pawel___z 25.03.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Witam. Proszę mi wytłumaczyć jedną rzecz. Wszędzie gdzie nie czytam napisane jest o konieczności ocieplenia fundamentu np. styropianem. Pierwsza warstwa to hydroizolacja w postaci np. papy albo lepiku,a potem styropian, i najlepiej XPS. Moje pytanie jest następujące: co taki styropian, przyklejony do bloczków fundamentowych ma dać? Ma ocieplić fundament? Skoro Fundament stoi w glebie, w glebie woda więc stoi w wodzie. Czy to jest tylko sztuka dla sztuki, tak jak płacenie na zus, każdy wie, że system nie jest dobry, ale każdy płaci bo się boi. Będę wdzięczny za jakieś konstruktywne wytłumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.03.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Fundament nie stoi w glebie, tylko w gruncie.Nie stoi "w wodzie", a przynajmniej nie powinien, bo od tego jest drenaż, żeby poziom wód nieco obniżyć.Wilgoć aż tak bardzo izolacji (XPS) nie szkodzi. Oczywiśćie nie jest to rozwiązanie idealne, bo lepiej od gruntu izoluje płyta fundamentowa, wylana na XPS właśnie. Ale lepiej tak, niż wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 dlatego daje się XPS - by nie nasiąkał wodąPoza tym ucieczka ciepła przez mury - mury się grzeją a potem całe ciepło by uciekał do gruntu. Ponieważ nie da się zrobić izolacji szczelnie w 100%, od jakiegoś czasu sporo ludzi decyduje się na płyty fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel___z 26.03.2014 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Witam. Poza tym ucieczka ciepła przez mury - mury się grzeją a potem całe ciepło by uciekał do gruntu. Ponieważ nie da się zrobić izolacji szczelnie w 100%, od jakiegoś czasu sporo ludzi decyduje się na płyty fundamentowe. To dlaczego nie robi się izolacji od wewnętrznej strony, tam ciepło nie ucieka? Czy ktoś może ma namiary na jakąś fachową literaturę, która dokładnie wyjaśnia problem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 26.03.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Może trochę obrazków: - dlatego ociepla się fundament - dlatego nie ociepla się go od środka tylko a poza tym grunt pod budynkiem jako oddzielony od reszty świata ma temperaturę na poziomie +5 +10 st. przez cały rok Ściana fundamentowa zewnętrzna styka się z zimnym powietrzem, które ma nierzadko w zimie -20st. Fachowa literatura to wszystko co ma w tytule "fizyka budowli" ale z tego się ludzie doktoryzują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel___z 26.03.2014 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Może trochę obrazków: [ATTACH=CONFIG]250946[/ATTACH] - dlatego ociepla się fundament [ATTACH=CONFIG]250947[/ATTACH] - dlatego nie ociepla się go od środka tylko a poza tym grunt pod budynkiem jako oddzielony od reszty świata ma temperaturę na poziomie +5 +10 st. przez cały rok Ściana fundamentowa zewnętrzna styka się z zimnym powietrzem, które ma nierzadko w zimie -20st. Fachowa literatura to wszystko co ma w tytule "fizyka budowli" ale z tego się ludzie doktoryzują. Dziękuje bardzo za fachowe wytłumaczenie. Muszę jeszcze sporo poczytać na ten temat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 27.03.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 pomyśl nad płytą fundamentową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel___z 27.03.2014 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 pomyśl nad płytą fundamentową Witam. Czekam na pozwolenie na budowę. W projekcie mam fundament, a o płycie nic jeszcze nie wiem(nie czytałem). Grunt gliniasty spadek terenu na działce o szerokości 23 metry wynosi ponad metr. Tak na szybko - jakie koszta takiej płyty, droższe niż fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Cena płyty uzalezniona jest od warunków gruntowych. U ciebie, na stoku być może wyjdzie drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 02.04.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Może trochę obrazków: [ATTACH=CONFIG]250946[/ATTACH] - dlatego ociepla się fundament [ATTACH=CONFIG]250947[/ATTACH] - dlatego nie ociepla się go od środka tylko a poza tym grunt pod budynkiem jako oddzielony od reszty świata ma temperaturę na poziomie +5 +10 st. przez cały rok Ściana fundamentowa zewnętrzna styka się z zimnym powietrzem, które ma nierzadko w zimie -20st. Fachowa literatura to wszystko co ma w tytule "fizyka budowli" ale z tego się ludzie doktoryzują. Poniżej mamy opis specjalisty od fizyki budowli - w/g mnie nie do końca tak jest z izolowaniem od wewnątrz... http://www.cieplej.pl/imgturysta/file/doe/DOE2010-wyklady/panel_doradcow/03-Kurtz_K-Forma_a_energia.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemoth 29.04.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Hej,mam pytanie o izolowanie fundamentów od wewnątrz.Z tego co sprawdziłem, to u mnie dodatkowe 5cm stropianiu + folia kubełkowa + robocizna na ocieplenie wewnętrzne fundamentów wyniesie około 5 000 zł łącznie.Czy ma to sens?Na parterze zamierzam mieć wszędzie ogrzewanie podłogowe. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.04.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Nie dajmy się zwariować! Grzejąc podłogą piasek czy pospółkę pod domem doprowadzimy ją w końcu do takiej temperatury (a zatem będzie posiadała tyle ciepła/energii), że nie będzie w stanie dłużej jej utrzymać i będzie "wylewać" je na boki. To stan równowagi - zależny od pory roku i temperatury powietrza - ale w miarę przewidywalny. Jeżeli teraz te boki uszczelnimy dodając styropianu, to ciepło będzie miało utrudniony odpływ i zostanie pod domem.Należy wspomnieć, że ciepło ucieka najchętniej do niskich temperatur, a nie gdzie bądź, więc chętnie wypływa w bok - przez ściany fundamentowe do zimnego powietrza, a dużo mniej chętnie w dół do stosunkowo ciepłego gruntu.Dlatego warto odciąć brzegi fundamentów od powietrza i to jak najgrubszą warstwą styropianu. Szczerze mówiąc nawet 30cm nie będzie tu przesadą, chociaż to już HIGH-END dla domów pasywnych. Można za to ograniczyć izolację podłogi (nie wiem jaki chcesz uzyskać standard energetyczny, to nie powiem ile ma być), a tylko w strefach brzegowych dać ciut więcej. A odnośnie cen - dzisiaj kupiłem 10,2m3 styropianu fundamentowego po 255zł/m3, choć można taniej. Jutro robię z tego zewnętrzną izolację fundamentów w moim nowobudowanym domku, o grubości 20cm. Miałem chrapkę na 30cm, ale się chwilowo rozmyśliłem - zobaczymy jak to się skończy.No niemniej jednak izolacja zewnętrzna fundamentów 13x13m do parterówki o grubości 20cm, z klejem i folią bąbelkową kosztowała mnie ~2900zł bez robocizny, a robocizny jest samemu na dniówkę może, więc max 200zł. kemoth - napisz coś więcej o twoich fundamentach - może opłaci mi się te 500 km w jedną stronę pierdyknąć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.05.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Nie dajmy się zwariować!... No nie dajmy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.05.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 5000 PLN za położenie 5cm styro od środka fundamentu ????? Co ty blok budujesz 20x50 m ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemoth 01.05.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Hej, możemy z tymi 5000zł lekko przesadziłem Ale wycena samego stropianu wyszła mi na zewnętrzne mury fundamentów około 2000zł (Styropian GOLD Fundament 10cm -7m3, 1m3 po 280zł). Na wewnętrzne mury będzie go potrzeba prawie tyle samo + dodatkowo na ściany wewnętrzne/nośne + folia + robocizna. 5000zł może faktycznie nie wyjdzie, ale pewnie koło 4000zł tak. Stąd pytanie czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.05.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Żadnego! Izolując ściany od środka ograniczysz straty o może 30-50zł rocznie (licząc prąd w płaskiej taryfie), więc odrabiać się to będzie jakieś 80 lat. Warto? Liczyłem to, modelowałem w psiThermie, gryzłem na rózne sposoby i pytałem konstruktora - sensu niet! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemoth 02.05.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 @Przemek dziękuje za odpowiedz, porównując koszty VS zysk, to faktycznie nie ma sensu.A izolacja zewnętrzna, 10cm wystarczy czy lepiej dołożyć trochę wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.05.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 @Przemek dziękuje za odpowiedz, porównując koszty VS zysk, to faktycznie nie ma sensu. A izolacja zewnętrzna, 10cm wystarczy czy lepiej dołożyć trochę wiecej?Zdecydowanie dołożyć więcej i dodać opaskę. Tą drogą ucieka ciepło z podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.05.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Ja dałem 20 cm i to jest takie według mnie rozwiązanie na 4+.Jeśli chcesz dać 10cm to to jest ledwo dostatecznie. Trudno później dołożyć do fundamentów, bo trzeba rozkopać, więc w praktyce zostanie to już tak na zawsze. Ocieplenie zewnętrzne ścian fundamentowych ogranicza odpływ ciepła ze stref brzegowych, czyli tych najbardziej narażonych na wychłodzenie - jest zatem najważniejsze... ważniejsze nawet od ocieplenia podłogi. A tak właściwie, to co ty za dom budujesz, że masz 70m2 pow. zewnętrznej fundamentów? Jakiś chyba gigantyczny, ale może masz garaż w bryle, który możesz potraktować po macoszemu i ocieplić tylko część mieszkalną? Koniec końców dałbym te 20cm na Twoim miejscu - może to dodatkowe 2 tyś., ale przyniesie efekt - w przeciwieństwie do 4 tyś za ściany wewnętrzne.Opaska pozioma to też niepotrzebna robota, pionowa daje lepsze efekty. Opaski poziome robi się przy płytach, bo łatwiej zrobić, a są tylko troszkę gorsze od pionowych. W przypadku ścian fundamentowych opaska pionowa to po prostu ocieplenie ścian, więc dawaj styropianu jak najwięcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 15.05.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 padają uwagi, że to nie delta t ma decydujace znaczenie w docieplaniu fundamentu a fakt, że grunt wyciąga energię kikukrotnie skuteczniej niż powietrze. Przykłady z -20oC także są mylące, bo nie powinniśmy rozważać sytuacji skrajnej a przeciętną - przeciętnie, w sezonie grzewczym, grunt ma chyba temp. niższą niż powietrze Tu chciałem rozwiązać problem ciepła migrującego w glebę:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?226814-Jaki-fundament-najlepszy-termoizolacyjno%C5%9B%C4%87-i-koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts