Agatorek 19.04.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Witam serdecznie, jesteśmy już na pewnym etapie budowy (SSZ) i zaczęliśmy się zastanawiać nad drogą dojazdową do posesji, Działkę mamy graniczącą z drogą gminną, więc tu nie ma problemu. Działka jest duża i nie chcieliśmy się budować zaraz przy tej drodze, więc dojazd do bramy (oczywiście przez naszą działkę) wynosi ok. 100 m (może trochę więcej) . Za bramą i wokół domu będzie kostka, a co przed bramą? Też kostka, czy asfalt. Może ktoś z Was już porównywał koszty położenia asfaltu i kostki ? (w projekcie zjazdu z drogi gminnej mamy i kostkę i asfalt -do alternatywnego zastosowania). Teraz jest usypana droga ze żwiru i utwardzona gruzem (na czas budowy). Nie chcemy tego tak zostawiać, bo przy śniegu, opadach deszczu itp. jest z tym dużo więcej roboty, a tak kupimy "traktorek" z pługiem i jazda . Jak to jest w praktyce, co jest lepsze w użytkowanu? (jeździć po tym będą zazwyczaj samochody osobowe, raz w roku dostawca gazu (mamy swój zbiornik) i parę razy w roku ktoś z oczyszczalni ścieków (szambo, bo niestety kanalizacji póki co brak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.04.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Sam zjazd to łatwiej będzie zrobic w kostce, do asfaltu potrzeba wiecej maszyn a rozkladanie grabiami czy łopata na zjeżdzie i wałowanie malym wlacem nie zawsze daje pożadany efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 21.04.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Róbcie kostkę, wyjdzie taniej. Tylko kostkę kupujcie zimą. Powinna wyjść nie drożej niż 14zł/m2. W przypadku jakichkolwiek prac w przyszłości wystarczy rozebrać Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggiez 24.04.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 trzeba też wziąć pod uwagę czyszczenie - nie polecam kostki granitowej, po 5 latach jest cała zielona, koszt duże, wybrałabym asfalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 24.04.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Droga z granitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominika969 25.04.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 A ja lubię zwykłą kostkę brukową... najlepiej pasuje na podjazd i drogę dojazdową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk410 26.04.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 asfalt to troche słaba opcja, lepije położyć kostkę, nawet zwykłą prostokątną, chyba że chcecie zachować ciągłość podjazdu to juz trzeba cos ciekawszego położyć na całości, a odsnieżanie traktorkiem to bedzie przyjemność i każdy bedzie chciał odsnieżac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominika969 26.04.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 no asfalt to nie ciekawe rozwiązanie ja dalej jestem za kostką, ja osobiście ani nie impregnuje ani nie czyszczę... jedynie zamiatam a ona wciąż jest czysta niepoplamiona, nie pęka i jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwuska1719512235 27.04.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Nie no błagam... jaki asfalt... na działce przed domem... nie no to bardzo niedobry pomysł Kostka kostka kostka i to najlepiej ekologiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 27.04.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Nie rozumiem dlaczego to niedobry pomysł? Przecież teraz są asfalty barwione na różne kolory. Dobrze ułożony jest nawet ładniejszy niż kostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agatorek 05.05.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Raczej zdecydowani jesteśmy na kostkę. Do bramy "zwykła" (głownie ze względu na koszty) a za bramą najprawdopodobniej nostalit (barwy jesieni mi się bardzo podobają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 06.05.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Jeśli nie macie parcia z terminem wykonania tej drogi w tym roku, to kupujac kostkę zimą zaoszczędzicie trochę. Powinno starczyć na transport. Kupujcie kostkę 8cm z fazą, nie wykruszy Wam się tak szybko i wybacza niedociągnięcia podczas przygotowania podbudowy. Barwy jesieni Fajna kostka, tylko nie wszędzie dobrze wygląda. Proponuję podjechać do producenta kostki, pogadać i jako przyszłym (może) klientom powinni zrobić projekt i wizualizację za free Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agatorek 15.06.2014 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Myślę, że barwy jesieni będą dobrze wyglądać. Dom jest dość duży (dom w bergamotkach r2 - bliźniak z Archetonu), elewacja będzie jasna, dach jest kasztanowy, okna, bramy garażowe i drzwi - w mahoniu. Narazie 5 firm nam wycenia (kostka plus wykonanie) i nikt się nie kwapi do zrobienia projektu przed podpisaniem umowy. No może jedna firma zrobi, ale to jeszcze niewiadomo. Projekt gratis tak, ale po podpisaniu umowy. Tzn. mogę zapłacić za projekt teraz i później mi to odliczą, ale co w przypadku, gdy wybiorę inną firmę? TAKI MAŁY OFF TOPIC: przypomniało mi się jak wyceniałam kuchnie w różnych firmach. W wielu firmach miałam wizualizację gratis przed podpisaniem umowy (oczywiście nie mogłam jej zabrać ze sobą, tylko obejrzeć na miejscu). W jednej spotkałam się z "dziwnym" podejściem. Najpierw podpisuję umowę, wyznaczam górny limit budżetu na kuchnię i oni dopiero robią projekt... Ale co w przypadku, gdy żaden projekt nie będzie mi odpowiadał? (niestety nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na to pytanie, dlatego zrezygnowałam z tej firmy - dodam, że drogiej), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_P 15.06.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Też się zastanawiam nad położeniem kostki. W koło domu chce położyć Nostalit lub Creativ, bo podoba mi sie taka drobna kostka. Przed bramę chcę dać Hydrofugę lub płyty ażurowe Dunajec. Chciałbym żeby było troszkę zielono a woda opadowa żeby miała gdzie wsiąkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 15.06.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 @Agatorek udaj się do producenta kostki, albo do pośrednika sprzedaży i umów się na pomiary. Poproś o przygotowanie pojektu pod wybrana kostkę i po kłopocie. Wiekszość małych firm brukarskich nie wykonuje projektów, bo to wiąże się z zatrudnieniem dodatkowej osoby, która zazwyczaj nie działa na budowie. A o projekt prosi może ze 2% inwestorów. PS: Na domu wystarczy, że wiesz czego chcesz, a projekt jest zbedny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agatorek 19.06.2014 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 tak zrobiłam, ale jedna firma mi odpowiedziała, że projekt po podpisaniu umowy - przysłali ofertę, druga narazie milczy, trzecia przysłała ofertę bez projektu, ale cenowo masakrycznie, czwarta firma o dziwo zrobi i projekt i wycenę przed podpisaniem umowy. Zobaczymy. Mam jeszcze jedną firmę w zanadrzu.U producenta pytałam , ale cenowo wyjdzie mi drożej - osobno kupić i osobno zapłacić za położenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phyrz 22.06.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Witam! Co do wyboru w pierwszym poście, oczywiście lepszym wyborem będzie kostka, jest tańsza, ładniejszy efekt wizualny, łatwość rozebrania i złożenia przy wystąpieniu jakiejś awarii pod. Natomiast jeśli chodzi o kolor kostki "barwy jesieni", po wielu obserwacjach, bez względu na producenta czy rodzaj kostki stwierdzam, że po pewnym czasie kolor blaknie i wygląda okropnie...Na wjazd generalnie układa się kolory ciemniejsze( ewentualnie jasne wstawki, wzory), oczywiście wszystko uzależnione od kolorystyki np. elewacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 A w Ameryce podjazdy robią głównie z asfaltu, jako tanszej opcji. Kostka jest bardziej luksusowym rozwązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 24.06.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ale u nich kostka jest dużo lepszej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milano2 04.08.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 W zeszłym roku rozmawiałem z pracownikami firmy która utwardzała mi drogę dojazdową kruszywem. Stwierdzili, że obecnie ceny asfaltu spadły i taniej wyjdzie wyasfaltowanie drogi niż położenie kostki. Podobno, cena 1 m2 (5 cm grubości) asfaltu to 6-7 zł. Tylko że żadna firma nie ściągnie maszyn aby położyć asfalt na np. 60 m drogi dojazdowej - dlatego trzeba obserwować np. gminne przetargi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts