Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

  • 1 month później...
  • 4 weeks później...

Zupa z soczewicy

½ kg soczewicy czerwonej

1 łyżka oliwy

1 cebula,

2-3 ząbki czosnku (zależy ile kto lubi)

dwa świeże pomidory lub puszka pomidorów krojonych

1 papryka

Majeranek

Mogą też być zioła prowansalskie

 

Pokrojoną w kostkę cebule i drobno posiekany czosnek przesmażyć na oliwie, aż cebula będzie szklista. Następnie wlać ok1,5l wrzącej wody i zagotować. Na wrzątek wrzucić soczewicę. Gotować ok. 20min, aż soczewica się rozpadnie. Dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Gotować jeszcze z 5-10min. Dodać sól do smaku, pieprz, ew. chili (jak ktoś lubi na ostro) i zioła. I można podawać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo lubię zupy krem - może podacie jakieś fajne przepisy na proste smaczne zupy krem?

 

Szparagowa

 

2 pęczki szparagów.

Klarowny wywar rosolowy - niezbyt esencjonalny, bo zabije smak szparagów

koperek

gęsta śmietana

przyprawy

 

Ze szparagów odcinasz główki (ok 4 cm). Resztę myjesz, kroisz w drobne kawałki i gotujesz w rosole. Gdy zrobią się miękkie, wyławiasz, przecierasz przez sito (lub w sokowirówce) z powrotem do zupy a twarde łyko wywalasz. Wrzucasz główki i gotujesz ok. 3 min. Doprawiasz, rozlewasz na talerze, dodajesz śmietany, posypujesz koperkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szparagowa

 

2 pęczki szparagów.

Klarowny wywar rosolowy - niezbyt esencjonalny, bo zabije smak szparagów

koperek

gęsta śmietana

przyprawy

 

Ze szparagów odcinasz główki (ok 4 cm). Resztę myjesz, kroisz w drobne kawałki i gotujesz w rosole. Gdy zrobią się miękkie, wyławiasz, przecierasz przez sito (lub w sokowirówce) z powrotem do zupy a twarde łyko wywalasz. Wrzucasz główki i gotujesz ok. 3 min. Doprawiasz, rozlewasz na talerze, dodajesz śmietany, posypujesz koperkiem.

 

Czy można je potraktować blenderem i papkę wlać do wywaru .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ugotuj krem ze szparagów. Wtedy miksujesz całość.

Szparagi myjesz i odrywasz zdrewniałe końcówki (nie wyrzucasz ich). Obierasz szparagi i te końcówki wraz ze skórka do rosołu (mięsko, warzywka itp). Ze szparagów odcinasz same główki.

Jak rosołek sie gotuje to smazymy na masełku cebulę i dodajemy pokrojone w plasterki szparagi. Dusimy (dolewamy nieco rosoły) na małym ogniu kilka minut.

Potem przekładamy do rosołu (wyciagając z niego warzywka i mięsko) i gotujemy. Potem dokładnie min. 5 minut blendujemy.

Śmietanę 0,5 l (kremówkę) mieszamy z żółkami (4 -5 szt). I wlewamy wczesniej wyłączając płomiec pod zupą. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i minimalnie cukrem. Główki szparagów gotujemy 2 minuty w osolonej i osłodzonej wodzie. Podajemy z grzankami i zielona pietruszką, ewentualnie serem startym.

Ja kocham gałkę muszkatołową więc dodaję także do zupy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O kuźwa rozumiem już dlaczego przecieranie przez sito albo sokowirówka.Oj tam się zagalopowałem.Szparagi to dla mnie takie inne gotowanie jak też i soczewica.Dzięki.

pisałam wyżej - wystarczy końcówki zdrewniałe oderwac (same przepołowia się w miejscu gdzie powinny). Chwytamy w jednej rece grubą końcówkę i mniej więcej w połoweie tą cieńszą. Łamie się w miejscy, gzdie zaczyna się zdrewniała.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...
Moja ulubiona zupa to krem brokułowy! Szybkie i przepyszne. Gotuję brokuły, marchewkę, dodaję trochę masła, miksuję i wychodzi coś niesamowitego! Oczywiście przyprawiam ;) Podaję najcześciej z grzankami :)

 

Ja dodaje do tego jeszcze jednego ziemniaka. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja ulubiona zupa to krem brokułowy! Szybkie i przepyszne. Gotuję brokuły, marchewkę, dodaję trochę masła, miksuję i wychodzi coś niesamowitego! Oczywiście przyprawiam ;) Podaję najcześciej z grzankami :)
Oj, dobre! Moja małżonka robi, więc nie wiem dokładnie jak ale smaczne prawie jak zupa - krem z porów. :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...