Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w wyborze sposobu ogrzewania

Recommended Posts

Witam,

Mamy w tym roku się wybudować, póki co to jest etap projektowania.

Wstępnie - dom z poddaszem, ok 260m2.

Chcielibyśmy aby ten dom był energooszczędny, więc zastanawialiśmy się nad pompą ciepła.

Ze względu na cenę, myśleliśmy o pompie powietrznej + połączone z ogrzewaniem gazowym.

Zakładaliśmy, że w takiej konfiguracji była by możliwość korzystać z pompy w lecie zamiast klimatyzatora, a i ogrzewać na jesień czy wiosnę nią się da.

Przy niższych temperaturach myśleliśmy o wspomaganiu przez kocioł gazowy kondensacyjny.

Czy takie połączenie ma sens?

Jeden z ekspertów powiedział, że zaoszczędzone na gazie wydamy na grzałkę dla pompy i są to zerowe oszczędności w porównaniu do po prostu ogrzewania gazem, ale nie chce mi się wierzyć.

Czy w ogóle pompa powietrzna ma sens? Bo też czytaliśmy opinie, że jest bardzo niewydajna.

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc i informacje na ten temat.

Może taki sposób już był gdzieś opisany wcześniej i ktoś po prostu poda linka?

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

Witam,

Mamy w tym roku się wybudować, póki co to jest etap projektowania.

Wstępnie - dom z poddaszem, ok 260m2.

Chcielibyśmy aby ten dom był energooszczędny, więc zastanawialiśmy się nad pompą ciepła.

Ze względu na cenę, myśleliśmy o pompie powietrznej + połączone z ogrzewaniem gazowym.

Zakładaliśmy, że w takiej konfiguracji była by możliwość korzystać z pompy w lecie zamiast klimatyzatora, a i ogrzewać na jesień czy wiosnę nią się da.

Przy niższych temperaturach myśleliśmy o wspomaganiu przez kocioł gazowy kondensacyjny.

Czy takie połączenie ma sens?

Jeden z ekspertów powiedział, że zaoszczędzone na gazie wydamy na grzałkę dla pompy i są to zerowe oszczędności w porównaniu do po prostu ogrzewania gazem, ale nie chce mi się wierzyć.

Czy w ogóle pompa powietrzna ma sens? Bo też czytaliśmy opinie, że jest bardzo niewydajna.

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc i informacje na ten temat.

Może taki sposób już był gdzieś opisany wcześniej i ktoś po prostu poda linka?

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

witam

albo pompa ciepła albo kocioł gazowy

2 powyższe źródła ciepła w jednej kotłowni nie mają sensu ekonomicznego

przy dobrze dobranej pompie ciepła pewnie nie załączą się nigdy grzałki

koszty ogrzewania kotłem gazowym będą zapewne wyższe niż przy ogrzewaniu pompą ciepła

nawet o 30%:yes:

pozdrawiam

Gość Arturo72
Przecież ogrzewanie gazowe to bardzo drogi wydatek :/

W porównaniu do czego?

aneta ma rację,nawet w porównaniu do prądu ;)

Oczywiście ekogroszek odpada w przedbiegach bo to najdroższa inwestycja,biorąc pod uwagę całokształt czyli komin+kocioł+kotłownia czyli ok.30tys.zł inwestycji w ekogroszek a 1kWh z niego to ok.0,18zł.

A gaz w porównaniu do prądu ?

1kWh z gazu ziemnego to ok.0,27zł a 1kWh z prądu w taryfie G12 do ogrzewania to ok.0,30zł ale nie współmiernie drozsza inwestycja w gaz niż w prąd.

W prąd to 2,5tys.zł a w gaz co najmniej 15tys.zł.

Bocianki 2014,uczcie się liczyć ;)

Czy to drogo w porównaniu z pompą ciepła na pewno nie.

Również :)

1kWh z gazu to ok.0,27zł a z pompy ciepła ok.0,13zł,inwestycja w gaz ok.15tys.zł a inwestycja w pompę ciepła p-w oczywiście droższa bo ok.25tys.zl ale niskimi rachunkami wyrównuje dystans.

Edytowane przez Arturo72

Widzę że nawet VIPy mają problem z realnym wyliczeniem kosztów instalacji (chyba że chcą udowodnić to co chcą). Inwestycja w ogrzewanie prądem 2,5 tys. Bajki jakich mało u mnie 220 m2 czyli ok 12zl/m2, gdzie ty widziałeś takie ceny, kto za tyle wykona i sprzeda instalację chyba tylko chińczycy oni tanio budują. U mnie inwestycja w gaz to 12 tys 4 tys kocioł ok 8 tys przełącz. Oczywiście interesowałem się prądem do ogrzewania mojego domu i nawet teraz się min ogrzewam w mieszkaniu (piece akumulacyjne) i tu jeden dobry piec kosztuje 3tys. A co do prądu II taryfa a co z prądem do celów bytowych też tylko w II taryfie. Co z tego że zapłacę za ogrzewanie mniej jak za prąd do wszystkiego innego będzie po 0,7 zł, a tego prądu zużywa się też trochę. Ogrzewanie kablami ma jeszcze jeden największy minus co ze zmianą ogrzewania za kilka lat np gdy pompy ciepła stanieją znacznie i staną się bardziej opłacalne jak w takim przypadku zmienić ogrzewanie . Taki piec . Pompa ciepła powietrzna też rozważałem ale było kilka minus co w momencie silnych mrozów czym się wtedy ogrzejesz grzałkę w pompie będziesz tylko w II taryfie. Mam ogrzewanie elektryczne i wiem co to życie w II taryfie pranie, zmywanie, prąd do urządzeń domowych aby tylko nie z dziennej jak dla mnie za duże wyrzeczenia. Pompy ciepła a co z awarią takiej pompy za kilka lat czy naprawy będą usuwane za darmo i tu się może okazać że naprawa sprężarki bedzie kosztować tyle co mój cały kocioł gazowy. I na koniec dla dobrze liczących ile to gazu można zakupić za różnice miedzy ogrzewaniem prądem a gazem wyjdzie coś ok 4-5 lat darmowego grzania czyli po 8-10 latach wyjdą oba systemy na zero jak wtedy będzie wyglądać eksploatacja pompy czy w ogóle tyle wytrzyma bezawaryjnie nie wiemy bo znając nasze realia żadne urządzenie nie jest projektowanie na tyle lat bezawaryjnej pracy. Części zamienne muszą się sprzedawać i serwisy muszą z czegoś żyć.

Gość Arturo72

Elterm Major 9kW za 2,5tys.zł i cieszysz się ciepłem w domu.

U chłopaków grzejacych prądem w II taryfach średnia cena prądu w domu po uwzględnieniu zużycia w drogiej to 0,35zł/kWh,zerknij na ceny w Duonie.

Pompy powietrzne dobrze dobrane do domu nie mają prawa wchodzić w grzanie grzalkami nawet przy mocnych mrozach.

Posiadam takową,grzeję w G11 i koszt kWh nawet w tej taryfie to ok.0,18zł,przy -16st.C wystarczyło jej tylko 7h grzania i to z cwu,moc to 9kW a zużycie w tym sezonie grzewczym to 1900kWh czyli przy cenie 0,55zł/kWh dało ok.1000zł od 16.09 do dzisiaj.

Mam gaz przy działce a mimo to w pierwotnej wersji zdecydowałem się na ogrzewanie prądem bez przyłącza gazowego,oczywiście nie kablami bo uważam je za bezsens.

Edytowane przez Arturo72

Wejdź na pierwszy lepszy portal aukcyjny i Kabel 2000W kosztuje najtaniej 800 zł x5 to daje 4 tys, a ułożenie, sterowniki, a dodatkowa instalacja elektryczna i jej zabezpieczenie to Ci daje 2,5tys zł trochę realizmu.

To ja ci napiszę a ja kupię piec gazowy De Dietrich MCR 3 za 3500 zl i też będę się cieszył ciepłem w domu.

I ostatnie pytanie, a czemu ty tak dobrze liczący nie założyłeś u siebie kabli. Inwestycja 2,5 tys u ciebie nawet chyba mniej by wyszło, bo tylko 120 m2. A ty kupujesz pompę ciepła płacisz 25 tys no i do tego ogrzewanie podłogowe z 7tys czyli 32 tys. I kto tu nie potrafi liczyć na kable zużyłbyś powiedzmy 3x więcej prądu czyli 3 tys rok masz różnicę 2 tys rok i jak przy tym wygląda twoja różnica w inwestycje kable pompa 29,5tys to wyrówna Ci się po 15 latach a czy ta pompa wytrzyma 15 lat bez jakichkolwiek nakładów śmiem wątpić. Proszę wytłumacz dlaczego założyłeś pompę ciepła. Przy opłacalności takich inwestycji trzeba wziąć wszystkie składowe i wyliczyć ile cię dokładnie kosztuje 1 kwh pobrany w twoim domu, razem z całą inwestycją pewnie kredytem. I może się okazać ze u mnie ta kwh będzie w sumie tańsza niż u Ciebie.

Edytowane przez adi1973

Gość Arturo72

Wejdź na pierwszy lepszy portal aukcyjny i Kabel 2000W kosztuje najtaniej 800 zł x5 to daje 4 tys, a ułożenie, sterowniki, a dodatkowa instalacja elektryczna i jej zabezpieczenie to Ci daje 2,5tys zł trochę realizmu.

To ja ci napiszę a ja kupię piec gazowy De Dietrich MCR 3 za 3500 zl i też będę się cieszył ciepłem w domu.

I ostatnie pytanie, a czemu ty tak dobrze liczący nie założyłeś u siebie kabli. Inwestycja 2,5 tys u ciebie nawet chyba mniej by wyszło, bo tylko 120 m2. A ty kupujesz pompę ciepła płacisz 25 tys no i do tego ogrzewanie podłogowe z 7tys czyli 32 tys. I kto tu nie potrafi liczyć na kable zużyłbyś powiedzmy 3x więcej prądu czyli 3 tys rok masz różnicę 2 tys rok i jak przy tym wygląda twoja różnica w inwestycje kable pompa 29,5tys to wyrówna Ci się po 15 latach a czy ta pompa wytrzyma 15 lat bez jakichkolwiek nakładów śmiem wątpić. Proszę wytłumacz dlaczego założyłeś pompę ciepła. Przy opłacalności takich inwestycji trzeba wziąć wszystkie składowe i wyliczyć ile cię dokładnie kosztuje 1 kwh pobrany w twoim domu, razem z całą inwestycją pewnie kredytem. I może się okazać ze u mnie ta kwh będzie w sumie tańsza niż u Ciebie.

Ale ja nie piszę o kablach,kable uważam za bezsens,to o czym pisałem to nie są kable za 2,5tys.zł

Wysil się i dowiedz się co to jest Elterm Major 9kW za 2,5tys.zł lub zamienne Kospel Mnz za 2,7tys.zł podpiete to wodnej podłogowki.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Ok chodzi o kocioł rozumiem. Ale ty jakoś nie ogrzewasz się kotłem dlaczego 2,5 tys do 25 tys pompa to i tak lata zwrotu.

Ponieważ mam duże zużycie cwu i musiałbym kupować pompę tylko do cwu a to w połączeniu z Kospelem mijalo się z celem.

Pompka powietrzna do c.o+cwu kosztowała mnie 17tys.zł.

Ciekawy argument Pompa ciepła z powodu CWU. Przeczytałem twój dziennik i po twoich licznikach że zużywasz na cieplą wodę ok 30% zużywanej energii ogółem. Jakie wielkie oszczędności przynosi ci pompa że zdecydowałeś się na nią z powodu CWU jak piszesz. Weź kartkę i wreszcie policz to o czym piszesz jakie wielkie oszczędności. No i oczywiście kominek do dogrzewania tez kilka tys. Gdzie te tanie ogrzewanie pompom ciepła.

Gość Arturo72
Ciekawy argument Pompa ciepła z powodu CWU. Przeczytałem twój dziennik i po twoich licznikach że zużywasz na cieplą wodę ok 30% zużywanej energii ogółem. Jakie wielkie oszczędności przynosi ci pompa że zdecydowałeś się na nią z powodu CWU jak piszesz. Weź kartkę i wreszcie policz to o czym piszesz jakie wielkie oszczędności. No i oczywiście kominek do dogrzewania tez kilka tys. Gdzie te tanie ogrzewanie pompom ciepła.

Wg OZC zużycie energii na ogrzewanie wyszło ok.5000kWh a na cwu 4500kWh w sumie ok.9500kWh i przy grzaniu prądem zapłaciłbym za rok ok.3500zł,od 16.09 do teraz na c.o poszło 1900kWh a na cwu 900kWh,do września liczę jeszcze,że na cwu zużyję jakieś 500kWh czyli w sumie zużyję 3300kWh czyli grzejąc w taryfie G11 i 0,55zł/kWh zapłacę 1800zł za rok a gdybym grzał w taryfie G12 zapłaciłbym 1320zł.

Kominek nie jest do dogrzewania i robiony był z myślą jedynie o estetyce salonu,czyli traktuje go jako mebel,wykonany jest tak,żeby jak najmniej oddawał ciepła do domu

Edytowane przez Arturo72

Właśnie, mam podobny problem, w projekcie mam komin, piec gazowy, podłogówkę wodną w całym domu...

Ale naszło mnie, czy nie zrezygnować z gazu, na rzecz prądu, do tego dać panele fotowoltaniczne na dach i czerpać energię ze słońca...

Na tym etapie odejdzie mi koszt, przyłączy, instalacji gazowych, pieca gazowego

W zamian dojdzie, no właśnie, co w zamian? Chciałbym pozostać przy wodnej podłogówce (jakoś kable mnie nie przekonują), ale jak ją zasilać, z drugiej strony czym ogrzać CWU?

Według proj. charakterystyki energetycznej, zapotrzebowanie mam na:

CO 4200 kWh/rok

CWU 3350 kWh/rok

ściany zewnętrzne Ytong, wewnętrzne Silka.