korsarzyk 23.04.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Witam. Przymierzam się do murowania kominka w ogrodzie, który zabudowany będzie częściowo altaną, pytanie moje takie: Jak ustawić kominek aby był dobry "cug" (tak się to chyba nazywa) i żeby mi nie wwiewało dymu do środka, czym się kierować, strony świata, czy coś innego? Kilka lat temu stawiałem wędzarnię i mam problem z kierunkiem w który ma lecieć dym, nie chcę drugi raz popełnić en sam błąd dlatego proszę o wsparcie doświadczonych użytkowników forum. Tylko nie piszcie proszę "było" albo "szukaj" bo szukałem w tym co było i znalazłem różne informacje o tym jak zbudować ale nie o tym jak go zlokalizować na działce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korsarzyk 23.04.2014 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 najlepiej zrolokalizowac go pod wiatr....Tak na chłopski rozum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 15.05.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 najlepiej zrolokalizowac go pod wiatr....Tak na chłopski rozum Tak na chłopski rozum, to chyba wręcz odwrotnie: "aby był dobry "cug" (tak się to chyba nazywa) i żeby mi nie wwiewało dymu do środka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 proponujesz z wiatrem? Przecież właśnie wówczas dym będzie walił do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_m 16.05.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 No tak. Ale wiatr jest zmienny. Najlepiej obrotowy kominek zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 W Polsce mamy przede wszytskim wiatry zachodnie. Zmiany kierunku pojawiają się lokalnie , zaleznie od ukształtowania terenu (dodatkowo budynki mogą powodowac też lokalne zawirowania) i dlatego nie da się odpowiedzieć na pytanie z pierwszego wątku, poza stwierdzeniem, że "kominek nalezy ustawić tak, by dym leciał w inną stronę niż budynki" Więc nie wiem, czego oczekiwał autor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts