Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelna wanna izolacyjna na chudziaku-jaka papa??????

DENT

Recommended Posts

Czołem forumowicze.

Po licznych godzinach na forum postanowiłem uszczknąć troszkę z pomysłów Adama MK,i mimo że perlitogipsu nie będzie,to chciałem wykorzystać

pomysł szczelnej wanny z izolacji połączonej z izolację fundamentów.Akurat mam na budowie firmę wykonującą izolację mojego płaskiego dachu

(tam będzie epdm),więc poprosiłem ich o wykonanie tej izolacji na chudziaku.

I tu zonk-nie ma na polskim rynku żadnej papy termozgrzewalnej z atestem do stosowania w pomieszczeniach wewnętrznych-wszystko ma bitumy

rakotwórcze.Wolę aby mój dom mimo że bardzo betonowy,był zdrowy (służba zdrowia jestem:P:lol2:)

Czy macie jakieś rady??

Pozdrawiam

Dent

• 6 months później...
żadna papa nie nadaje się do izolacji na płaskim dachu . Od kiedy papa jest izolacją na płaskim ? - nigdy nie była . Było natomiast tak : był PRL i nie było wyboru , była papa i dziegć , czyli czytaj bitum i jak zawsze pamiętam kłopot nawet ze sznurkiem do snopowiązałek i trzeba było sobie dawać radę . Tak wychowaliśmy całe rzesze budowlańców , inżynierów i architektów i oni dzisiaj projektują , wykonują i nic poza dziegciem i papą nie znają , bo po co uzupełniać wiedzę . Czy jest coś w zamian ? Oczywiście i znakomicie lepsze i to 10x , a może 20x , i wszystko dostępne , ale cóż , reklamy robić nie wypada . Zapraszam na prive .

• 4 weeks później...

"wszystko ma bitumy

rakotwórcze.Wolę aby mój dom mimo że bardzo betonowy,był zdrowy (służba zdrowia jestem)

Czy macie jakieś rady??"

Jest rada.

Nie budować!

Rzucić to w diabły i przestać się zadręczać.

Mnie szlag trafia na coś odmiennego!

Nie ma już potrzebnych a zawierających cudownie "trujące" substancji ułatwiających życie całym pokoleniom!

Nie ma klejów - są klejopodobne...

Nie ma farb - są jakieś wodorozcieńczalne badziewia...

Nie ma kitów, szpachli...

Zdobycie uczciwego, działającego odrdzewiacza graniczy z cudem...

I komu to szkodziło?

Na całe szczęście, mam kilka mądrych książek...

Jak co DOBREGO potrzebuję - to sobie robię...

Adam M.

Właśnie UMIEM!

Np. minię OŁOWIOWĄ i z ARSZENIKIEM!

Jak potrzeba co gorącego uszczelnić - mam jeszcze trochę azbestu.

Komu on, cholera, przeszkadzał?

Oferują jakiś glinokrzemianowy badziew, co powyżej 250stC się rozlatuje...

Uczciwy CAPON robię jak potrzebuję...

Tu se mogę poczytać z jakim trudem forumowicze wywalają dawno otwarte drzwi...

Choćby te fugi, co im pleśnieją, zielenieją...

:lol:

To wielka tragedia, że ludzie, ZWŁASZCZA ci, którzy budują (coś tworzą) z braku wiedzy skazani są na bełkot marketingowy i wodorozcieńczalne erzatze marketowe.

Namiastki tego, co było, ale już jest niedostępne (zakazane Unijnie) w imię diabli wiedzą czego, bo przecież nie w imię wygody ludzi.

Wiem...

Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo, ze o kasę...

Adam M.

Elfir

"adam - ty nie umiesz samemu zrobić farby klejowej?"

Co Ty wypisujesz!

KUP GDZIEŚ TERAZ PIGMENT Z WORKA NA KILO!!!

Mnie się skończyło opakowanie TiO2, a bywa potrzebne...

Kilogramowe było za 8,5 zł.

Teraz można kupić AMPUŁKĘ rozrobionego za 12 zł.

Starczy, żeby koniec palca pobrudzić...

Adam M.

Czołem forumowicze.

Po licznych godzinach na forum postanowiłem uszczknąć troszkę z pomysłów Adama MK,i mimo że perlitogipsu nie będzie,to chciałem wykorzystać

pomysł szczelnej wanny z izolacji połączonej z izolację fundamentów.Akurat mam na budowie firmę wykonującą izolację mojego płaskiego dachu

(tam będzie epdm),więc poprosiłem ich o wykonanie tej izolacji na chudziaku.

I tu zonk-nie ma na polskim rynku żadnej papy termozgrzewalnej z atestem do stosowania w pomieszczeniach wewnętrznych-wszystko ma bitumy

rakotwórcze.Wolę aby mój dom mimo że bardzo betonowy,był zdrowy (służba zdrowia jestem:P:lol2:)

Czy macie jakieś rady??

Pozdrawiam

Dent

Wyluzuj prędzej coś od pacjenta podlapiesz jak Cie ugryzie lub pokaszle co Ciebie wykończy niż zrobi papa zakryta styro folia betonem parkietem czy gresem.

Witam

Pytanie mam do tematu - jako, że zima wstrzyma na razie inne moje prace, ogarnąłbym sobie teraz temat papy na chudziaku.

Położę na chudziaku papę - czy taka się nada ? ( http://www.sklep.izolacja-jarocin.pl/tania-papa-podkladowa---jarbit-v60-s30---rolka-10-m2-cat-33-id-64.aspx )

--

Pod papę podkład, którym pociągnę zamiecione i oczyszczone podłoże - co tu możecie doradzić ??

Ile zakładki na ścianach dać ? ( będę miał na tym folię, 10 cm styroduru i ok 5 cm wylewki )

Pojawił się pewien problem. Tak czytam o tych papach i zaczynam nieco obawiać się szkodliwości papy. Do tego zgodnie z założonym harmonogramem prac na ten sezon wypadałoby mi układać papę w początku lutego, a to rodzi problem ze zbyt niską temperaturą.

Dlatego zaczynam coraz bardziej skłaniać się ku folii w 2 warstwach ułożonej na chudziaku. I tutaj mam pytanie. Skoro głównym argumentem stawianym przeciwko folii jest jej podatność na przetarcie o nierówności chudziaka, to rozważam ułożenie pod folią warstwy pianki, którą układa się pod panelami - występuje w wersji sama pianka lub pianka z folią. Koszt nieduży - ok 1 zł za metr, co na moich 75 metrach kwadratowych parteru nie zabija finansowo. A pozwoli zabezpieczyć folię przed uszkodzeniem.

Co sądzicie o takim pomyśle ?

rozważam ułożenie pod folią warstwy pianki, którą układa się pod panelami - występuje w wersji sama pianka lub pianka z folią. Koszt nieduży - ok 1 zł za metr, co na moich 75 metrach kwadratowych parteru nie zabija finansowo. A pozwoli zabezpieczyć folię przed uszkodzeniem.

:yes: - mam i ja. Tylko folia grubsza - 0,5 mm.

"zaczynam nieco obawiać się szkodliwości papy. "

Jak wiele osób znasz, którym zaszkodziła papa?

Ja nie spotkałem jeszcze takich, poza jednym facetem, któremu rolka na nagę zleciała.

" Do tego zgodnie z założonym harmonogramem prac na ten sezon wypadałoby mi układać papę w początku lutego, a to rodzi problem ze zbyt niską temperaturą. "

Złe założenia to konieczność nieoptymalnego wyboru.

Czemu nie wykonujesz odpowiednich prac w odpowiednim czasie?

"A pozwoli zabezpieczyć folię przed uszkodzeniem. "

Od strony chudziaka - tak.

A od drugiej i buciorów tych, co po wylewkowym żwirku będą brodzili przy wylewkach?

Kolejna pianka?

Adam M.

Myślałem - nad kolejną pianką - jeśli pozwoli mi to zaizolować się skuteczniej :)

Adamie - cenię sobie Twoją opinię, czytałem wiele z Twoich wypowiedzi. Pozwolę sobie po kolei odpowiedzieć na postawione pytania:

ad szkodliwości papy - nie spotkałem papy do stosowania we wnętrzach... i nie znam też człowieka któremu bezpośrednio by zaszkodziła ( jednak idąc tym tropem, nie znam też człowieka, któremu azbest by zaszkodził - a przynajmniej o tym nie wiem - nie znaczy to, że wybuduję sobie domek z eternitem na dachu i azbestowym ociepleniem :D )

Co do terminów - tak mi się poskładało życiowo, że nie dam rady za bardzo przesunąć tego terminu - tak to bywa, że nie na wszystko mamy wpływ :p

Na jesieni muszę się wprowadzić

Co do zabezpieczenia folii - czyli najlepiej: pianka na chudziaka - na to folia gruba - 2 wastwy i na to pianka z folią :) ?? Tak będzie git ?

Pozostaje sklejenie jeszcze folii z tym kawałkiem izolacji, która wystaje spod ściany wymurowanej ( ok 2 cm ). Czym to ogarnąć ?

Edytowane przez dar_o