Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zupa prosta w moim odczuciu to zawsze ta w której gotujący nie poddaje się zbytnio i nie słucha gapiów ,których mottem przewodnim jest nonszalancja.Gotuje ją prosto bez fajerwerków kulinarnych.Choć nie często zdarza mi się podołać takim wyzwaniom to wątek ten miał być inspiracją do prostoty w jej wykonaniu, przy minimalnej ilości produktów składowych.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ananas w kostkę z puszki,brzoskwinia w kostkę z puszki,drelowane wiśnie(te z kompotu uwielbiamy),gruszka w kostkę konferencja.Na patelnie i obsmażamy.Do garnka, podlewamy wodą by zakryć owoce.Gotujemy rzadki kisiel i wlewamy do zupy owocowej.Ja zabielam śmietaną.Grzanki z chałki.Mamuniu pychota.Kisiel rzadki nie z torebki ten na kompocie wiśniowym i z odrobina mąki ziemniaczanej.;)

Ma być cebulowa. 2 duże cebule,marchew,4szt ziemniaki,5szt parówek Ryjek,czosnek dwa ząbki.Marchew i ziemniaki w dużą kostkę.Do garnka posolić trochę majeranku i dwa ząbki czosnku pokrojone w plastry.Na patelni delikatnie przesmażone skośnie cięte parówki z cebulą w duże piórka bez soli ale z pieprzem.Zawartość patelni do wywary warzywnego,chwila gotowania by smaki się połączyły.Zabielamy śmietaną i posypujemy świeżym tymiankiem.

Jest cebulowa?Może być parówkowa jak wcześniej jako składnik wpiszemy zupa parówkowa.

• 2 weeks później...
A co powiecie na zupy-kremy? To dosyć proste dania, które możemy przygotować w max. pół godziny. Jedną z takich zup, które uwielbiam, jest zupa krem z kalafiora z ogórkiem i łososiem z dokładnie tego przepisu - http://www.maxkuchnie.pl/przepisy/zupy/krem-z-kalafiora-ze-swiezym-ogorkiem-i-wedzonym-lososiem-795.html. W lecie wykonuję to danie bardzo często, jest sycące i jakie smaczne ;).

Prosta zupa krem z pieczarek.Pieczarki na masło,podsmażamy,do nich papryka surowa,seler naciowy kroimy i do smażenia.mała cebula.Przewaga selera.Zalewamy bulionem nie kostkach rosołowych......... rosołem,zabielamy śmietaną ja walę 30%.blender i zupka jak się patrzy.Razowe skórki od chleba fantazyjnie pokrojone i prosta zupka jest.Wklejam ją bo to popisowa mego kucharza synia.Do tej pory jest prosta zupą,nabiera rumieńców gdy jako dodatkowej wkładki używa gęsiny.Praca dyplomowa nr 2 bo sos chrzanowy to nr1.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Ja z kolei poszukuje troche mniej znanych, tradycyjnych zup, bardziej wyszukane, że tak powiem.

Dobrze jest jednak trafić na coś dzęki przypadkowi, mianowicie mam na myśli zupę imbirowo - marchewkową.

Palce lizac, dzisiaj zrobiona.

Przepis zaczerpnięty włąśnie od kolegi wyżej, nie żebym robila reklamę ale jest prze-py-szna i łatwa w wykonaniu.

Składniki:

0,5 kg marchwi

imbir ok 5 cm

0,5 litra bulionu warzywnego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

jogurt naturalny

oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę oraz marchew pokrój w kostkę

Rozgrzej oliwę na patelni

Wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek oraz starty imbir

Podsmaż 2 minuty dodaj marchew

Smaż chwilę a następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości

Zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem

Podaj z łyżką jogurtu naturalnego

• 1 month później...
  • 4 months później...
  • 1 month później...
To człowiek z wieloma wcielaniami na FM wielo - nickowiec z wielokrotnymi banami teraz niejaki władca przysmaków ;) ,to specyficzny rodzaj zupy z owocami morza jak widać.

A jak to się ma do przepisu :rolleyes: