jacen 11.04.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Dzień dobry, od tego roku zostałem "użytkownikiem" m.in. paru krzaków - Gazda, Black Satin, Polar [dostałem "zlecenie" od rodziny - "ma tu być jagodnik":mad: ] Oświećcie proszę tego co pierwszy raz [nie miałem w planie się zajmować sadzeniem krzewów owocowych -wystarczą mi setki różniastych ozdobnych:bash: ]... Jaki rozstaw między jeżynami - doczytałem się od 0,5m do 2,5m ! Od czego ten rozstaw zależy ? 1/ od tego czy są sztywne czy płożące pędy? 2/ od sposobu prowadzenia rośliny [kolumna, szpalery różnych typów]? 3/ od przyrostu? 4/ od żyzności gleby? 5/ inne? jak to wytłumaczyć aby następnie przełożyć na praktykę - w krótkich żołnierskich słowach ... a może trzeba indywidualnie podejść do każdej odmiany - tylko jak? Jaki rozstaw dla tych 3 odmian? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Jak zamierzasz prowadzić? Przy drutach, gdzie pędy zaginasz poziomo (podobnie jak winorośl w systemie Guyot) - 2,5 m. Przy kratce na pnącza, w formie kolumny - co ok 0,5 m. Tu masz zdjęcia:http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2230 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 12.04.2014 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 . Przy kratce na pnącza, w formie kolumny - co ok 0,5 m. Elfir, możesz napisać, podać link, etc. - z wytłumaczeniem jak wygląda forma kolumnowa - widziałem ze słupkiem, bez słupka, jeszcze inne pnące się wokół słupka, inne wzdłuż drutów [tylko bez rozpinania pędów ], - i wszystkie były niby kolumnowe Ta kratka na pnącze to dotyczy formy kolumnowej czy to inny sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.04.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 przecież podałam link. Tam są zdjęcia.Forma kolumnowa to taka w której główne gałęzie są poprowadzone w górę. A wzdłuż drutów w poziomie. Zobacz sobie winorośl w Guyot - wygląda podobnie, tylko tnie się inaczej.Mozesz też rozpinać jak palmetę, w wachlarz, to też wymaga więcej miejsca między krzewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts