Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domku w Grecji - wstrząsy tektoczniczne i klimat...

amir

Recommended Posts

Witam

Właśnie udało mi się kupić bardzo okazyjnie niewielką działeczkę na wybrzeżu morza jońskiego na Peloponezie i przymierzam się powolutku do tematu projekt domku tamże właśnie. Czytałem, że w tamtym rejonie występują wstrząsy tektonicznie nierzadko o magnitudzie 6,5 czy nawet większej. Czy może ktoś się wypowie jak to się ma do konstrukcji domów w związku z tym zjawiskiem? Gdzieś wyczytałem, że robi się domy na szkielecie żelbetonowym i wypełnia gazobetonem. Czy może są jakieś lepsze technologie? Druga kwestia związana jest z doborem technologii budowy do klimatu. Jak wiadomo zimą średnia temperatura to +10 a latem +28 i masa słońca. Czy ktoś może ma jakieś koncepcje co do sposobu klimatyzowania szczególnie latem takiego domu? Czy sprawdził by się w tamtych warunkach GWC? Ewentualnie może pompa ciepła z funkcją chłodzenia? Czy też najlepsze są po prostu klimatyzacje wiejące zimnym powietrzem do domu (po czym zawsze jestem chory;(. Mam jeszcze plan aby na dachu zamontować panele słoneczne do produkcji prądu i oczywiście CWU czy nawet CO (zimą chyba też by się sprawdziły?). Czekam na komentarze...

Pzdr

Czekam na komentarze...

Pzdr

Jesteś pewny, że dobrze skierowałeś swoje zapytanie? Ilu budujących, piszących na tym forum, ma doświadczenia z domem w strefie sejsmicznej? Ba! Ilu polskich projektantów, architektów i inzynierów miało z tym tematem bezpośredni kontakt?

Aaa i odnosnie jeszcze terenów górniczych- ja jestem z Górnego śląska w moim rejonie jest kilka kopalni i temat tąpnięc podczas projektowania domu ( indywidualny) w ogóle nie był podnoszony. Mam tylko zrobiony wieniec na fundamencie z bloczków ( miał byc monolityczny fundament ale zamienilismy go) wiec szukanie archi z terenów górniczych ktory ma wiedzę moze sie nie sprawdzić...

Teoretycznie i wstrząsy sejsmiczne powodowane ruchem płyt i wstrząsy pochodzenia górniczego są niebezpieczne zarówno dla ludzi jak i ich dobytku.

Jednakże wstrząsy sejsmiczne w Grecji prawie na pewno mogą trwać dłużej, być silniejsze a przez to znacznie bardziej niebezpieczne. I dochodzi jeszcze (chociaż już w małym stopniu) taka możliwość że u nas może być jeszcze nad ogniskiem trzęsienia pewna miąższość czwartorzędowych skał nadkładu a mają one pewną "zdolność" wytłumienia wstrząsów. W raczej skalistej Grecji taka możliwość jest ograniczona.

• 4 weeks później...

Witam

Akurat Przebywałem w pracy w Grecjii ponad pół roku...no i ewidentnie tam sie leje w szalunki. najpierw jest ekipa która robi deskowanie całego szkieletu domu coś jak u nas stan surowy zamknięty...potem przyjezdza gruszka i leje w to beton...cały dom z wycieciami na okna itd...nawet niekiedy z dachem,bo wiekszosc domków tam ma dachy lekko spadziste lub płaskie,małe okna(upał)...Dużo rzeczy robią z piaskowca,granitu..np. podłogi....generalnie ,,chłodne i zimne materiały. Wbrew pozorom zelbet nie wpuszca tak tego gorąca do środka..najbardziej za to odpowiadaja okna dlatego sa malutkie duzo mniejsze niż u nas gdzie my łakniemy słońca:)

Domy z tego co wiem czesto stawia się na stopach fundamentowych a nie na fundamencie takim typowym jak u nas,ponoć oni tak to projektują zeby one przenosiły te drgania sejsmiczne bez uszcerbku na konstrukcjii. Ale genarnie duzo betonu,stali,naturalny kamień i biała elewacja:)

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242