Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JEŻYNA - jaki rozstaw ?

Recommended Posts

Dzień dobry,

od tego roku zostałem "użytkownikiem" m.in. paru krzaków - Gazda, Black Satin, Polar [dostałem "zlecenie" od rodziny - "ma tu być jagodnik":mad: ]

Oświećcie proszę tego co pierwszy raz :confused: [nie miałem w planie się zajmować sadzeniem krzewów owocowych -wystarczą mi setki różniastych ozdobnych:bash: ]...

Jaki rozstaw między jeżynami - doczytałem się od 0,5m do 2,5m !

Od czego ten rozstaw zależy ?

1/ od tego czy są sztywne czy płożące pędy?

2/ od sposobu prowadzenia rośliny [kolumna, szpalery różnych typów]?

3/ od przyrostu?

4/ od żyzności gleby?

5/ inne?

jak to wytłumaczyć aby następnie przełożyć na praktykę - w krótkich żołnierskich słowach ...

a może trzeba indywidualnie podejść do każdej odmiany - tylko jak? Jaki rozstaw dla tych 3 odmian?

pozdr

. Przy kratce na pnącza, w formie kolumny - co ok 0,5 m.

Elfir,

możesz napisać, podać link, etc. - z wytłumaczeniem jak wygląda forma kolumnowa - widziałem ze słupkiem, bez słupka, jeszcze inne pnące się wokół słupka, inne wzdłuż drutów [tylko bez rozpinania pędów ], - i wszystkie były niby kolumnowe :bash:

Ta kratka na pnącze to dotyczy formy kolumnowej czy to inny sposób ?

przecież podałam link. Tam są zdjęcia.

Forma kolumnowa to taka w której główne gałęzie są poprowadzone w górę. A wzdłuż drutów w poziomie. Zobacz sobie winorośl w Guyot - wygląda podobnie, tylko tnie się inaczej.

Mozesz też rozpinać jak palmetę, w wachlarz, to też wymaga więcej miejsca między krzewami.