Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Wymarzonego domku wg. projektu indywidualnego

Gość AiŁ_gość

Recommended Posts

Decyzja o zmianie architekta jest chyba najlepszą.

Nie po to robicie indywidualny, by potem wprowadzać zmiany wbrew architektowi.

Zastanówcie się nad gankiem z kolumienkami - to nie jest dworek tylko mały domek, trochę nie pasują.

Rysowanie projektu małego jednorodzinnego domku, po zatwierdzeniu koncepcji to dla architekta kilka dni. Branżyści też w tydzień się uwiną. Do tego opis, wydrukowanie dokumentacji.

Ale nie spieszcie się z koncepcją tym razem.

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Mnie osobiście bardziej odpowiadałaby wersja nr 2. Schody bez spocznika (jak w wersji 1) mogą - choć nie muszą - być drobnym problemem. Na pewno nie chciałbym aby na schody wchodziło się od strony stołu, niemal z środka salonu/jadalni, to będzie niepraktyczne.

W wersji nr 2 zamknąłbym tylko salon tak, aby nie było widać dolnej łazienki. I obowiązkowo powiększyłbym salon o ten wycięty narożnik.

Trzymam kciuki!

I jeszcze 3 uwagi:

1) nie zgadza mi się liczba okien dachowych na wizualizacji vs. plan

2) nie przewidujecie kominka?

3) okno tarasowe 80 cm jest wąskie, wg mnie 1 metr to minimum. Ale jakbyście zlikwidowali to wcięcie, to i okno tarasowe może mieć praktycznie dowolną szerokość :)

Edytowane przez cypryski

Witaj

Tak na początek ....

Będę sceptyczny co do nowego architekta. Poproś niech wrysuje w rzuty kominy czy piony wentylacyjne i kanalizacyjne (!), na wizualizacjach da rzeczywisty dach z oknami połaciowymi tam gdzie mają być. Ścianka kolankowa (o ile dobrze widzę) 1.20m i przy niej łóżko, wanna, szafki, stół roboczy w pralni ... to żarty???

Nie poddawaj się :rolleyes:

Edytowane przez inwestorbb

O wiele lepszy układ w nowej koncepcji, niż poprzedniego projektu, chociażby ze względu na wygodniejsze schody :)

Osobiście bardziej podoba mi się wersja 1.

Plusy:

- w sypialni rodziców zmieści się wysoka, wielka szafa (w wersji 2. zostaje jedynie zabudować skos)

- większy gabinet niż w wersji 2.

- większa łazienka parteru, bez skosów

- bardziej ustawny hol (można wcisnąć dużo schowków-szaf)

- niesztampowe schody na poddasze.

Jeśli chodzi o intymność w salonie, to można ściankę spod schodów przesunąć w kierunku salonu.

Można także tę ściankę zamienić na ścianę akumulacyjną (łapiącą ciepełko wpadające przez okna) od strony salonu, a od holu zrobić disainerskie schody, takie jak u M.A.G. Tego typu: The-Berwyn-Mill-13.jpg

Można też zrobić zwykłe schody (żelbetowe lub drewniane np. dywanowe) a pod nimi szafę, wysuwane szafki, lub półki:

biblioteczka pod schodami21..jpg GLASS_WALL-jak_u_Beaty-Weroniki-2.jpg

inwestorbb, umeblowanie z projektu, przecież zawsze można zmienić. Dlatego najlepiej już na etapie koncepcji trzeba już pomyśleć o tym, gdzie co ma stać.

Edytowane przez moniss
dodanie obrazka

Anita i Łukasz, jeszcze co do waszego nowego projektu koncepcyjnego. Dobrze że planujecie wentylację mechaniczną, to te kominy z wizualizacji nie będą szpeciły dachu :)

A komin od kotła gazowego można wypuścić przez ścianę, jak u Elfir.

Jeszcze jedna uwaga, co do wnętrz.

W wersji 1. wychodząc z sypialni rodziców nie wpada się od razu na schody.

Jeśli mogę to też chętnie się podzielę uwagami:

Wersja 1:

- kuchnia - fajny układ daje ciekawe możliwości aranżacji. Jedno ale, nie masz miejsca na wysoką zabudowę oprócz miejsca wskazanego na lodówkę. Z powodu dużej liczby okien (3) nie powiesisz zbyt dużo szafek wiszących.

- spiżarnia - ciekawa, czy planujesz ją zamykaną, jeśli tak to jakie drzwi(przesuwne, zwykłe), i jak otwierane? Otwarta spiżarnia powstanie czarnej, ciemnej otchłani w kuchni.

- salon i jadalnia - ciekawe rozmieszczenie. Pytanie czy miejsce w jadalni po złożeniu stołu będzie jakoś zagospodarowane? Jeśli nie to będzie pusto. Wyjście na taras, trochę małe (stołu ani krzesła nie wyniesiesz)

- taras(tarasik) - mikrotarasik pod zadaszenie. Ze stołem i krzesłami się tam nie zmieścisz.

- gabinet - ok

- łazienka - ok

- schody - najwygodniejszy wariant. Warto się zastanowić. Jeśli zrobisz ładne schody to będą tylko ozdobą salonu i raczej nie będą wchodziły w intymność, ale... jeśli dzieci podrosną i będą chciały przyprowadzić znajomych to licz się z wycieczkami paradującymi przez salon po schodach na górę.

- pokoje na poddaszu (ścianka kolankowa 120 jak najbardziej ok, łóżko pod ścianą postawić i spokojnie wstaniesz, bez ryzyka uderzenia w głowę, z biurkiem, czy blatem roboczym w pralni już nie będzie tak różowo)

- pokój 13.9m2 niezbyt fortunne umiejscowienie szaf, a raczej szafek. Tak naprawdę wejdą tam tylko komody na max wysokość 120. Pytanie czy to Wam wystarczy.

- sypialnia główna - czemu jest taka duża biała plama za łóżkiem? Nie szkoda Wam miejsca? Może łóżko da sie inaczej postawić?

Wersja 2:

- kuchnia - jak w wersji 1

- salon i jadalnia - uwagi do jadalni takie same jak w wersji 1. Ta ścianka z zabudową, trochę martwi mnie jej głębokość. Standardowego regału 60cm nie wstawisz.

- taras - jak w wersji 1

- łazienka - nie najgorsza. Skos drugiego biegu powinien być na tyle wysoko, żeby można było spokojnie skorzystać z toalety.

- pokoje na poddaszu: pokój 14.4m2 i sypialnia główna - temat szaf pod skosami do przemyślenia

- sypialnia główna - lepsze ustawienie łóżka

- łazienka na poddaszu - całkiem bym przearanżowała. Powiniem się zmieścić też prysznic.

- okna na poddaszu- zastanówcie się czy na pewno chcecie okna balkonowe (doliczcie koszt barierek). Okna 150x150 jak w wersji 1 bardziej doświetlą.

Tyle ode mnie. Mam nadzieję, że pomogłam :)

Gość AiŁ_gość
O wiele lepszy układ w nowej koncepcji, niż poprzedniego projektu, chociażby ze względu na wygodniejsze schody :)

Osobiście bardziej podoba mi się wersja 1.

Plusy:

- w sypialni rodziców zmieści się wysoka, wielka szafa (w wersji 2. zostaje jedynie zabudować skos)

- większy gabinet niż w wersji 2.

- większa łazienka parteru, bez skosów

- bardziej ustawny hol (można wcisnąć dużo schowków-szaf)

- niesztampowe schody na poddasze.

Jeśli chodzi o intymność w salonie, to można ściankę spod schodów przesunąć w kierunku salonu.

Można także tę ściankę zamienić na ścianę akumulacyjną (łapiącą ciepełko wpadające przez okna) od strony salonu, a od holu zrobić disainerskie schody, takie jak u M.A.G. Tego typu: [ATTACH=CONFIG]264917[/ATTACH]

Można też zrobić zwykłe schody (żelbetowe lub drewniane np. dywanowe) a pod nimi szafę, wysuwane szafki, lub półki:

[ATTACH=CONFIG]264918[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]264920[/ATTACH]

O takiej ściance oddzielającej schody od salonu myśleliśmy.

Przy zabudowanych schodach miejsce się nie zmarnuje. Otwarte dają ładną przestrzeń

Jeśli mogę to też chętnie się podzielę uwagami:

Wersja 1:

- kuchnia - fajny układ daje ciekawe możliwości aranżacji. Jedno ale, nie masz miejsca na wysoką zabudowę oprócz miejsca wskazanego na lodówkę. Z powodu dużej liczby okien (3) nie powiesisz zbyt dużo szafek wiszących.

- spiżarnia - ciekawa, czy planujesz ją zamykaną, jeśli tak to jakie drzwi(przesuwne, zwykłe), i jak otwierane? Otwarta spiżarnia powstanie czarnej, ciemnej otchłani w kuchni.

- salon i jadalnia - ciekawe rozmieszczenie. Pytanie czy miejsce w jadalni po złożeniu stołu będzie jakoś zagospodarowane? Jeśli nie to będzie pusto. Wyjście na taras, trochę małe (stołu ani krzesła nie wyniesiesz)

- taras(tarasik) - mikrotarasik pod zadaszenie. Ze stołem i krzesłami się tam nie zmieścisz.

- gabinet - ok

- łazienka - ok

- schody - najwygodniejszy wariant. Warto się zastanowić. Jeśli zrobisz ładne schody to będą tylko ozdobą salonu i raczej nie będą wchodziły w intymność, ale... jeśli dzieci podrosną i będą chciały przyprowadzić znajomych to licz się z wycieczkami paradującymi przez salon po schodach na górę.

- pokoje na poddaszu (ścianka kolankowa 120 jak najbardziej ok, łóżko pod ścianą postawić i spokojnie wstaniesz, bez ryzyka uderzenia w głowę, z biurkiem, czy blatem roboczym w pralni już nie będzie tak różowo)

- pokój 13.9m2 niezbyt fortunne umiejscowienie szaf, a raczej szafek. Tak naprawdę wejdą tam tylko komody na max wysokość 120. Pytanie czy to Wam wystarczy.

- sypialnia główna - czemu jest taka duża biała plama za łóżkiem? Nie szkoda Wam miejsca? Może łóżko da sie inaczej postawić?

Wersja 2:

- kuchnia - jak w wersji 1

- salon i jadalnia - uwagi do jadalni takie same jak w wersji 1. Ta ścianka z zabudową, trochę martwi mnie jej głębokość. Standardowego regału 60cm nie wstawisz.

- taras - jak w wersji 1

- łazienka - nie najgorsza. Skos drugiego biegu powinien być na tyle wysoko, żeby można było spokojnie skorzystać z toalety.

- pokoje na poddaszu: pokój 14.4m2 i sypialnia główna - temat szaf pod skosami do przemyślenia

- sypialnia główna - lepsze ustawienie łóżka

- łazienka na poddaszu - całkiem bym przearanżowała. Powiniem się zmieścić też prysznic.

- okna na poddaszu- zastanówcie się czy na pewno chcecie okna balkonowe (doliczcie koszt barierek). Okna 150x150 jak w wersji 1 bardziej doświetlą.

Tyle ode mnie. Mam nadzieję, że pomogłam

Wersja 1

Okien w kuchni będzie mniej.

Spiżarnia zamknięta lub bez spiżarki

Tarasik do zmiany lub likwidacji

Pokój na poddaszu (13,9m2) meble do zmiany, inne miejsce na szafę

Łóżko w naszej sypialni można podsunąć bliżej ścianki kolankowej

Wersja 2

WC na dole ze skosem i bez okna, żonie bardzo nie pasuje, do zmiany.

Okien balkonowych nie będzie. Będą jak w wersji 1.

Dzięki i pozdrawiam!

Edytowane przez AiŁ_gość

Gość AiŁ_gość
Anita i Łukasz, gdy będziecie przerabiać koncepcję na projekt, to zwróćcie uwagę projektantowi, aby poszerzyć skrzydło drzwi wejściowych do 90cm.

Dzięki za przypomnienie:)

Edytowane przez AiŁ_gość

Gość AiŁ_gość
Fajna ta nowa koncepcja - wrzućcie jeszcze raz plan poddasza w wersji 2 bo coś nie widać.

Dlaczego w salonie ma być intymnie? Dla mnie schody w wersji nr 1 nie przeszkadzają w funkcjonalności salonu.

sheila

Nie chcemy aby np.odwiedzający nasze dzieci przechodzili przez jadalnie-salon idąc do ich pokoi. Schody jak najdalej od salonu

Edytowane przez AiŁ_gość

sheila

Nie chcemy aby np.odwiedzający nasze dzieci przechodziły przez jadalnie-salon idąc do ich pokoi. Schody jak najdalej od salonu

A to ja mam dokładnie odwrotnie - ja bardzo chcę widzieć odwiedzających moje dzieci a najlepiej żeby takowi pozostali już w strefie dziennej, razem z nami. ;) Nie lubię bardzo takich domów (niestety typowych w Polsce) gdzie każdy się zamyka w swoim pokoju i w zasadzie tyle go widać - słuchawki na uszy, komputer i własny tv wystarczają za cały wszechświat...

Ale szanuję Wasze odmienne potrzeby oczywiście.

PARTER 3

1. Dzieci wraz ze swoimi przyjaciólmi będą biegać za waszymi plecami po schodach. Generalnie wszyscy, będą chodzic za Waszymi plecami i nie będzie można wypocząć w tak urządzonym salonie.

2. salon jakiś mało ustawny i kiszkowaty, za to jadalnia idelnych wymiarów.

3. W otwartej kuchni, gdzie tuż obok jest stół, szkoda wydawać pieniądze dodatkowo na hockery. W tym układzie jest dość niewygodnie i niebezpiecznie ulokowana płyta kuchenna . A jest na nią przecież miejsce pod ścianą, gdzie i okap/pochłaniacz byłby tańszy, goście bezpieczniejsi (nie siedzieli by na hockerach tuż przy skwierczących na patelni kotletach), a kucharz nadal miałby z nimi kontakt.

4. Kuchnia z wejściem także z holu to dobre rozwiązanie (nie trzeba za każdym razem biegać przez salon/jadalnię)

Moja propozycja:

parter3.jpg

- odwrócić bieg schodów

- kuchnia w miejscu gabinetu, a obok jadalnia

- pokój gościnny w miejscu kuchni

- gabinet/biblioteka w miejscu jadalni

- w salonie kanapy można ustawić także plecami do stołu

Szerokość jadalni/salonu ok.3,8m/4m

PODDASZE 3

Zanim podejmiecie decyzję, że łazienka ma być nad jadalnią/salonem/pokojem gościnnym, zapytajcie autora projektu, w którym miejscu przewiduje pion kanalizacyjny (czy będzie na tyle zamaskowany, aby nie rzucał się w oczy w pomieszczeniach poniżej) i jak będzie zaizolowany od hałasów.

Edytowane przez moniss

Gość AiŁ_gość

moniss

Schody, nie tylko ich bieg, ale i lokalizacja W3 są do zmiany. Kuchnię, chcę zostawić w narożniku południowo-wschodnim ponieważ tam będzie ogródek warzywny. Wyjście na niego z kuchni jest fajne i logiczne. Półwysep w kuchni, bo na wyspę miejsca raczej nie będzie, to dla nas obowiązek. I hockery przy nim też . Lubimy razem gotować, przygotowywać posiłki. Nie chcę aby to było miejsce stojące przy blacie czy też przenoszenie rzeczy do krojenia itp. do stołu jadalnianego. Półwysep u nas to miejsce skupiające do wspólnej roboty :) Płyty na półwyspie na pewno nie będzie. Dla mnie to niebezpieczne rozwiązanie. Dzięki za wszelkie sugestie. Czekamy na nowe rysunki architekta.

Pozdrawiam

Witam,

w obu wersjach (W5 i W6) wyjście z łazienki na parterze jest faktycznie w nie najlepszym miejscu :(

Druga sprawa to usytuowanie górnej łazienki - dokładnie nad kuchnią i jadalnią. Oczywiście to Wam musi się podobać końcowy projekt, ale wg mnie odgłosy łazienkowe będą bardzo krępujące... Nawet woda lecąca z kranu może być głośna. Czy nie można było zrobić łazienek/kuchni/pralni w jednym pionie? To naprawdę poprawiłoby komfort życia na co dzień :)

Trzymam kciuki, może się jeszcze uda wprowadzić poprawki?

Pozdrawiam!