kurm28 28.03.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Witajcie Przeszukałem dział Ogród na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi - sugestii. Otóż małżonka pragnie mieć w ogrodzie coś takiego:http://www.ogrod.obi.pl/?utm_source=aktualna&utm_medium=modul-2&utm_campaign=katalog-ogrod-2014#strona-63,popup-2(Niestety link do katalogu OBI - chodzi o pawilon BRAGA - za 849 PLN) Z punktu widzenia wrażeń artystycznych nie jestem przeciwny, aczkolwiek mam pewną obawę, której potwierdzenia (lub zaprzeczenia) poszukuje.Otóż nasz dom stoi na dosyć odkrytym terenie. Często bywa, że wieje tam wiatr i to dosyć silny (nie raz i nie dwa krzesła plastikowe fruwaja po całym ogrodzie).Osobiście sie obawiam, że niezależnie jak dokładnie i stanowczo przykotwie ten namiocik do podłoża, to przy takiej czaszy, mocny wiatr po prostu to wyrwie, albo - w najlepszym wypadku - potarga i pognie.Padła sugestia, że aby tak sie nie stało, szczyt ma tę szczelinę, która pozwala podmuchom wymknąć się górą, ale jakoś mnie to nie przekonuje.Niestety sam nie jestem w stanie policzyc ewentualnych sił, jakie moga na taki namiot działac przy silnym wietrze. Czy możecie wesprzeć mnie swoimi doświadczeniami, ewentualnie wiedzą matematyczno/fizyczną i podpowiedzieć czy moje obawy są słuszne i na ile? Z góry dziękuje pzdrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 28.03.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 my mamy podobną do Araceny, 3x 3,5m, też z tym czymś na czubku- co niby pozwala wywiewać wiatr, stoii na tarasie, nie przykotwiona, dosunięta jednym bokiem do domu, od Zachodu przed zapowiedzią wiatru lub burzy biegamy z płytami betonowymi 40x40cm, i tak po 2płyty na nogę ją mocujemy, z tym że stopa tej naszej nogi jest na tyle szeroka że jest na czym położyć te płyty, stopy są okrągłe i mają średnicę ok. 25cm, napewno nie więcej, na boku 3,5 są 3stopy, a na boku 3m. tylko dwie w narożach. ale pewnego lata wyjechaliśmy a burzy nie nadawali, pod namiotem stał stół, ławka i krzesła, pociągneło altankę tak ze 2m do przodu, zjechała po 2schodkach, złamało się jedno mocowanie, a ostatecznie zatrzymała się na stole, który przesunął się tak z 50cm, i pewnie gdyby nie ten stół to pojechałaby do ogrodu. ale generalnie super sprawa na letnie, wieczorki, nawet jak jest pełno komarów, bo u nas ta siatka jest na tyle szczelna że skutecznie je zatrzymuje- siatki u nas mają suwaki, sam ten materiał + siatki zawsze ściągamy przed zimą i myjemy./pierzemy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 29.03.2014 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Serdeczne dzięki. Właśnie się tego obawiam, że jak przyjdzie mocniejszy wiatr, to ten pawilon zabierze. No chyba, żeby zrobić jakieś betonowe kotwy... Może by ustał. pzdr k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincento 25.04.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam, piszę z prośbą o poradę. Zastanawiamy się z małżonką nad pawilonem ogrodowym a altanką drewnianą. Szczerze mówiąc, nie mam bladego pojęcia, co bardziej się nadaje, mamy dużo wysokich drzew w ogrodzie, ale mimo to chcemy schować się trochę przed słońcem. Moja żona uwzięła sie na pawilon [http://www.twojpasaz.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_6418c98d925955e21b14b7648ecf6819.jpgjest ładny, ale też trochę kosztuje, dlatego wolałbym dowiedzieć się od kogoś, kto sie na tym zna, co wybrać: taki pawilon czy drewnianą altankę? Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.04.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 koszt tego pawilonu to jakaś 1/4 kosztu altany drewnianej a i to może się okazać jeszcze za mało - wszystko zależy od wykończenia , pokrycia dachowego itp pawilon możesz zawsze złożyć i schować - z altaną tego nie zrobisz pawilon jest za to bardziej delikatny i podatniejszy na uszkodzenia my zdecydowaliśmy się na altanę i super się sprawdza - na trwale wpisała się już w ogród i jest jednym z kilku miejsc które on oferuje do odpoczynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 vincento to naganiacz ze sklepu internetowego, szkoda mu odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekKijas 27.05.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 (edytowane) wszystko zależy od tego jak mocowany jest pawilon jeśli jest przytwierdzony do ziemi to nie powinno być problemu z wiatrem, a jeśli jest składany to wystarczy złożyć i tyle ale to jest fajna sprawa dla małych entuzjastów słońca - takich jak ja haha [sPAM] mój ma na dachu otwór wentylacyjny więc spoko rozwiązanie Edytowane 27 Maja 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejkoziol11 15.06.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Jeśli wiatr bardzo przeszkadza to warto postawić w ogrodzie parawan, to bardzo praktyczne rozwiązanie które powinno pomóc w problemie. Jest wiele osób które tworzą parawany z drewna, zarówno do ogrodów jak i mieszkań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts