gajasa 11.04.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Witam!Zastanawiam się nad zakupem domu, dom ma już kilkadziesiąt lat, była to konstrukcja drewniana szkieletowa, ściany wypełnione słomą bądź trzcina, 12 lat temu dom przeszedł gruntowny remont, wymienione zostało praktycznie wszystko, pozostały ściany , które dodatkowo omurowane zostały bloczkami suporexu o gr 12 cm, mam pytanie czy coś się może dziać z tą ścianą, jaka będzie wytrzymałość tej ściany, dodam ze drewniany szkielet domu pozostał i to na nim spoczywa cała konstrukcja, nie spotkałem się dotychczas z taka technologia budowy i mam obawy czy warto zaryzykować kupno takiego domu. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 11.04.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Mieszkałem 3 lata w domu ocieplonym trocinami z wapnem, wsypanymi w drewniany szkielet, obity z dwóch stron deskami.Dom ma teraz jakieś 75 lat i nadal trzyma się dobrze. Trociny w ścianie z czasem osiadły. Jak zaglądaliśmy tam 15 lat temu, to górne kilkadziesiąt cm było puste. Dom zaizolowaliśmy dodatkowo od środka wełną na szkielecie drewnianym, daliśmy paroizolację i płyty GK. Obudowanie ścian suporexem może nie zaszkodziło. W naszym oryginale dom był z zewnątrz obity papą i na to była szalówka elewacyjna, stąd łatwiejsze było ocieplenie od wewnątrz, przy zachowaniu wyglądu drewnianego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.04.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 z takimi domami są ciekawe historieprzestrzeń ścian była w takich domach ocieplana również materiałem organicznym pochodzącym ze zwierząttakie badania przeprowadza sanepid ciekawie kiedyś kombinowali firm, które potrafią fachowo położyć tynk na trzcinę jest taka ilość, że można policzyć to na palcach jednej ręki - to sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts