Elfir 26.05.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Decyzja o zmianie architekta jest chyba najlepszą. Nie po to robicie indywidualny, by potem wprowadzać zmiany wbrew architektowi. Zastanówcie się nad gankiem z kolumienkami - to nie jest dworek tylko mały domek, trochę nie pasują. Rysowanie projektu małego jednorodzinnego domku, po zatwierdzeniu koncepcji to dla architekta kilka dni. Branżyści też w tydzień się uwiną. Do tego opis, wydrukowanie dokumentacji. Ale nie spieszcie się z koncepcją tym razem. Edytowane 26 Maja 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 26.05.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) . Edytowane 30 Listopada 2015 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 27.05.2014 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Gratulacje! I pokażcie projekt tutaj ZANIM go zatwierdzicie. Być może forumowicze będą mieli sugestie, które wykorzystacie w rozmowach z architektem. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 27.05.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) . Edytowane 30 Listopada 2015 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 10.06.2014 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Fajna ta nowa koncepcja - wrzućcie jeszcze raz plan poddasza w wersji 2 bo coś nie widać. Dlaczego w salonie ma być intymnie? Dla mnie schody w wersji nr 1 nie przeszkadzają w funkcjonalności salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 11.06.2014 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Mnie osobiście bardziej odpowiadałaby wersja nr 2. Schody bez spocznika (jak w wersji 1) mogą - choć nie muszą - być drobnym problemem. Na pewno nie chciałbym aby na schody wchodziło się od strony stołu, niemal z środka salonu/jadalni, to będzie niepraktyczne. W wersji nr 2 zamknąłbym tylko salon tak, aby nie było widać dolnej łazienki. I obowiązkowo powiększyłbym salon o ten wycięty narożnik. Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 11.06.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) I jeszcze 3 uwagi: 1) nie zgadza mi się liczba okien dachowych na wizualizacji vs. plan 2) nie przewidujecie kominka? 3) okno tarasowe 80 cm jest wąskie, wg mnie 1 metr to minimum. Ale jakbyście zlikwidowali to wcięcie, to i okno tarasowe może mieć praktycznie dowolną szerokość Edytowane 11 Czerwca 2014 przez cypryski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 11.06.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Witaj Tak na początek .... Będę sceptyczny co do nowego architekta. Poproś niech wrysuje w rzuty kominy czy piony wentylacyjne i kanalizacyjne (!), na wizualizacjach da rzeczywisty dach z oknami połaciowymi tam gdzie mają być. Ścianka kolankowa (o ile dobrze widzę) 1.20m i przy niej łóżko, wanna, szafki, stół roboczy w pralni ... to żarty??? Nie poddawaj się Edytowane 11 Czerwca 2014 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 11.06.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) O wiele lepszy układ w nowej koncepcji, niż poprzedniego projektu, chociażby ze względu na wygodniejsze schody Osobiście bardziej podoba mi się wersja 1. Plusy: - w sypialni rodziców zmieści się wysoka, wielka szafa (w wersji 2. zostaje jedynie zabudować skos) - większy gabinet niż w wersji 2. - większa łazienka parteru, bez skosów - bardziej ustawny hol (można wcisnąć dużo schowków-szaf) - niesztampowe schody na poddasze. Jeśli chodzi o intymność w salonie, to można ściankę spod schodów przesunąć w kierunku salonu. Można także tę ściankę zamienić na ścianę akumulacyjną (łapiącą ciepełko wpadające przez okna) od strony salonu, a od holu zrobić disainerskie schody, takie jak u M.A.G. Tego typu: Można też zrobić zwykłe schody (żelbetowe lub drewniane np. dywanowe) a pod nimi szafę, wysuwane szafki, lub półki: inwestorbb, umeblowanie z projektu, przecież zawsze można zmienić. Dlatego najlepiej już na etapie koncepcji trzeba już pomyśleć o tym, gdzie co ma stać. Edytowane 11 Czerwca 2014 przez moniss dodanie obrazka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 11.06.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Anita i Łukasz, jeszcze co do waszego nowego projektu koncepcyjnego. Dobrze że planujecie wentylację mechaniczną, to te kominy z wizualizacji nie będą szpeciły dachu A komin od kotła gazowego można wypuścić przez ścianę, jak u Elfir. Jeszcze jedna uwaga, co do wnętrz. W wersji 1. wychodząc z sypialni rodziców nie wpada się od razu na schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 11.06.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Jeśli mogę to też chętnie się podzielę uwagami: Wersja 1: - kuchnia - fajny układ daje ciekawe możliwości aranżacji. Jedno ale, nie masz miejsca na wysoką zabudowę oprócz miejsca wskazanego na lodówkę. Z powodu dużej liczby okien (3) nie powiesisz zbyt dużo szafek wiszących. - spiżarnia - ciekawa, czy planujesz ją zamykaną, jeśli tak to jakie drzwi(przesuwne, zwykłe), i jak otwierane? Otwarta spiżarnia powstanie czarnej, ciemnej otchłani w kuchni. - salon i jadalnia - ciekawe rozmieszczenie. Pytanie czy miejsce w jadalni po złożeniu stołu będzie jakoś zagospodarowane? Jeśli nie to będzie pusto. Wyjście na taras, trochę małe (stołu ani krzesła nie wyniesiesz) - taras(tarasik) - mikrotarasik pod zadaszenie. Ze stołem i krzesłami się tam nie zmieścisz. - gabinet - ok - łazienka - ok - schody - najwygodniejszy wariant. Warto się zastanowić. Jeśli zrobisz ładne schody to będą tylko ozdobą salonu i raczej nie będą wchodziły w intymność, ale... jeśli dzieci podrosną i będą chciały przyprowadzić znajomych to licz się z wycieczkami paradującymi przez salon po schodach na górę. - pokoje na poddaszu (ścianka kolankowa 120 jak najbardziej ok, łóżko pod ścianą postawić i spokojnie wstaniesz, bez ryzyka uderzenia w głowę, z biurkiem, czy blatem roboczym w pralni już nie będzie tak różowo) - pokój 13.9m2 niezbyt fortunne umiejscowienie szaf, a raczej szafek. Tak naprawdę wejdą tam tylko komody na max wysokość 120. Pytanie czy to Wam wystarczy. - sypialnia główna - czemu jest taka duża biała plama za łóżkiem? Nie szkoda Wam miejsca? Może łóżko da sie inaczej postawić? Wersja 2: - kuchnia - jak w wersji 1 - salon i jadalnia - uwagi do jadalni takie same jak w wersji 1. Ta ścianka z zabudową, trochę martwi mnie jej głębokość. Standardowego regału 60cm nie wstawisz. - taras - jak w wersji 1 - łazienka - nie najgorsza. Skos drugiego biegu powinien być na tyle wysoko, żeby można było spokojnie skorzystać z toalety. - pokoje na poddaszu: pokój 14.4m2 i sypialnia główna - temat szaf pod skosami do przemyślenia - sypialnia główna - lepsze ustawienie łóżka - łazienka na poddaszu - całkiem bym przearanżowała. Powiniem się zmieścić też prysznic. - okna na poddaszu- zastanówcie się czy na pewno chcecie okna balkonowe (doliczcie koszt barierek). Okna 150x150 jak w wersji 1 bardziej doświetlą. Tyle ode mnie. Mam nadzieję, że pomogłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 11.06.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) . Edytowane 30 Listopada 2015 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 11.06.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) O wiele lepszy układ w nowej koncepcji, niż poprzedniego projektu, chociażby ze względu na wygodniejsze schody Osobiście bardziej podoba mi się wersja 1. Plusy: - w sypialni rodziców zmieści się wysoka, wielka szafa (w wersji 2. zostaje jedynie zabudować skos) - większy gabinet niż w wersji 2. - większa łazienka parteru, bez skosów - bardziej ustawny hol (można wcisnąć dużo schowków-szaf) - niesztampowe schody na poddasze. Jeśli chodzi o intymność w salonie, to można ściankę spod schodów przesunąć w kierunku salonu. Można także tę ściankę zamienić na ścianę akumulacyjną (łapiącą ciepełko wpadające przez okna) od strony salonu, a od holu zrobić disainerskie schody, takie jak u M.A.G. Tego typu: [ATTACH=CONFIG]264917[/ATTACH] Można też zrobić zwykłe schody (żelbetowe lub drewniane np. dywanowe) a pod nimi szafę, wysuwane szafki, lub półki: [ATTACH=CONFIG]264918[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]264920[/ATTACH] O takiej ściance oddzielającej schody od salonu myśleliśmy. Przy zabudowanych schodach miejsce się nie zmarnuje. Otwarte dają ładną przestrzeń Jeśli mogę to też chętnie się podzielę uwagami: Wersja 1: - kuchnia - fajny układ daje ciekawe możliwości aranżacji. Jedno ale, nie masz miejsca na wysoką zabudowę oprócz miejsca wskazanego na lodówkę. Z powodu dużej liczby okien (3) nie powiesisz zbyt dużo szafek wiszących. - spiżarnia - ciekawa, czy planujesz ją zamykaną, jeśli tak to jakie drzwi(przesuwne, zwykłe), i jak otwierane? Otwarta spiżarnia powstanie czarnej, ciemnej otchłani w kuchni. - salon i jadalnia - ciekawe rozmieszczenie. Pytanie czy miejsce w jadalni po złożeniu stołu będzie jakoś zagospodarowane? Jeśli nie to będzie pusto. Wyjście na taras, trochę małe (stołu ani krzesła nie wyniesiesz) - taras(tarasik) - mikrotarasik pod zadaszenie. Ze stołem i krzesłami się tam nie zmieścisz. - gabinet - ok - łazienka - ok - schody - najwygodniejszy wariant. Warto się zastanowić. Jeśli zrobisz ładne schody to będą tylko ozdobą salonu i raczej nie będą wchodziły w intymność, ale... jeśli dzieci podrosną i będą chciały przyprowadzić znajomych to licz się z wycieczkami paradującymi przez salon po schodach na górę. - pokoje na poddaszu (ścianka kolankowa 120 jak najbardziej ok, łóżko pod ścianą postawić i spokojnie wstaniesz, bez ryzyka uderzenia w głowę, z biurkiem, czy blatem roboczym w pralni już nie będzie tak różowo) - pokój 13.9m2 niezbyt fortunne umiejscowienie szaf, a raczej szafek. Tak naprawdę wejdą tam tylko komody na max wysokość 120. Pytanie czy to Wam wystarczy. - sypialnia główna - czemu jest taka duża biała plama za łóżkiem? Nie szkoda Wam miejsca? Może łóżko da sie inaczej postawić? Wersja 2: - kuchnia - jak w wersji 1 - salon i jadalnia - uwagi do jadalni takie same jak w wersji 1. Ta ścianka z zabudową, trochę martwi mnie jej głębokość. Standardowego regału 60cm nie wstawisz. - taras - jak w wersji 1 - łazienka - nie najgorsza. Skos drugiego biegu powinien być na tyle wysoko, żeby można było spokojnie skorzystać z toalety. - pokoje na poddaszu: pokój 14.4m2 i sypialnia główna - temat szaf pod skosami do przemyślenia - sypialnia główna - lepsze ustawienie łóżka - łazienka na poddaszu - całkiem bym przearanżowała. Powiniem się zmieścić też prysznic. - okna na poddaszu- zastanówcie się czy na pewno chcecie okna balkonowe (doliczcie koszt barierek). Okna 150x150 jak w wersji 1 bardziej doświetlą. Tyle ode mnie. Mam nadzieję, że pomogłam Wersja 1 Okien w kuchni będzie mniej. Spiżarnia zamknięta lub bez spiżarki Tarasik do zmiany lub likwidacji Pokój na poddaszu (13,9m2) meble do zmiany, inne miejsce na szafę Łóżko w naszej sypialni można podsunąć bliżej ścianki kolankowej Wersja 2 WC na dole ze skosem i bez okna, żonie bardzo nie pasuje, do zmiany. Okien balkonowych nie będzie. Będą jak w wersji 1. Dzięki i pozdrawiam! Edytowane 12 Czerwca 2014 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 11.06.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Anita i Łukasz, gdy będziecie przerabiać koncepcję na projekt, to zwróćcie uwagę projektantowi, aby poszerzyć skrzydło drzwi wejściowych do 90cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 11.06.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Anita i Łukasz, gdy będziecie przerabiać koncepcję na projekt, to zwróćcie uwagę projektantowi, aby poszerzyć skrzydło drzwi wejściowych do 90cm. Dzięki za przypomnienie:) Edytowane 11 Czerwca 2014 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 12.06.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Fajna ta nowa koncepcja - wrzućcie jeszcze raz plan poddasza w wersji 2 bo coś nie widać. Dlaczego w salonie ma być intymnie? Dla mnie schody w wersji nr 1 nie przeszkadzają w funkcjonalności salonu. sheila Nie chcemy aby np.odwiedzający nasze dzieci przechodzili przez jadalnie-salon idąc do ich pokoi. Schody jak najdalej od salonu Edytowane 12 Czerwca 2014 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 12.06.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 sheila Nie chcemy aby np.odwiedzający nasze dzieci przechodziły przez jadalnie-salon idąc do ich pokoi. Schody jak najdalej od salonu A to ja mam dokładnie odwrotnie - ja bardzo chcę widzieć odwiedzających moje dzieci a najlepiej żeby takowi pozostali już w strefie dziennej, razem z nami. Nie lubię bardzo takich domów (niestety typowych w Polsce) gdzie każdy się zamyka w swoim pokoju i w zasadzie tyle go widać - słuchawki na uszy, komputer i własny tv wystarczają za cały wszechświat... Ale szanuję Wasze odmienne potrzeby oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 20.06.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) PARTER 3 1. Dzieci wraz ze swoimi przyjaciólmi będą biegać za waszymi plecami po schodach. Generalnie wszyscy, będą chodzic za Waszymi plecami i nie będzie można wypocząć w tak urządzonym salonie. 2. salon jakiś mało ustawny i kiszkowaty, za to jadalnia idelnych wymiarów. 3. W otwartej kuchni, gdzie tuż obok jest stół, szkoda wydawać pieniądze dodatkowo na hockery. W tym układzie jest dość niewygodnie i niebezpiecznie ulokowana płyta kuchenna . A jest na nią przecież miejsce pod ścianą, gdzie i okap/pochłaniacz byłby tańszy, goście bezpieczniejsi (nie siedzieli by na hockerach tuż przy skwierczących na patelni kotletach), a kucharz nadal miałby z nimi kontakt. 4. Kuchnia z wejściem także z holu to dobre rozwiązanie (nie trzeba za każdym razem biegać przez salon/jadalnię) Moja propozycja: - odwrócić bieg schodów - kuchnia w miejscu gabinetu, a obok jadalnia - pokój gościnny w miejscu kuchni - gabinet/biblioteka w miejscu jadalni - w salonie kanapy można ustawić także plecami do stołu Szerokość jadalni/salonu ok.3,8m/4m PODDASZE 3 Zanim podejmiecie decyzję, że łazienka ma być nad jadalnią/salonem/pokojem gościnnym, zapytajcie autora projektu, w którym miejscu przewiduje pion kanalizacyjny (czy będzie na tyle zamaskowany, aby nie rzucał się w oczy w pomieszczeniach poniżej) i jak będzie zaizolowany od hałasów. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 23.06.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 moniss Schody, nie tylko ich bieg, ale i lokalizacja W3 są do zmiany. Kuchnię, chcę zostawić w narożniku południowo-wschodnim ponieważ tam będzie ogródek warzywny. Wyjście na niego z kuchni jest fajne i logiczne. Półwysep w kuchni, bo na wyspę miejsca raczej nie będzie, to dla nas obowiązek. I hockery przy nim też . Lubimy razem gotować, przygotowywać posiłki. Nie chcę aby to było miejsce stojące przy blacie czy też przenoszenie rzeczy do krojenia itp. do stołu jadalnianego. Półwysep u nas to miejsce skupiające do wspólnej roboty Płyty na półwyspie na pewno nie będzie. Dla mnie to niebezpieczne rozwiązanie. Dzięki za wszelkie sugestie. Czekamy na nowe rysunki architekta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 26.06.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Witam, w obu wersjach (W5 i W6) wyjście z łazienki na parterze jest faktycznie w nie najlepszym miejscu Druga sprawa to usytuowanie górnej łazienki - dokładnie nad kuchnią i jadalnią. Oczywiście to Wam musi się podobać końcowy projekt, ale wg mnie odgłosy łazienkowe będą bardzo krępujące... Nawet woda lecąca z kranu może być głośna. Czy nie można było zrobić łazienek/kuchni/pralni w jednym pionie? To naprawdę poprawiłoby komfort życia na co dzień Trzymam kciuki, może się jeszcze uda wprowadzić poprawki? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts