Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w zaplanowaniu kuchni otwartej na salon

aeris30

Recommended Posts

Witam.

Własnie kupiłam mieszkanie i trzeba zaplanowac wnetrze. W tym problem ze jestem kompletnym beztalenciem jesli chodzi o projektowanie, aranzację wnętrza. Na początek projekt kuchni otwartej na salon jak na załączonym zdjęciu. Kuchnia miałaby byc w stylu nowozcesnym, bez widocznych uchwytów, safki w szufladach, zmywarka, zlew jednokomorowy ( ew taki z jedną większa i drugą mniejszą komorą). Meble kuchenne maja być drewniane ( docelowo dąb) a blat kamienny. Nie mam pojecia jak funkcjonalnie rozmiescic poszczegolne elementy wyposazenia kuchni.

Bardzo proszę o rady, propozycje, wizualizacje wnętrza. Co do kolorystyki to kolory raczej spokojne, nie za ciemne.

rzut mieszkania.jpg

mieszkanie.jpg

Edytowane przez aeris30

• 2 weeks później...

Witam,

Jestem tu nowa i nie wiem jakie zwyczqaje panują na forum.

Bardzo proszę dobrych ludzi o pomoc w rozplanowaniu kuchni, która jest otwarta na salon.

Przydał by się pomysł na zagospodarowanie lazienki, w której ma się znależć pralka gł 60 cz, prysznic z głębokim brodzikiem w rozmiarach minimum 90x90 cm.

Kasia

Poniżej prtzedstawiam jeszcze moje wypociny odnośnie lazienki. Drzwi powinny otwietac się na sciane z grzejnikiem, ale nie mogłam zmienic w programie. Wybaczcie ze projekty nie sa dopracowane, ale to co zrobiłam i tak pochłoneło mnie czasu. Podpowiedzcie jak inazcej rozwiązac zagospodarowanie moich wnęytrz

łazienka 1.jpgłazienka 2.jpgłazienka 3.jpgłazienka 5.jpgłazienka4.jpg

zonych zdjęciach nie sugerujcie się kolorystyka plytek - dopiero uczyłam się je układać:p.

sedes ma byc podwiezsany, nad nim półkiotwarte lub zamknięte. Na prawej scianie ma byc dlugi blat a pod nim pralka. Nad pralka myslalam o szafce. Lustro chiaalbym miec na całej długosci blatu.

poprosze o wasze propozycje

Niezbyt ładnie rozplanowana łazienka. Dojście do kibelka między wystającym rogiem kabiny a wystającym rogiem blatu umywalki. Sedes przodem do boku umywalki - nie lubię takiego ustawienia. Pewnie chciałaś, żeby kibelek był jak najbliżej pionu ale akurat w tamtym rogu ogranicza on ustawność łazienki. Pogadaj z jakimś fachowcem - według mnie można kibelek trochę odsunąć. Poniżej moje propozycje.

1)Kabina prysznicowa przy drzwiach, najlepiej z zaokrąglonym rogiem - na rysunku ma 120x90cm*. Na wprost wejścia umywalka i pod blatem pralka i jakaś szafka.

1.jpg

2) Kabina prysznicowa na wprost wejścia na całą szerokość łazienki, przy niej kibelek(potrzebne miejsce o szerokości ok.75cm), dalej umywalka i pralka pod blatem ok.120-130cm.

2.jpg

3) Na wprost wejścia wnęka na pralkę(zamykana drzwiczkami) i prysznic 120x90(lub 80)cm. Przy prawej ścianie kibelek(75cm) i umywalka na blacie ok.100-120cm.

3.jpg

4)Kibelek na wprost wejścia, w rogu kabina z zaokrąglonym rogiem - na rysunku 110x110cm*, może być mniejsza i/lub asymetryczna(np.80x110cm). Przy prawej ścianie umywalka i pralka pod blatem ok.170cm.

4.jpg

*)Z powodu braku w programie odpowiedniej wielkości kabin jest wstawiona półokrągła 90x90cm i dosztukowane elementy o brakującej szerokości/długości, żeby pokazać ile miejsca zajmie większa kabina.

W projekcie dewelopera zaplanowane zostały tak przyłączenia w łaziewnce, ze umywalka i pralka miały być na lewej scianie ( z grzejnikiem), Wanna/prysznic na prawej scianie przy drzwiach a sedes w rogu prawej sciany z tylną. Co sądzicie o takim włsnie rozmieszczeniu. Edytowane przez aeris30