Jura 24.05.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Mam nowe kominy, z cegły czrwonej w środku i z klinkieru nad dachem, wysokość ok. 8-9m. bez żadnych widocznych przeszkód mogących zakłócić ciąg. Amimo to mam problem. Kominy wyciągnięte ok. 90 cm nad kalenicę dachu a zimą zamiast wywiewać powietrze z domu to nawiewają do środka, także przy otwartych oknach. Ktoś mi powiedział że przez klinkier komin przemarza. Ale komnów takich jest dużo i nikt ich nie ociepla dodatkawo. Czy ktoś wie co z tym zrobić. Pozdrawiam i proszę o jakieś informacje czy Wasze doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domara 24.05.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Uściślij o trochę dodatkowych danych:- czy masz kominek ? jeśli tak to zamknięty, czy otwarty, może do kominka jest doprowadzone osobno powietrze- czy kotłownia gdzie jest piec jest połaczona z resztą domu ? jaki kocioł ?- położenie budynku - czy jest na otwartej przestrzeni i czy przypadkiem nie wieją duże wiatry ? Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 24.05.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 A masz te kominy prawidłowo zakończone? Czapa z góry, otwory z boku. A może masz za szczelne okna i w zimie robi się podciśnienie jak masz pozamykane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jura 24.05.2004 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Dzięki za zainteresowanie.Jak napisałem brak przeszkód, brak silnych wiatrów,(dzieję się to nie na zasadzie podmuchów ale stale nawet jak nie ma wiatru. Powodem nie jest podciśnienie bo to występuje nawet przy otwartch oknach. Kominy postawione prawidłowo z czpą i otworami symetrycznie po bokach. Mam wkład kominkowy pod który, pod podłogą jest doprowadzone powietrze z zewnątrz rurą Fi 100. Do kotłowni idzie się z łapacza powietrza przez garaż. Jest tam oddzielny komin i jest to samo. Piec z otwartą komorą. W kotłowni jest zrobiona prawidłowa "Z", którą dmuch jak jasna ch... , a mimio to z kanału wentylacyjnego dmucha też. Nie ma problemu jedynie z odprowadzaniem spalin z pieca ale tam jest w kominie kwasówka w otulinie z wełny. Tam zawsze ciągneło dobrze, a w tym samym kominie, kanał obok -wentylacyjny-zwykły jak wspomniałem wcześniej dmucha do środka. Mam problem bo chcę pokryć dach już finalnie blachą (teraz jest papa) i nie wiem czy coś wcześniej z tymi kominami robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 24.05.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 U mojej teściowej takie zjawisko pojawiło sie w momencie kiedy sąsiad od wschodniej stronu podniósł swój dom o jeden poziom tak, że jest teraz wyższy od jej komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 24.05.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Kominy muszą być wyciągnięte ponad kalenice dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 24.05.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Czesc! Byc moze powiem teraz cos glupiego. Ale moze ktos mnie skoryguje, tez bede wdzieczny! Wydaje mi sie, ze tzw. wentylacja grawitacyjna dziala dzieki roznicy cisnien i temperatur (cisnienia kieruja ruchem gazu, temperatury zmieniaja cisnienia). Zazwyczaj, gdy mieszkamy w domu to jest w nim temperatura wyzsza niz na zewnatrz i wtedy powietrze z niego ucieka - np. do gory. Tzn. przez szczeliny wpada do domu zimne powietrze, nagrzewa sie i zwieksza swoja obietosc, wiec czesc musi gdzies uciec. Czy Ty w swoim domu juz mieszkasz? Moze poki co w domu masz zimniej niz na zewnatrz - wtedy cieplajsze powietrze wplywa do srodka (milosnicy klimatyzacji wiedza co mowie) - po prostu dziala mechanizm odwrotny - cieple powietrze wlatuje do domu, ochladzajac sie zmniejsza obietosc i robi miejsce dla kolejnej partii powietrza. PozdrawiamPieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 24.05.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Może masz nieocieplony dach i nieogrzewane poddasze. Wtedy dosyć długi odcinek komina na poddaszu jest intensywnie chłodzony i zimne powietrze opada na dół i cofa się z przewodów kominowych. Może masz również zbyt dużo tych kominów. Może zamiast tylko w kuchni łazienkach i kotłowni masz kominy we wszystkich pokojach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 24.05.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Czy komin jest może dwurzędowy? Tzn. czy jest np. 4 lub 6 kanałów w dwóch rzędach obok siebie? Jeśli tak, to może musisz wybić otwory "na przestrzał" między bocznymi otworami wylotowymi? U mnie była podobna sytuacja do Twojej, ale dotyczyła tylko jednego kanału. Po przebiciu otworów między rzędami u wylotu, problem zniknął. Najlepiej ponoć w ogóle zrobić otwartą przestrzeń, tzn. między wylotami w takiem kominie nie robić ścianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jura 24.05.2004 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Kominy mam jednorzędowe i mieszkam w domu. Oczywiście są wyciągnięte nad kalenicę ok 90 cm jak już wspomniałem na wstępie. Natomiast "inwestor" zwrócił uwagę na ciekawą rzecz. Po pierwsze faktycznie mieszkam na parterze i poddasze mam nieocieplone (tylko deski i papa) ale temperatura na wysokości ok 150 cm nad podłogą spadała poniżej zera tylko w największe mrozy ostatniej zimy. Nie wiem czy ocieplenie poddasza dużo tu zmieni ale może...?Niestety wspomniany komin w kotłowni którego też to dotyczy jest wbudowany w zewnętrzną ścianę domu w zasadzie wychodzi ponad dach już nad ścianką kolankową i wystaje klinkierem ok 2,5m nad połacią dachu. Więc tym samym ocieplenie poddasza nie nie zmieni w funkcjonowaniu tego komina.Po drugie nie wiem naki to ma wpływ na omawiane zjawisko (i proszę "inwestora" o wyjaśnienie ) ale możliwe że przedobrzyłem z ilością kominów: w części mieszkalnej są dwa + jeden wentyluje garaż i łazienkę i pralnię nad garażem + jeden z kotłowni odprowadzający spaliny z kanałami wentylującymi kotłownię i łazienkę z parteru. Razem to cztery kominy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 24.05.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Jura aby grawitacja dobrze (stabilnie) działała to w kominie musi być jakiś minimalny ciąg. Jak przez komin ledwo co dmucha to byle co może zakłócić jego pracę. W grawitacji napływ powietrza odbywa się przez okna. Jeśli masz więcej kominów to ilość powietrza rozkłada się na wiecej kratek i na każdą z nich będzie przypadał mniejszy przepływ i praca będzie wtedy mniej stabilna. Może wystapić cos takiego że naplyw powietrza przez okna nie wystarczy na pokrycie "zapotrzebowania" wszystkich kominów i wtedy w jednym - tym co najsłabiej ciągną odwróci się ciąg. Jak ciąg się odwróci to komin zacznie być chłodzony od wewnatrz i taka sytuacja się jeszcze bardziej pogorszy. Moim zdaniem podstawa sukcesu przy wentylacji grawitacyjnej to niedopuszczenie do wychłodzenia kominów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jura 24.05.2004 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Tylko jak to osiągnąćczy mam teraz ocieplać kominy z klinkieru nad dachem?czy ktoś to kiedyś robił? i ewentualnie z jakim efektemjakimi materiałami?Czy ktoś ma w tym względzie jakieś doświadczenia bo osobiście nie znalazłem do tej pory osoby która by ocieplała kominypozdrawiam i czekam na każde zdanie w tym temacie bo stosunkowo szybko muszę coś postanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 24.05.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 ...Czy ktoś ma w tym względzie jakieś doświadczenia bo osobiście nie znalazłem do tej pory osoby która by ocieplała kominy No to znalazłeś... Ja ocieplałem komin spalinowy z wkładem stalowym - perlitem. Pozostałe na poddaszu wełną. Ponad dachem, klinkieru już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamkom 24.05.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Jura proponuje zrobić doswiadczenie. Sprawdzic jaka wilgoc w domu jest.Sprawdz uchylajac okna tylko z północy, nastepnie z południa, nastepnie ze wschodu , i z zachodu. Sprawdzaj ciag swieczką. Przy sprawdzaniu zobacz kierunek wiatru , gdzie jest strona nawietrzna i zawietrzna.Czy przewody wentylacyjne sa drozne i czy u podstawy sa zamontowane dzwiczki i nie dostaje sie lewe powietrze. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts