Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drobne zmiany aranżacji pokoju, dobór dodatków - wątek pomocowy

InneM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomkowa wydaje mi się, że podkreślanie dwóch ścian mocnym kolorem nie jest dobrym pomysłem. Zastanawiam się również z czego miałby dokładnie wynikać chaos na biurku. Wierzę, że w dzisiejszych czasach można naprawdę ładnie zaaranżować biurko bez walających się kabli. Myślałaś o ustawieniu biurka na plecy sofy? Wtedy odpada już nadstawka.

Venus, jak dobrze, że zajrzałaś :) Miejsce do pracy i biurko to królestwo męża. Skąd wiem, że tam będzie chaos? Wystarczy, że spojrzę na to, co się dzieje na biurku w tej chwili :lol2: I nie o kable tu chodzi, ale o setki karteczek, książeczek i notateczek :D Właśnie bałam się tego grafitu na tych ścianach, a o biurku na tyle sofy nie myślałam. Rozwiń myśl, proszę :)

Tomkowa ano miałam na myśli coś takiego jak u nas w salonie z tą konsolą x na plecach sofy. Miałam nawet wstępny plan, aby zamiast niej postawić mężowi biurko do pracy, ale nie chciał.

No tak u męża może być ciężko dopilnować porządku.

Na pewno ciekawym pomysłem jest ukrycie tv w kolorze ścian, może nawet wkomponowanie go pomiędzy galerię zdjęć?

W jaki sposób zamierzacie korzystać z kominka? my paliliśmy raz...przy odbiorze :lol:

Witam,

Chcialabym sie zwrocic do Was o pomoc w aranzacji salonu. Zostal on wykonczony pod tzw"zamieszkanie" natomiast teraz chcialabym go dopiescic :)

Mam pomysl aby na scianie z TV polozyc szary kamien dekoracyjny, natomiast kmpletnie nie wiem jak zaaranzowac sciane ze skosem.

Chcialabym aby to bylo cos trwlaego w ziazku z tym ze mam male dziecko i duzego psa :) Myslalam o farbie srukturalnej w srednim odcieniu szarosci.

Mam szary naroznik (zakocowany przez czworonoznego szkodnika :p ) i mysle ze by pasowalo. Aczkolwiek moge sie mylic :p

Dodam, ze salon jes polaczony z aneksem kuchennym w koloze jasnego bezu a kolory na scianach"lazurowe wybrzeze" sniezki satynowej i kolor z mieszalnika - jasny szary z lekka nuta niebieskiego (ladnie odbija kolor)

Macie jakies pomysly, sugestie?

pok.jpg

pok1.jpg

Macie jakies pomysly, sugestie?

Przecież kamień zawali ci optycznie ten malutki pokoik!

Skos zrobilabym na biało, bo teraz wypada bardzo ciemno. Dobra, szorowalna farba, jak do kuchni.

Nie bardzo wiem jakie było zamierzenie stylisyczne do tego pokoju. Bo teraz to jest miks różnych kolorów.

Może przynajmniej dać szary koc na kanapę, skoro ma być szara?

Po głębokim rozważeniu wszystkich uwag, sugestii, rad, za i przeciw wykluła się taka oto koncepcja :) Biurko, czyli miejsce do pracy ląduje obok kominka, we wnęce, którą utworzy zabudowa kominka. Ta część ściany jest grafitowa. Zabudowa najpewniej w szarości, bieli i czerni. Po prawej od wejścia tv na istniejących meblach, czyli stoi tam wysoka witryna z książkami i komoda z tv. Telewizor ukryję wśród obrazków. Myślałam, żeby i tę ścianę pomalować na grafit (albo tylko tę powierzchnię, na której staną meble). Na przeciwko stanie duży szary narożnik, a nad nim oprawiona w ramę stara mapa. Przy kominku sofa, za nią pod ścianą pianino, fotel pod oknem, stolik. Proszę o opinię, czy to się nadaje :)

I pytanie o kolor ścian. W pozostałych pomieszczeniach, czyli kuchnia, jadalnia, hol ściany będą jasnoszare. Czy w salonie zrobić ściany białe, czy pociągnąć kolor z pozostałych pomieszczeń? A może jeszcze inny szary? ;)

plan1.jpg

Przecież kamień zawali ci optycznie ten malutki pokoik!

Skos zrobilabym na biało, bo teraz wypada bardzo ciemno. Dobra, szorowalna farba, jak do kuchni.

Nie bardzo wiem jakie było zamierzenie stylisyczne do tego pokoju. Bo teraz to jest miks różnych kolorów.

Może przynajmniej dać szary koc na kanapę, skoro ma być szara?

No wlasnie kurcze te zdjecia troszke przeklamane. Pokoj nie jest wcale maly,, otwarty na kucnie ma 6 metrow (plus 1.8 m aneksu kuchennego ) dlugosci i 3.5 szerokosci. Do tego otwarty jest na przedpokoj, tez dosc spory (7 m2). Kolor na skosie w rzeczywistosci tez wiele jasniejszy.

Szare maja byc sciany a nie kanapa :) btw jestem w trakcie szukania odpowiedniej kapy :)

Przegladajac troche zdjec, podobaja mi sie efekty farb strukturalnych z efektem "maziajow" :) nie wiem tylko czy nie gryzlo by sie o z kamieniem na scianie

Pomieszczenie tez jest dosc jasne.

Co do zamierzenia kolorystycznego.... w zasadzie go nie bylo. Jest teraz i prosi o rady czy jest sluszne :)

Dodaje lepsze foty zatem.

Moj pomysl jest nastepujacy:

Na scianie z TV bialy lub szary kamien (mebloscianka jest do wymiany - w zaleznosci odkoloru kamienia biala albo ciemny orzech)

Sciana z 2 oknami i skosem - farba strukturalna - struktura piasku - ciemny odcien szarosci z lekkim polyskiem.

Spod skosu w kolorze jasnej szarosci, podobnie sciana z oknem balkonowym (ta od ktorej wychodzi skos).

Kolor na scianie z TV jst taki sam jak na boku skosu i scianie z dwoma oknami.

Dodam jeszcze ze blaty w kuchni takze zamierzam wymienis na takie w kolorze ciemnego orzecha oraz, z czasem, iedzy szafkami kuchennymi polozyc szklo w kolorze fioletu.

Jakies sugestie, pomysly, rady?1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

dlaczego meblościanka biała, skoro kuchnia jest beżowa?

I w to jeszcze dołożyć fiolet?

i szarości i niebieski na ścianie z oknem

Może przeszukasz sobie najpierw internet z aranżacją podobna do twoich pomysłów kolorystycznych?

Bo ja sobie tego wszytskiego nie wyobrażam.

Edytowane przez Elfir

dlaczego meblościanka biała, skoro kuchnia jest beżowa?

I w to jeszcze dołożyć fiolet?

i szarości i niebieski na ścianie z oknem

Może przeszukasz sobie najpierw internet z aranżacją podobna do twoich pomysłów kolorystycznych?

Bo ja sobie tego wszytskiego nie wyobrażam.

Napisalam ze mebloscianka biala lub orzech - jak stol i w przyszlosci blaty w kuchni. W zaleznosci od tego co bedzie na scianie z TV. Jesli bialy kamien to mebloscianka w kolorze ciemnego orzecha.

Niebieski ma zniknac, ma pozostac tylko szarosc w roznych odcianiach i ew. biel.

Fiolet jako dodatki w postaci poduch, obrusu i ewentualnie szkla w kuchni.

Doriko - w jaki sposob?

masz mniej lub bardziej:cool: jasne sygnały, że chcesz za duzo zdobień. Pokój nawet otwarty ok 20 metrowy to nie jest duży pokój (skosy także ograniczają powierzchnie i sprawiają, że już dużo się dzieje.

Dałabym gładkie ściany wszystkie w jednym kolorze a meble - przynajmniej te w pokoju i przedpokoju dała jednakowe w kolorze i stylu (jasne, moim zdaniem byłby lepsze - jeśli się tak da- (. Nie znoszę fioletu -więc w kwestii koloru dodatków nic nie bedę sugerować.

A przede wszystkim, pokaż na "obrazkach" z netu - jaki styli podoba sie Tobie.