jakie koszty i jakie kryteria muszę spełnić by wybudować budynek mieszkalno- usługowy by mieć dojazd do działki i czy po wybudowaniu będę go mógł od razu przekształcić w budynek mieszkalny z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 19.03.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Skąd ja to znam? Toż to Kraków! Więc ani trochę mnie to nie dziwi... Tam brak osób decyzyjnych.Jeśli pani uważa, że tak będzie dobrze, to zrób sobie w domu gabinet usługowy w parterze, a potem - jak piszesz - zrób zmianę sposobu użytkowania całkowicie na mieszkalny.Ale jakoś ja bym pani na gębę nie wierzył...Wklej tu zapisy planu i jego rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raf1980 20.03.2014 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Nie wiem dlaczego na podstawie tego artykułu nie mogę sobie zrobić dojazdu do działki przez zieleń izolacyjna całe 16 metrów kwadratowych bo tyle mi brakuje do drogi głównej § 4. 1. Konieczne ulice dojazdowe do działek – niewyznaczone w planie – należy zaprojektować jako ciągi pieszo-jezdne o min. szer. 5,5 m, wytyczone w drodze umów cywilnych zawieranych pomiędzy właścicielami gruntów, w oparciu o sporządzane przez inwestorów projekty podziałów gruntów. Zakres przestrzenny projektu winien obejmować tereny znajdujące się w sąsiedztwie, ze wskazaniem sposobu włączenia ciągów komunikacyjnych do lokalnego układu komunikacyjnego oraz możliwości prowadzenia lokalnej sieci uzbrojenia technicznego. 2. Parkingi przewidziane dla obsługi obiektów usługowych i usług wbudowanych należy lokalizować w granicach działki lub w granicach terenu, na którym te usługi są zlokalizowane. Teren na którym mam zamiar podjąć się budowy domku jest objęty MN1 § 15. 1. Wyznacza się TERENY ZABUDOWY MIESZKALNEJ (MN.1) z podstawowym przeznaczeniem gruntów pod lokalizację budynków mieszkalnych jednorodzinnych w układzie wolnostojącym lub bliźniaczym. 2. W granicach terenów zabudowy mieszkalnej jako użytkowanie towarzyszące dopuszcza się usługi wbudowane w budynki mieszkalne. ...... § 26. 1. Wyznacza się TERENY ZIELENI IZOLACYJNEJ (ZI) z podstawowym przeznaczeniem gruntów pod zieleń wysoką i niską. 2. Dopuszcza się zlokalizowanie niezbędnych wjazdów do obiektów usługowych i zajezdni tramwajowej. 3. Ustala się następujące warunki zagospodarowania terenu: 1/ Konieczne jest utrzymanie i uzupełnienie istniejącej zieleni. Jak wcześniej pisałem na końcu tej działki jest nieszczęsne 16 merów kwadratowych zieleni i ostatnie pytanie czy mogę tu bez problemu wybudować dom z usługami i czy ktoś się orientuje po jakim czasie można go przekształcić na budynek mieszkalny czy mogę to zrobić na drugi dzień po oddaniu Moim zamierzeniem było wybudować dom a nie budynek mieszkalno usługowy i czy usługi które maja być do 30 % mogą zajmować np tylko 5 % Z góry dziękuję za cierpliwość i każdą pomoc chodzę już 3 lata za tym i mam dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 jak do 30% to mogą mieć 0,5%, byle nie więcej niż 30,00000(1)% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.03.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Jak (jaki) jest teraz dojazd do tej działki - też przez tą zieleń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 23.03.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Dla prawie wszystkich urzędników coś takiego jak "duch prawa" nie istnieje. Mają klapki na oczach i widzą jedynie "prawa literę". Jest to oczywiste przeoczenie w zapisie planu. "Do" tu znaczy od najmniejszej funkcjonalnie możliwej. Edytowane 23 Marca 2014 przez robert skitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raf1980 23.03.2014 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Na obecną chwilę do tej działki nie ma dojazdu bo figuruje zieleń czyli pokrzywy itp, Działka ta kiedyś była połączona z działką z teściami którą to potem podzielili na pół , dając nam drugą część tylko że geodetka przy podziale kierowała się mapką z geodezji na której jest droga, a w planie teraz dopiero architekt zauważył ze na mapce z planowania przestrzennego jest zieleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.03.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Raf1980 napisał: .......geodetka przy podziale kierowała się mapką z geodezji na której jest droga, a w planie teraz dopiero architekt zauważył ze na mapce z planowania przestrzennego jest zieleń Prawdę powiedziawszy - zupełnie, ale to zupełnie nie rozumiem o co biega. Jak na mapie jest droga ................................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raf1980 24.03.2014 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Właśnie sam nie wiem o co chodzi w tych papierach na mapie geodezji figuruje droga, czyli według geodezji mam dojazd do działki, co najlepsze jak byłem w wydziale skarbu też mi powiedzieli ze tam jest droga i stanowi własność gminy .........ale tu się pojawia druga mapka i jeden wielki PROBLEM TZW MAPA PLANOWANIA PRZESTRZENNEGO dla obszaru Kraków Krzesławice na której w miejscu gdzie na geodezyjnej jest droga na mapie planowania przestrzennego jest zieleń izolacyjna , która wyklucza dojazd do działki.Najśmieszniejsze a zarazem pokazujące głupotę tęgich głów z magistratu krakowskiego jest to że do działki można zrobić dojazd poprzez zieleń ale tylko w przypadku gdy będą tam usługi nie dom ale usługi. TO SIĘ NAZYWA PAŃSTWO PRZYJAZNE MŁODYM , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.03.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 A niby dlaczego ma być przyjazne młodym ? Najśmieszniejsze jest to, że za sprawę zabiera się ktoś kto myśli że pozjadał wszystkie rozumy i dupę truje urzędasom. Najwyraźniej urzędnicy nie rozumieją po co komu dodatkowy dojazd do działki budowlanej i to pod zabudowę jednorodzinną - zresztą ja też nie rozumiem. Ta działka ma dojazd - to że na MPZP nie figuruje nic nie znaczy, bo nie musisz wytyczać nowego dojazdu - chyba, że wybudujesz "zabudowę" usługową, to wtedy będziesz musiał albo wybudować nowy dojazd, albo poszerzyć istniejący, bo są inne wymagania dla usług, a inne dla zabudowy jednorodzinnej. Nie szukaj dziury w całym, rób swoje, bo dojazd do działki jest i to jako dr gminna (zapewne).. Sam sobie robisz sztuczny problem - weź kumatego projektanta, niech zrobi projekt zagospodarowania tej działki i finito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.03.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 A tej niedouczonej pokaż wpis z MPZP: Cytat § 3. Utrzymanie bądź przebudowa istniejących oraz realizacja nowych budynków, a także zmiany zagospodarowania i użytkowania terenów nie mogą naruszać: 1/ praw właścicieli, użytkowników i administratorów terenów sąsiadujących, 4/ ograniczeń w dysponowaniu terenem, wynikających z prawomocnych decyzji administracyjnych. Co potwierdza mój poprzedni wpis. Zmień projektanta, bo ten (ta) niezbyt kumaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts