mpbud 03.03.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 rzeczywiscie te wycieraczki amortyzowalyby upadki? Ponawiam pytanie, ponieważ też chciałbym wybudować dziecku coś podobnego. A skoro te wycieraczki by się sprawdziły, to mógłbym co nie co zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zecia_82 12.05.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 super te ftoki my tez zamierzamy sie z zrobieniem mini placyku dla dzieci,ale juz sama nie wiem czy to dobry pomysł,czy nie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 27.05.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Myślałam nad wybudowaniem synkowi domku na drzewie. Gdzie mogę szukać jakiś inspiracji? wujek google "domek na drzewie" i dział grafika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanLucas 27.05.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 A ile cię ostatecznie wyszedł ten plac zabaw, jeśli można zapytać? Jak patrzyłem na ceny gotowych, to podobne ustrojstwa kosztowały od 3 tys. wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieciakus 04.06.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Taks obie poczytuję, strasznie przeciwna byłam psuciu mojego pięknego trawnika na rzecz placu zabaw. Jedyne ustępstwo na jakie poszłam to ustawienie dużej trampoliny pod orzechem włoskim w rogu ogrodu.... Zresztą mam tyle wnucząt, że nie potrzebują placu zabaw...badminton, piłka freesbe gwarantują im dobrą zabawę na dłuuuugi czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewe ręce 15.06.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Ja niedawno urządziłem synowi placyk zabaw. Ma huśtawkę, piaskownicę z daszkiem, basen-żółw, zjeżdżalnię-dinozaur. Z tych sprzętów tylko ten ostatni nie przypadł małemu do gustu, z reszty jest wniebowzięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojbol 19.06.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Ja specjalnie dla wnucząt kupiłem piaskownicę ogrodową, znajomy zrobił mi dużą drewnianą huśtawkę i to wszystko. Mam trochę trawnika, to zawsze możemy pograć jeszcze w piłkę lub w badmintona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Farfura 02.07.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Witam serdecznie, pozwolę sobie podpiąć pod temat. Tytułem wstępu: w ogrodzie zamierzam skonstruować mini plac zabaw/plac do ćwiczeń, którego podstawą są poniższe rozwiązania:http://goo.gl/z9ynKD Ponieważ zarówno finanse, jak i wolne miejsce w ogrodzie są ograniczone, konstrukcja oparta będzie na czterech pionowych podstawach, do których użyję rur stalowych (całość na bazie kwadratu o boku ok. 2 m.) Dwie z nich będą miały wysokość ok. 2.3 m, dwie pozostałe 3 m (ponad poziom gruntu). Dwie niższe rury mają średnicę 60 mm, dwie wyższe ok. 100 mm. Grubość rur to 4 mm. Wszystkie będą połączone poziomymi rurkami stalowymi (drążkami) o średnicy ok. 33 mm i grubości ok. 3 mm.Łączenie na spaw. Drążki poziome będą przebiegały na różnych wysokościach, odpowiednio: 3 m, 2.3 m, 1.5 m i ok. 1 m. Każdy do innych celów (podciąganie, montaż liny lub siatki do wspinania, montaż huśtawki, opony, bocianiego gniazda, etc.) Ponieważ mieszkam na południu Polski (Śląsk) i poziom zamarzania gruntu wynosi ok. 1 m myślę, że dla każdej z pionowych rur wykonam fundament na głębokość właśnie 1 m. Do wykonania fundamentów planuję użyć rur PE stosowanych przez wodociągi (jako formy) o wysokości 100 cm, średnicy zewnętrznej 30 cm, średnicy wewnętrznej ok. 25 cm, w których następnie umieszczę rury stalowe i zabetonuję. Wydaje mi się, że wykonanie takich fundamentów (a nie lanie betonu bezpośrednio do wykopanej dziury) jest lepsze, bo umożliwi mi potem, po wyschnięciu całości, ewentualne skorygowanie odchyłów od pionu. Pytanie 1:O ile forma dla niższych rur (2.3m) wydaje mi się właściwa, to nie wiem, czy fundament betonowy w kształcie walca 100 cm x 25 cm dla rur o wysokości 3 m nie będzie zbyt mały, lekki i za mało stabilny? Rury są dość ciężkie i wysokie - tak mi się przynajmniej wydaje...Wyjaśniam, że wysokość 3 m ponad poziom gruntu jest podyktowana chęcią zamocowania liny do wspinania dla dzieci (im wyżej, tym lepiej – oczywiście bez przesady…) oraz w przyszłości kółek gimnastycznych do prostych ćwiczeń fizycznych – podciąganie, ćwiczenia mięśni brzucha, etc.Czy nie zastosować dla tych właśnie rur większych i cięższych form jako fundamentów? Z drugiej strony nie chcę przesadzać i może moje obawy są całkowicie nieuzasadnione? Pytanie 2:Czy można próbować przewidzieć zachowanie się całości konstrukcji podczas zmieniających się warunków atmosferycznych (lato/zima) – mam tu na myśli zmianę temperatur i pracę gruntu.Czy zachodzi konieczność połączenia wszystkich fundamentów konstrukcji w ziemi, czy też to, że będą one pracować oddzielnie, nie wpłynie niekorzystnie na całość (mam na myśli ewentualne pęknięcie spawów)? Trudno nawet myśleć, aby dla tego typu konstrukcji robić jednolitą płytę fundamentową z betonu, teoretycznie można jednak pokusić się o połączenie tych czterech fundamentów na przykład zaizolowanymi rurami stalowymi wkopanymi w do gruntu na określonej głębokości (np. 50 cm). Szczerze jednak przyznaję, że nigdy nie spotkałem się z takim rozwiązaniem i wątpię, czy jest ono konieczne lub chociażby sensowne. O większym nakładzie pracy (zdjęcie trawy, wykonanie rowków, dodatkowe spawanie, ponowne zasypanie) i kosztów (zakup dodatkowych 8 metrów rur i elementów izolacyjnych) już nie wspomnę… Pytanie 3:Czy łącznie rur pionowych z rurkami poziomymi (drążkami) może odbyć się za pomocą zwykłego spawania, czy pokusić się o uprzednie wykonanie otworów w rurach pionowych, wprowadzenie do nich rurek poziomych i następnie ich zaspawanie – teoretycznie rozwiązanie lepsze, nie wiem jednak czy konieczne? No i jak wykonać we własnym zakresie wiercenie w rurach otworów o średnicy ok. 3.5 cm?? Pojedyncze nawiercanie dziurek w obrysie i następnie próba „wybicia” młotkiem dziury w rurze?Jakoś tego nie widzę, stal to jednak nie drewno, a nie wiem, czy są dostępne wiertła do metalu o tak dużej średnicy? Teoretycznie mógłbym to zlecić jakiemuś ślusarzowi (wykonanie otworów na z góry określonych wysokościach), jednak montaż rurek poziomych musi nastąpić na sam koniec (po umieszczeniu w gruncie rur pionowych) i jestem pewien, że mógłbym sobie w ten sposób strzelić w kolano…Jak widać z powyższych słów, w temacie budowlanki jestem totalnym amatorem, dlatego też dziękuję za wszelkie ewentualne informacje i porady. Co prawda konstrukcji nie będę wykonywał samodzielnie, to jednak montaż będzie przeprowadzany raczej siłami domowymi, bez wsparcia profesjonalnej firmy. Jedynie wykonanie spawów chciałbym powierzyć komuś z odpowiednim doświadczeniem. Całą podbudowę sprzętową i teoretyczną chciałbym przygotować samodzielnie.Pozdrawiam!Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanLucas 28.08.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 To mi bardziej wygląda na siłownię polową niż plac zabaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Farfura 03.09.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Zwał jak zwał, liczy się efekt końcowy Najważniejsze, że wiem już wszystko co i jak, efekty, niezależnie kiedy będą, pojawią się na forum. Planowo wiosna 2015r. Ciao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał13 24.11.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Edytowane 24 Listopada 2014 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech12 26.11.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Planuję zrobienie placu zabaw w ogrodzie, wszystkie urządzenia raczej będę robił z elementów a odzysku (opona na linach to świetna huśtawka ), ceny gotowych placów są moim zdaniem trochę wygórowane. Zastanawiam się jednak nad kupnem nawierzchni na plac zabaw z tworzywa sztucznego. Takie nawierzchnie są popularne na osiedlowych placach zabaw. Warto w coś takiego inwestować? Jest to trwałe? Edytowane 26 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 na pewno się nie wydepcze jak trawnik i nie będzie wpadało do butów jak piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogrodolandia 12.01.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Bardzo fajne i pomysłowe te place zabaw. Jak się ma dar w rękach i głowie, to można cuda zdziałać. Pozostali muszą kupić gotowca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
looka 10.02.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Chciałabym zarazić moje dzieciaki pasją wspinaczek górskich, więc na pewno zafunduję im mini ścianę wspinaczkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikol12 21.04.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Myślałam nad wybudowaniem synkowi domku na drzewie. Gdzie mogę szukać jakiś inspiracji? Najpiękniejsze wspomnienie z dzieciństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał13 27.04.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Chciałabym zarazić moje dzieciaki pasją wspinaczek górskich, więc na pewno zafunduję im mini ścianę wspinaczkową Mam to samo,. jak decydowałem się na plac zabaw dla dzieci to byłem pewien, ż musi być tam ścianka, jeżeli jeszcze nie wybrałaś zestawu to polecam coś z tych [reklama] Naprawdę ciekawe i bezpieczne place zabaw, mój mały bawi się na takim już jakiś czas i mam wrażenie, że nigdy mu się to nie nudzi. Edytowane 29 Lipca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulinaPk 16.06.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Bardzo ciekawe pomysl z ta scianka wspinaczkowa, nigdy o tym nie msylalam - jak do tej pory u nas krolowala trampolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 21.07.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Z uwagi na fakt, że działkę mamy z nachyleniem, w ostatnie upały zdłubałem dzieciakom zjeżdzalnię wodną trochę ścinek folii do oczek wodnych a frajdy co niemiara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 30.07.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 (edytowane) Cześć, opracowuję koncepcję budowy garażu i wyburzenia istniejącej szopy, a na miejscu szopy wstawienia jakiejś formy placu zabaw. Powiedzmy, że po wyburzeniu szopy w całości (prócz jednej ściany - tej ceglanej, która bym wykorzystał do garazu, bo ma komin) zostałby taki oto betonowy placyk (na szaro - są też zaznaczone dwie ściany murowane w szopie, które ewentualnie można wykorzystać): http://i.snag.gy/Z8kpp.jpg Garaż będzie miał poziom wyżej, jako że podnoszę nieco grunt w tym miejscu. Szopa wewnątrz ma jakieś dziwne podwyższenie i coś na kształt półmetrowej głębokości kanału. Zastanawiam się, jak możnaby to wykorzystać, bo zdecydowanie nie chce mi się kuć, ani zamawiać cięższego sprzętu do wywalania fundamentów i posadzki szopy (reszta jest do rozebrania tak naprawde mlotkiem). Rozważam, czy nie wykorzystać owego podwyższenia i kanału do budowy jakiegoś drewnianego domku dla dzieciaków, ale nie w rodzaju słodkiego domku z piernika, tylko raczej czegoś na kształt dziecięcej fortecy. Kilka fotek z g.: http://www.adirondackstoragebarns.com/sites/default/files/main-building-pictures/wooden-castle-playgound-small.jpg http://i.snag.gy/Dg3FT.jpg http://woodenpalletfurniture.com/wp-content/uploads/2013/06/kids-pallet-playhouse-plans-3.jpg http://woodenpalletfurniture.com/wp-content/uploads/2013/06/kids-pallet-playhouse-plans-5.jpg http://woodenpalletfurniture.com/wp-content/uploads/2013/06/kids-pallet-playhouse-plans-1.jpg http://www.allwebdiscounts.com/amishswingsets/images/Mountain_View/2013/Dream_Fort.jpg http://www.timbersheds.net/wp-content/uploads/2014/03/playhouses-3.png http://www.educationalplay.co.uk/images/products/120679_Castle_Nursery__4.jpg Tak sobie kombinuję, że w miejscu tego "kanału" mógłoby być coś w rodzaju zabudowanej strzelnicy z weściem z domku i wyściem na wysokości gruntu (trzeba by było się czołgać, by wyjść) i z okienkami, a na podwyższeniu byłby parter i schody na piętro. Potem cos wzdłuż muru nad ziemią (tunel? blanki?) z możliwością wspięcia się nań do jakiegoś rodzaju wieży. Tutaj możnaby wykorzystać kolejną (tylną) ścianę szopy. Co o tym myslicie? Ma ktoś coś takiego? A może widzieliście fajne realizacje? Pomysłów mam trochę, ale brak mi pomysłu na jedną rzecz - powierzchnia. Jak to na placu zabaw, powinna byc bezpieczna, tj. np. piasek. Szczególnie, że obecnie to jest beton. Tyle, że piasek raz, że zaraz dzieciaki rozniosą, a dwa, że koty... Sami wiecie. Trawa? Kora? Żwir? Edytowane 30 Lipca 2015 przez Olleo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts