DENT 08.04.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Czołem forumowicze.Po licznych godzinach na forum postanowiłem uszczknąć troszkę z pomysłów Adama MK,i mimo że perlitogipsu nie będzie,to chciałem wykorzystaćpomysł szczelnej wanny z izolacji połączonej z izolację fundamentów.Akurat mam na budowie firmę wykonującą izolację mojego płaskiego dachu (tam będzie epdm),więc poprosiłem ich o wykonanie tej izolacji na chudziaku.I tu zonk-nie ma na polskim rynku żadnej papy termozgrzewalnej z atestem do stosowania w pomieszczeniach wewnętrznych-wszystko ma bitumyrakotwórcze.Wolę aby mój dom mimo że bardzo betonowy,był zdrowy (służba zdrowia jestem:P:lol2:)Czy macie jakieś rady??PozdrawiamDent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbbmzg 23.10.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 dobry pytanie, szkoda, że bez odpowiedzi ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda 26.10.2014 02:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 żadna papa nie nadaje się do izolacji na płaskim dachu . Od kiedy papa jest izolacją na płaskim ? - nigdy nie była . Było natomiast tak : był PRL i nie było wyboru , była papa i dziegć , czyli czytaj bitum i jak zawsze pamiętam kłopot nawet ze sznurkiem do snopowiązałek i trzeba było sobie dawać radę . Tak wychowaliśmy całe rzesze budowlańców , inżynierów i architektów i oni dzisiaj projektują , wykonują i nic poza dziegciem i papą nie znają , bo po co uzupełniać wiedzę . Czy jest coś w zamian ? Oczywiście i znakomicie lepsze i to 10x , a może 20x , i wszystko dostępne , ale cóż , reklamy robić nie wypada . Zapraszam na prive . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 31.10.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Papa - papa i jeszcze raz papa - chyba nic lepszego człowiek nie wymyślił. A wszystkie nowinki techniczne można między bajki sobie włożyć !!! Na chudziak starczy papa podkładowa V60 S30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2014 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 była papa i dziegć , czyli czytaj bitum Zanim Pan uzyje niezrozumiałych dla siebie słów, radzę poczytać czym jest bitum a z czego robi się dziegieć i w przyszłosci nie mieszać tych pojęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.11.2014 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 "wszystko ma bitumyrakotwórcze.Wolę aby mój dom mimo że bardzo betonowy,był zdrowy (służba zdrowia jestem)Czy macie jakieś rady??" Jest rada.Nie budować!Rzucić to w diabły i przestać się zadręczać. Mnie szlag trafia na coś odmiennego!Nie ma już potrzebnych a zawierających cudownie "trujące" substancji ułatwiających życie całym pokoleniom! Nie ma klejów - są klejopodobne...Nie ma farb - są jakieś wodorozcieńczalne badziewia...Nie ma kitów, szpachli...Zdobycie uczciwego, działającego odrdzewiacza graniczy z cudem...I komu to szkodziło? Na całe szczęście, mam kilka mądrych książek...Jak co DOBREGO potrzebuję - to sobie robię... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2014 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 adam - ty nie umiesz samemu zrobić farby klejowej? Coca-coli też nie przestali produkować (vide odrdzewiacz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.11.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Właśnie UMIEM! Np. minię OŁOWIOWĄ i z ARSZENIKIEM! Jak potrzeba co gorącego uszczelnić - mam jeszcze trochę azbestu. Komu on, cholera, przeszkadzał? Oferują jakiś glinokrzemianowy badziew, co powyżej 250stC się rozlatuje... Uczciwy CAPON robię jak potrzebuję... Tu se mogę poczytać z jakim trudem forumowicze wywalają dawno otwarte drzwi... Choćby te fugi, co im pleśnieją, zielenieją... To wielka tragedia, że ludzie, ZWŁASZCZA ci, którzy budują (coś tworzą) z braku wiedzy skazani są na bełkot marketingowy i wodorozcieńczalne erzatze marketowe. Namiastki tego, co było, ale już jest niedostępne (zakazane Unijnie) w imię diabli wiedzą czego, bo przecież nie w imię wygody ludzi. Wiem... Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo, ze o kasę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.11.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Elfir "adam - ty nie umiesz samemu zrobić farby klejowej?" Co Ty wypisujesz! KUP GDZIEŚ TERAZ PIGMENT Z WORKA NA KILO!!! Mnie się skończyło opakowanie TiO2, a bywa potrzebne... Kilogramowe było za 8,5 zł. Teraz można kupić AMPUŁKĘ rozrobionego za 12 zł. Starczy, żeby koniec palca pobrudzić... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.12.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Czołem forumowicze. Po licznych godzinach na forum postanowiłem uszczknąć troszkę z pomysłów Adama MK,i mimo że perlitogipsu nie będzie,to chciałem wykorzystać pomysł szczelnej wanny z izolacji połączonej z izolację fundamentów.Akurat mam na budowie firmę wykonującą izolację mojego płaskiego dachu (tam będzie epdm),więc poprosiłem ich o wykonanie tej izolacji na chudziaku. I tu zonk-nie ma na polskim rynku żadnej papy termozgrzewalnej z atestem do stosowania w pomieszczeniach wewnętrznych-wszystko ma bitumy rakotwórcze.Wolę aby mój dom mimo że bardzo betonowy,był zdrowy (służba zdrowia jestem:P:lol2:) Czy macie jakieś rady?? Pozdrawiam Dent Wyluzuj prędzej coś od pacjenta podlapiesz jak Cie ugryzie lub pokaszle co Ciebie wykończy niż zrobi papa zakryta styro folia betonem parkietem czy gresem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 08.12.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 WitamPytanie mam do tematu - jako, że zima wstrzyma na razie inne moje prace, ogarnąłbym sobie teraz temat papy na chudziaku. Położę na chudziaku papę - czy taka się nada ? ( http://www.sklep.izolacja-jarocin.pl/tania-papa-podkladowa---jarbit-v60-s30---rolka-10-m2-cat-33-id-64.aspx ) -- Pod papę podkład, którym pociągnę zamiecione i oczyszczone podłoże - co tu możecie doradzić ??Ile zakładki na ścianach dać ? ( będę miał na tym folię, 10 cm styroduru i ok 5 cm wylewki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 "Ile zakładki na ścianach dać ?"Połączyć (na gorąco lub na zimno) z tym, co spod ścian wystaje. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.12.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Jak coś wystaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 09.12.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Coś wystaje ?? Znaczy się chodzi o to, na czym układano pierwszą warstwę pustaków ?--I druga sprawa - co za mazidło najlepiej dać pod papę ? Bo skoro nie krzyczycie, to ta co podałem się nada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 14.12.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Pojawił się pewien problem. Tak czytam o tych papach i zaczynam nieco obawiać się szkodliwości papy. Do tego zgodnie z założonym harmonogramem prac na ten sezon wypadałoby mi układać papę w początku lutego, a to rodzi problem ze zbyt niską temperaturą. Dlatego zaczynam coraz bardziej skłaniać się ku folii w 2 warstwach ułożonej na chudziaku. I tutaj mam pytanie. Skoro głównym argumentem stawianym przeciwko folii jest jej podatność na przetarcie o nierówności chudziaka, to rozważam ułożenie pod folią warstwy pianki, którą układa się pod panelami - występuje w wersji sama pianka lub pianka z folią. Koszt nieduży - ok 1 zł za metr, co na moich 75 metrach kwadratowych parteru nie zabija finansowo. A pozwoli zabezpieczyć folię przed uszkodzeniem. Co sądzicie o takim pomyśle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUP123 14.12.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 rozważam ułożenie pod folią warstwy pianki, którą układa się pod panelami - występuje w wersji sama pianka lub pianka z folią. Koszt nieduży - ok 1 zł za metr, co na moich 75 metrach kwadratowych parteru nie zabija finansowo. A pozwoli zabezpieczyć folię przed uszkodzeniem. - mam i ja. Tylko folia grubsza - 0,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 "zaczynam nieco obawiać się szkodliwości papy. " Jak wiele osób znasz, którym zaszkodziła papa?Ja nie spotkałem jeszcze takich, poza jednym facetem, któremu rolka na nagę zleciała. " Do tego zgodnie z założonym harmonogramem prac na ten sezon wypadałoby mi układać papę w początku lutego, a to rodzi problem ze zbyt niską temperaturą. "Złe założenia to konieczność nieoptymalnego wyboru.Czemu nie wykonujesz odpowiednich prac w odpowiednim czasie? "A pozwoli zabezpieczyć folię przed uszkodzeniem. "Od strony chudziaka - tak.A od drugiej i buciorów tych, co po wylewkowym żwirku będą brodzili przy wylewkach?Kolejna pianka? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 14.12.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Myślałem - nad kolejną pianką - jeśli pozwoli mi to zaizolować się skuteczniej Adamie - cenię sobie Twoją opinię, czytałem wiele z Twoich wypowiedzi. Pozwolę sobie po kolei odpowiedzieć na postawione pytania: ad szkodliwości papy - nie spotkałem papy do stosowania we wnętrzach... i nie znam też człowieka któremu bezpośrednio by zaszkodziła ( jednak idąc tym tropem, nie znam też człowieka, któremu azbest by zaszkodził - a przynajmniej o tym nie wiem - nie znaczy to, że wybuduję sobie domek z eternitem na dachu i azbestowym ociepleniem ) Co do terminów - tak mi się poskładało życiowo, że nie dam rady za bardzo przesunąć tego terminu - tak to bywa, że nie na wszystko mamy wpływ Na jesieni muszę się wprowadzić Co do zabezpieczenia folii - czyli najlepiej: pianka na chudziaka - na to folia gruba - 2 wastwy i na to pianka z folią ?? Tak będzie git ? Pozostaje sklejenie jeszcze folii z tym kawałkiem izolacji, która wystaje spod ściany wymurowanej ( ok 2 cm ). Czym to ogarnąć ? Edytowane 14 Grudnia 2014 przez dar_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 "Czym to ogarnąć ? " No i tu jest problem... Lepik na zimno? Azbest szkodzi tylko tym, co go rozdrabniają (tną, szlifują). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.12.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Życie szkodzi - każdy kto żyje umiera ( OK, OK - był jeden wyjątek ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts