Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na ekogroszek?

miuzziker

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy jest sens stosowania siłownika do zaworu czterodrogowego oraz stosowania regulatora pokojowego? Czy warto inwestować w taką automatyka, daje to duży komfort eksploatacji kotła oraz czy pomaga w zmniejszeniu spalania węgla?

Ja mam siłownik którym steruje sterownik pogodowy podłogówki. Steruje on siłownikiem cały czas aby dom nie był ani wychłodzony ani nie przegrzany.

Jeśli będą grzejniki to uważam że nie ma sensu , bo grzejniki powinny mieć głowice termostatyczne i wtedy będą się same regulowały.

A rozważałeś podłogówkę po całości, czy nie chcesz jej bo nogi puchną?

Argument o napuchniętych nogach to idiota wymyślił, są lepsze argumenty dla których jedni wolą grzejniki od podłogówki.

Mam jedno i drugie, więc mam żywe porównanie.

Ciepło z pieca "kopciucha" opał darmowy z prywatnego lasu, więc grzeję ile chcę nie patrząc na COP, wychłodzenie ziemi, czy wyjadę poza tanią taryfę...

Każdy system ma swoje plusy i minusy. Podłogówka też idealna nie jest.

Argument o napuchniętych nogach to idiota wymyślił, są lepsze argumenty dla których jedni wolą grzejniki od podłogówki.

Mam jedno i drugie, więc mam żywe porównanie.

Każdy system ma swoje plusy i minusy. Podłogówka też idealna nie jest.

No idealna nie jest - tu zgoda, ale podaj mi jeden z tych argumentów, który przeważałby za grzejnikami, bo ciekawy jestem:)

Ja tez mam i jedno i drugie i jeszcze trzecie, bo przy okazji modernizacji wymieniłem wszystkie grzejniki w części mieszkalnej na klimakonwektory i szczerze trudno mi jest znaleźć jakaś zaletę grzejnika vs podłogówka - no chyba, że możliwość suszenia gaci:D

Wiele lat temu grzejniki były inne. Były wielkie , żeliwne , były zasilane bardzo wysoką temperaturą. Były wielkimi paskudnymi kolubrynami , które mocno wysuszały powietrze i paskudnie wyglądały ....

Dodatkowo z powodu olbrzymiej ilości wody w tych kolubrynach ciężko się tym sterowało i w większości sterowanie polegało na otwieraniu/zamykaniu okien i chodzeniu w majtkach po mieszkaniu :)

Ale obecnie domy są o wiele cieplejsze i zapotrzebowanie na ciepło jest dużo mniejsze. Jest mniejsze zapotrzbowanie , grzejniki mogą być o wiele mniejsze , dodatkowo są tak zbudowane że wymagają mało wody więc i szybko się nagrzewają/wychładzają i da się nimi precyzyjnie sterować.

Nie trzeba też ich zasilać wysoką temp. wody , więc nie wysuszają powietrza ...

A na poddaszu w pokoju 25m2 mam jeden grzejniki 60x100 C22 , w drugim pokoju 25m2 także 1 grzejnik 60x100 C22.

Wystarczy że daje na grzjeniki 50 stopni i jest cieplutko ...

Są glowice i pilnują aby pomieszczenia nie były wychłodzone / przegrzewane a same grzejniki bardzo szybko reagują na zmiany na poddaszu.

Mam okna dachowe i jak jest słoneczko to poddasze szybko się nagrzewa i grzejniki szybko reagują i się wyłączają i oszczędzamy opał :)

W głowach Wam się nie mieści,że kominek,prawdziwy kominek a nie kilka zapalniczek czy wyładowania elektryczne to relaks dla oczu i ducha...

Moja babcia mówiła mi: Nie gap się na ogień, bo w nocy zesikasz się do łóżka.

Niektórzy montują to dla klimatu. Mam kolegę w pracy co twierdzi, że całe życie był największym przeciwnikiem kominków dopóki jego rodzice nie zamontowali go. Teraz jest największym zwolennikiem. Ogrzewanie piec gazowy.

Mam sąsiada obok mnie. Ogrzewanie piec gazowy. Po zeszłej zimie chwalił mi się na słowo (bo nie widziałem) bardzo niskimi rachunkami za gaz. Przy omawianiu naszych domów on stwierdził, że nigdy by nie zrobił garażu w bryle domu bo on od razu spaliny czuje. Ja osobiście jak wyjeżdżam/ odpalam auto to mam bramę otwartą i jakoś spalin nigdy nie wyczułem, no ale może on ma nos psa. Teraz patrzę a od tygodnia stoi pod jego domem samochód z napisem "montaż kominków". Zapewne zamontuje go w salonie, ciekawe jak przeżyje fakt dokładania drewna i czyszczenia kominka? A jakoś dziwnym trafem na niego się zdecydował.

No to pierwszym powinien być autor wątku :lol2:
Chyba z czytaniem masz kłopot, zobacz na temat tego wątku.

Jeżeli w trakcie dyskusji zadał pytanie o inny rodzaj ogrzewania wystarczy podać link do takiej dyskusji a nie robić bagno z każdego wątku udowadniając wyższość jednego nad drugim i to nie tylko w sferze ogrzewania ale i użytkowników. Stale te same osoby udowadniające że nie mają nic wspólnego ze sprzedażą czy reklamą swojej działalności za którą ukrywają się niejednokrotnie pod kilkoma nickami.

Przyszedł czas aby się zdecydować na kocioł na ekogroszek. Zastanawiam się jaki wybrać? Mój dom ma powierzchnie po podłogach około 200m2, a powierzchnia użytkowa wynosi około 160m2. Ściany będą ocieplona 15cm styropianem, a w poddaszu będzie 30cm wełny. Na poddaszy będą grzejniki oprócz łazienki około 18m2 podłogówki. Na parteże w salonie bęą 2 grzejniki 160cm oraz około 40m2 podgłówki. Kocioł musi mieć tylne wyjście. Bardziej składam się przy kotle z żeliwa. Podoba mi się kocioł Klimosz combi B. Czy jest jakiś kocioł podobny do niego ale tańszy? Jaką moc kotła powinienem zastosować?
Dobrze by było abyś napisał jak to co pogrubione będzie się odnosiło do wykonania w czasie w stosunku do zamieszkania. Jeżeli dom będzie wykończony i wtedy zamieszkasz będzie potrzebne mniejsze źródło ogrzewania niż jak w stanie w którym piszesz że będzie to wykonane a ty już chcesz tam mieszkać. Nieocieplony a ocieplony to jest duża rozpiętość w mocy za którą trzeba tak czy inaczej zapłacić. Edytowane przez zbigmaz01

• 2 weeks później...

Przepraszam ale to chyba mial byc watek o kotlach?

Szukam kotla z podajnikiem 2 generacji zeliwnym, sam kociol moze byc stalowy. Patrze na necie widze takie kotly po 5000. Lokalni producenci w okolicy Bielska-Bialej oferuja podobne kotly za ok 7000 (brutto).

Oba maja te same podzespoly. Skad ta roznica?

Przepraszam ale to chyba mial byc watek o kotlach?

Szukam kotla z podajnikiem 2 generacji zeliwnym, sam kociol moze byc stalowy. Patrze na necie widze takie kotly po 5000. Lokalni producenci w okolicy Bielska-Bialej oferuja podobne kotly za ok 7000 (brutto).

Oba maja te same podzespoly. Skad ta roznica?

Prowizja ? Podzespoły ? Sterownik ?

Sprawdź czym się one różnią.

Bo ten najtańsze w większości mają zwykły palnik i sterownik prosty dwustanowy,

• 3 weeks później...

http://www.zebiec.pl/pl/kotly-co/linia-supernova/nowosc-merkury-9

Co sądzicie?

ściana ytong(400) 36,5 cm, styropian 10 cm biały w łatki. Podłoga 10 cm ale dom jest podniesiony o metr i to "podniesienie" jest ocieplone 20 cm. A dach ocieplony wełną łącznie na 50 cm. Dom o powierzchni 125m2, parter i piętro. Dół to cała podłogówka, gora grzejniki plus podłogówka w łazience.

Edytowane przez HelaDziobak