Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gnojnik

Mourinho

Recommended Posts

Witam !

Mam problem ze sąsiadem. Jest on rolnikiem posiadającym około 5 krów i ponad 40 świń. Moim problem jest fetor wydobywający się z gnojówki. Szczególnie nie do zniesienia jest on w upalne dni ! Czy jest jakieś prawo regulujące to? Mogę pisać pismo do sanepidu, gminy? Ogrodzenie, które powinien mieć do gnojnika, często jest zdejmowane albo w ogóle niepełne i tylko ogrodzone od strony drogi ! Odleglosc gnojnika od mojego plotu to okolo 2m a od domu to mniej wiecej 12m. Ponadto plyta ogrodzeniowa powinna miec 1,8m wysokosci a nie ma nawet 1,5m . Takze przepisy inne:

– sytuować w odpowiedniej odległości od budynków inwentarskich w celu ograniczenia uciążliwości zapachowej;

– chronić przed działaniem czynników atmosferycznych (lokalizacja w miejscu zacienionym i osłoniętym od wiatrów);

Czy moge podac takie powody?

Edytowane przez Mourinho

Zapewne otrzymuje dotacje z UE poczytaj odnośnie składowania odpadów tego typu - będziesz wiedział co robić - nic tak nie boli jak utrata kasy, ponadto kilka uwag odnośnie trzymania zwierząt też się znajdzie,(fotografie, rysunki, mapki) i do odpowiednich urzędów - wszystko jest do zrobienia.

Nie ukrywam, że będziesz miał wroga - jeśli nie da się tego załatwić dobrocią, ani nie da się przyzwyczaić to jedyne wyjście.

• 2 weeks później...