Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany ze słomy, trzciny, stary dom

gajasa

Recommended Posts

Witam!

Zastanawiam się nad zakupem domu, dom ma już kilkadziesiąt lat, była to konstrukcja drewniana szkieletowa, ściany wypełnione słomą bądź trzcina, 12 lat temu dom przeszedł gruntowny remont, wymienione zostało praktycznie wszystko, pozostały ściany , które dodatkowo omurowane zostały bloczkami suporexu o gr 12 cm, mam pytanie czy coś się może dziać z tą ścianą, jaka będzie wytrzymałość tej ściany, dodam ze drewniany szkielet domu pozostał i to na nim spoczywa cała konstrukcja, nie spotkałem się dotychczas z taka technologia budowy i mam obawy czy warto zaryzykować kupno takiego domu. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Mieszkałem 3 lata w domu ocieplonym trocinami z wapnem, wsypanymi w drewniany szkielet, obity z dwóch stron deskami.

Dom ma teraz jakieś 75 lat i nadal trzyma się dobrze. Trociny w ścianie z czasem osiadły. Jak zaglądaliśmy tam 15 lat temu, to górne kilkadziesiąt cm było puste. Dom zaizolowaliśmy dodatkowo od środka wełną na szkielecie drewnianym, daliśmy paroizolację i płyty GK.

Obudowanie ścian suporexem może nie zaszkodziło. W naszym oryginale dom był z zewnątrz obity papą i na to była szalówka elewacyjna, stąd łatwiejsze było ocieplenie od wewnątrz, przy zachowaniu wyglądu drewnianego domu.

z takimi domami są ciekawe historie

przestrzeń ścian była w takich domach ocieplana również materiałem organicznym pochodzącym ze zwierząt

takie badania przeprowadza sanepid

ciekawie kiedyś kombinowali

firm, które potrafią fachowo położyć tynk na trzcinę jest taka ilość, że można policzyć to na palcach jednej ręki - to sztuka