Gość grend 26.03.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Witam. Może juz temat był poruszany... Stoje przed dylematem silka 18 czy 24 na ściany zewnętrzne ? Decyzja tak naprawde jest uzależniona tylko od możliwości wykonania stropu teriva bez szalowania. Zamiast szalunków chcę wkleić eLki. Teraz pyatnie czy na murze o grubosci 18cm nie będzie to problem ? Jak to wyglada kiedy belka się opiera końcami o mur a kiedy belka idzie wzdłuż muru. Już mam jedną opinię że to jest problem i znajomy po próbach z elkami w końcu normalnie to zaszalował...Ktoś miał doświadczenie w tym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 27.03.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Nie zrobisz tego prawidłowo na L'kach i 18 silce. Wybierz silkę 24 lub szałuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 27.03.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 tu Grend radze ci to zaszalowac. Tez chcialem robic eLki ale rozmyslilem sie. Pomysl tak ze zawsze chcesz zeby wszystko bylo zrobione czyto i estetycznie ale i tak pozniej dasz na to styropian a koszt elek jest wyzszy to raz a dwa elka ma chyba 24cm szerokosci wiec to jakos chyba ci nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 27.03.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 to samo dotyczy muru gdzie są połozone końce belki i muru gdzie belki "idą równolegle" ? Czy może zrobić elki tam gdzie ida równolegle a normalnie zaszalować tam gdzie sie opierają końce - oczywiście chcodzi o Silke 18 cm. Bo np ściana nosna wewnętrzna chcę zrobić i tak 24 cm gdzie opierają się z jednej i z drugiej strony końce belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 27.03.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 jeszcze kwestia kosztów - elki metr to jakieś 20 pln + robocizna i zaprawa to jakies powiedzmy 22 pln. A jak to wyglada w przypadku szalowania ?? Na szalunek robocizna szpilki drewno Jak to wychodzi na metr ? Generalnie ja chcę strop robić samemu i na siłę wciskam elki. Jednak jeżeli szalowanie będzie tańsze razem z obca robocizną to raczej zrobie szalowanie z desek bez kombinacji. Na cegle 18-24 jakies 1000 pln zysku no i jeszcze powerzchnia mi się zwiekszy o jakies 3 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klamath 17.04.2014 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Robię właśnie terrive na silce 18 . Są już L ki na ścianę 18 cm więc nie ma żadnego problemu , jedna kosztuje 14 zł .Są też gotowe nadproża na ścianę 18 , np 3m kosztuje ok 300zł brutto. Towar biorę z Konbetu. Mam mały strop więc jeżeli przepłacam w stosunku do szalowania to na pewno nie dużo , za to ekipa ma mniej pracy no i mniej kasuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 13.03.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Ja zrobiłem ściany gr. 18 cm i oparłem strop RECTOR Marketingowiec jak z koziej d..y trąba-wątek dalej twierdzi co innego również wychwalając swój produkt(skądinąd dobry). Swego czasu firma na G mająca identyczny produkt również stosowała podobne zabiegi. Czyżby transfer kadr? Szanujcie ludzi to czytających, bo ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 15.03.2015 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Witam.Mam w projekcie typowym Ytong 24, na nim strop Teriva. Chcę zamienić Ytong na silikat. Rozumiem, że grubość silikatu 18 spokojnie wystarczy (wytrzymałość) ? Czy różne silikaty mają różne wytrzymałości ? Albo są jeszcze cieńsze na ściany konstrukcyjne, oczywiście parametrami "odpowiedniki" tego Ytonga 24 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino777 26.04.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 też jestem zainteresowany zamianą 24 na 19 chodzi o silkę, w hurtowni powiedzieli, ze powinno byc OK, bo to parterowy, do tego zyskuje się na pomieszczeniach no i cena tez inna, ktoś cos?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 26.04.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Ja też zmieniłem grubość ścian - z 36cm na 24cm. Spowodowało to niewielkie zmiany szerokości pól pustakowych terivy w rejonach przyściennych. Dotyczy do miejsc równoległych do belek żelbetowych. Dobrze jest uwzględnić te zmiany w rzucie stropu. Dodatkowo dobrze jest wziąć pod uwagę iż min. oparcie belki to 8 cm. więc należy dopilnować i ewentualnie skorygować długości tych belek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 26.04.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Ja już jestem po i ze względu na kierbuda większość miałem SILIKATEM 24. Jak bym miał robić jeszcze raz to SILIKATEM 18 oprócz ścian wewnętrznych gdzie opierają się z dwóch stron belki. Nie chodzi o nośność ale o zalanie betonem belek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino777 26.04.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 u mnie strop drewniany, hmmm cały czas kombinuje, wysłałem zapytanie do producenta zobaczymy co odpisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rector 29.06.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Ściany o szerokości 18 cm to: - szybsze i tańsze wzniesieniu murów, - więcej światła wewnątrz pomieszczeń (wnęki okienne są mniejsze i wpada więcej promieni słonecznych) - dodatkowe m2 w pomieszczeniach, - mniejsze obciążenie ław fundamentowych. Jeżeli chcemy zastosować ścianę np. Silka 18 zarówno na ścianach zewnętrznych jak i wewnętrznych to jest to możliwe w przypadku stropów gęstożebrowych sprężonych - minimalne oparcie belki na ścianie to jedynie 5 cm, - rozpiętości stropu dochodzące nawet do 10,0 m, - mniejsze zużycie nadbetonu oraz stali - brak klawiszowaniai spękań, bardzo dobre jakościowo stropy oparte na belkach sprężonych oraz betonowych pustakach, - brak drogich i pracochłonnych żeber rozdzielczych, - mniejsze zużycie nadbetonu oraz stali, - można wyeliminować podciągi (konstrukcja ukryta w grubości stropu) Edytowane 30 Czerwca 2015 przez finlandia Link reklamowy niezgodny z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damlew 21.01.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 witam,i ja zastanawiam się nad silką 18 w ścianach zewnętrznych,mam strop teriva i nie wiem czy da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.01.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Silka 18Cm spokojnie sobie poradzi. Jeśli "L" - ki są dla ciebie drogie to ja przy suporeksie 24 cm zamiast nich szalowałem zewnętrzny wieniec za pomocą betonu komórkowego 5 cm.O ile na silce spokojnie możesz posadowić belki terivy to przy suporeksie konieczne jest przemurowanie warstwy cegieł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts