fachman19 22.03.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 ł, komin to koszt 370 zł (poziomy). . Czy wentylacja grawitacyjna wymagana dla pomieszczenia kotła, też pozioma i przez ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Czy wentylacja grawitacyjna wymagana dla pomieszczenia kotła, też pozioma i przez ścianę? Dzisna rzecz, bo w projekcie mam wentylację mechaniczną, wywiewną. Oczywiscie projektant z uprawnieniami, po aprobacie mistrza kominiarskiego. Świat idzie do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.03.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Wiem, że masz podstawowe problemy ze znajdowaniem informacji, ale,powierzchnie domu mam w stopce Przylacze -2000 zł Projekt - 500 zl Instalacja na dzialce iw kotlowni z szafka - 3500 Kociol z zasobnikiem - 5000zł Podłaczenie kotla z miedzia itp - 1000zl Komin - 300sł Podlogowka - 6000 17,3 tys, wcześniej nie wliczylem podłączenia. Podlogowke mam za 55zl/m2, choć mialem wyceny i po 120zl (z materiałem po stronie wykonawcy). Trzeba umieć sie nie dać strzyc... ostrzygłeś hydraulika( niewolnika) Podłączenie kotła + miedź za 1000 zł = S-F albo niewolnictwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 22.03.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Podaję moje rzeczywiste koszty do porównania. Kocioł Immergas dwufunkcyjny kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem, podłączenia do komina, spięcie kotłowni do rozdzielaczy i CWU, sterownik CAR, pogodówka - 7600zł wszystkie materiały z robocizną i uruchomieniemWewnętrzna instalacja gazowa (od płotu do kotła ponad 40 mb) w tym kierownik budowy - 2400złOpinia kominiarska do przyłączenia gazu - 50zł Projekt przyłączy wody, kanalizacji i gazu, cena za 3 projekty od jednego projektanta: 1000 złSkrzynka gazowa: 200 złOpłata przyłączeniowa (przebicie pod drogą do skrzynki w ogrodzeniu): 2000złKomin około 2500zł. Razem za wszystko wyszło 15 tys. zł brutto. Podłogówka wodna to inna sprawa, bo i tak byśmy ją zakładali. Kocioł wisi na ścianie w małym kibelku, zajmuje około 0,5m2, ale będzie pod nim stała pralka, czyli praktycznie nie zajmuje żadnej dodatkowej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) ostrzygłeś hydraulika( niewolnika) Podłączenie kotła + miedź za 1000 zł = S-F albo niewolnictwo On przedstawia cene, ja płacę. Pewnie 18zl za ułozenie styropianu i podlogówki to dla Ciebie tez strzyżenie ? Chłopaki zrobili to w dwa dni, skasowali 2200zł (bo jeszczcze spięcie z rozdzielaczem i próba ciśnieniowa była), pojechali na inna budowę. To tez byla ich cena, nie moja. Edytowane 22 Marca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.03.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Dzisna rzecz, bo w projekcie mam wentylację mechaniczną, wywiewną. Oczywiscie projektant z uprawnieniami, po aprobacie mistrza kominiarskiego. Świat idzie do przodu. Świat może i tak .Ale ty łamiesz przepisy.Grasz nieuczciwie .Ale to twój dom ,twoja rodzina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Powiedz mi co to wnosi do dyskusji ??? .... Wnosi to tyle, że jeśli ktoś, stojacy przed dylematem prad, czy gaz wejdzie w ten watek, to będzie wiedział, ze kocioł o sprawnosci ok.107% NIE kosztuje 10 tys zl, i NIE zajmuje 3m2 powierzchni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Świat może i tak .Ale ty łamiesz przepisy.Grasz nieuczciwie .Ale to twój dom ,twoja rodzina. Tzn, że wszyscy majacy WM i brak kominów graja nieuczciwie ? Ptojektant projektuje wbrew przepisom ? Kominiarz odbiera wbrew przepisom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.03.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Wnosi to tyle, że jeśli ktoś, stojacy przed dylematem prad, czy gaz wejdzie w ten watek, to będzie wiedział, ze kocioł o sprawnosci ok.107% NIE kosztuje 10 tys zl, i NIE zajmuje 3m2 powierzchni.... Tu bym się nie zgodził. Siostra używa właśnie pierwszy sezon kocioł kondensacyjny. Musiała wymienić bo piec na olej ją rujnował. Kocioł Brotje 12 tysięcy. Wymiana kotła plus z rura w kominie: 10 tysięcy. Cała instalacja grzejnikowa bez wymiany. Oczywiscie można kupić pewnie kocioł za 4 tysiące. Tylko co ile chcesz go wymieniać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Powiedzmy, ze moj kocioł padnie po 10 latach. Sadzisz, ze trzykrotnie droższy Brotje będzie pracował 30 lat ? Moge kupic Octavie za 50 tyś, albo np Lexusa tej wielkosci za 180tyś.Czy Lexus przejedzie 3x wiecej kilometrow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Wnosi to tyle, że jeśli ktoś, stojacy przed dylematem prad, czy gaz wejdzie w ten watek, to będzie wiedział, ze kocioł o sprawnosci ok.107% NIE kosztuje 10 tys zl, i NIE zajmuje 3m2 powierzchni.... kopanie sie z koniem GAZ - piec 4000, dołacze minimum 3000 (moze być 10000), cała instalacja z podłogówka i sterowaniem - 5000 (moze być 10000), komin 2000, wydzielenie wybudowanie dodatkowego pomieszczenia - 4000......... Można też kupić piec który ma sprawność 107% tylko ze on kosztuje minimum 10000 pln ale wtedy mniejszy koszt 1 kWh Ile napisałem za cała instalację z kotłem za 10000 ? Mi wyszło 20 tys z kominem a tobie 17400 przy 100m2 bez komina. Jeszcze raz powtarzam ze do kotła na gaz generalnie robi sie specjalne pomieszczenie co tez kosztuje - sam napisałeś że masz pomieszczenie gospodarcze więc naprawde klepiesz jakieś idiotyzmy. Napisz jeszcze 5000 postów a dorównasz arturowi Wiesz co WAS łaczy ??? w twoim przypadku nie byłem zachwycony PC a w przypadku artura napisałem mu że dom parterowy nie będzie nigdy tańszy od z poddaszem - i teraz mam na"głowie" 2 "ekspertów" którzy piszą totalne bzdury nie wiem po co ???? Edytowane 22 Marca 2014 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.03.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Świat może i tak .Ale ty łamiesz przepisy.Grasz nieuczciwie .Ale to twój dom ,twoja rodzina. z Muratora, nie wiem czy nadal aktualne i czy to prawda, ale: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury "W sprawie warunków technicznych jakim powinny odpiwadać budynki i ich usytuowanie" Dz. U. nr 75 2002 r, z późniejszymi zmianami: § 170. 3 Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Pierwsza bzdura: Można też kupić piec który ma sprawność 107% tylko ze on kosztuje minimum 10000 pln ale wtedy mniejszy koszt 1 kWh Druga bzdura: wydzielenie wybudowanie dodatkowego pomieszczenia - 4000 Chodzi tylko o to, by prostowac wpisy niedouczonych userów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.03.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Tzn, że wszyscy majacy WM i brak kominów graja nieuczciwie ? Ptojektant projektuje wbrew przepisom ? Kominiarz odbiera wbrew przepisom ? Sprawdź przepisy. Pomieszczenie w którym znajduje się kocioł gazowy nie może być zamontowany mechaniczny wyciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.03.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Coś pomyliłeś to jest temat gazu i prądu a nie PC wiec chyba ty coś pomyliłeś wymyślając jakieś bzdurne teorie. To nie jest PC która moze ci brać prąd z taryfy dziennej i nocnej. Chcesz medrkować to zmień forum - 7000 postów o czymś świadczy Dlatego próbuje Ci pokazać,że koszt prądu dwutaryfowego w domu to 0,4-0,45zł/kWh a nie jak błędnie uważasz 0,27zł. Przy okazji pompa ciepła też jest na prąd i w moim przypadku mogłaby pracować tylko w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Sprawdź przepisy. Pomieszczenie w którym znajduje się kocioł gazowy nie może być zamontowany mechaniczny wyciąg. Może być zastosowana wentylacja nawiewno-wywiewna. Tak, w przypadku wkładów kominkowych z powietrzem doprowadzonym z zewnątrz, tak i w przypadku kotlów z zamknietą komorą spalania. imrahil zresztą jeden z przepisow przytoczył. A swoja drogą, to jaka jest wh Ciebie przewaga wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu z kotlem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.03.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 z Muratora, nie wiem czy nadal aktualne i czy to prawda, ale: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury "W sprawie warunków technicznych jakim powinny odpiwadać budynki i ich usytuowanie" Dz. U. nr 75 2002 r, z późniejszymi zmianami: § 170. 3 Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175 prawo budowlane definicja ''POMIESZCZENIE MIESZKALNE to pokoje w budynku mieszkalnym oraz sypialnie i pomieszczenia do pobytu dziennego w budynku zamieszkania zbiorowego.'' Nawet kuchnia i łazienka nie jest pomieszczeniem mieszkalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Pierwsza bzdura: Już tobie napisałem skad usłyszałem ze takie cos kosztuje 10000 - bo to jest cena z dodatkami zeby to funkcjonowało i pewnie (tutaj zgaduję) z montazem. Że TY kupiłeś syrenkę a nie coś lepszego to nie znaczy że większość kupuje to samo. Druga bzdura: Ciekawe udowadniasz że nie jest potrzebna dodatkowa przestrzeń na kocioł a piszesz ze masz pomieszczenie gospodarcze do tego celu. Jakbyś zawiesił kocioł w kuchni koło lodówki albo w salonie nad stołem to bym przyznał tobie rację ale w tym momencie to kolejny zestaw bzdur Chodzi tylko o to, by prostowac wpisy niedouczonych userów. To jest poprostu Totalna hipokryzja - leczysz jakies problemy psychiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Dlatego próbuje Ci pokazać,że koszt prądu dwutaryfowego w domu to 0,4-0,45zł/kWh a nie jak błędnie uważasz 0,27zł. Przy okazji pompa ciepła też jest na prąd i w moim przypadku mogłaby pracować tylko w II taryfie. Czy ty prostej rzeczy nie rozumiesz ???? Do ogrzewania prad uzywasz w taryfie II i po co dokładasz jakąś bzdurną ideologię. Miałeś wogóle do czynienia z ogrzewaniem na prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.03.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 A swoja drogą, to jaka jest wh Ciebie przewaga wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu z kotlem ? Zastosowanie wentylacji grawitacyjnej ma na celu odprowadzenie gazu w przypadku nieszczelności instalacji gazowej. Metan wybucha już przy stężeniu 5 %. Odprowadzenia gazu wentylacją mechaniczną wymaga działania instalacji,Wyłączenie instalacji spowoduje rozprowadzenie gazu do innych pomieszczeń Zastosowanie wentylacji mechanicznej w pomieszczeniu kotła powoduje podciśnienie = zasysanie spalin przez nieszczelności kotła .Kocioł z zamkniętą komorą to nie łódź podwodna ma nieszczelności. Oczywiście jak wszystko jest dobrze tj .instalacja szczelna i kocioł ma sprawne uszczelki .To jest ok.Ale idąc tym tropem można lutować instalację gazową miedzianą lutem miękkim ,a nie twardym Łatwiej. Wentylacja pomieszczeń z gazem to dla mnie rzecz święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts