Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Faktura 8 czy 23 % VAT na dach

Ifarrg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To byl moj wykonawca ale on mi polecil hurtownie z ktorej bralem material, poznien sie dowiedzialem ze dobrze sie znaja. A jezeli chodzi o 8% vat to hurtownia chyba wiedziala co robi

A ty nie wiedziałeś co robisz?

Wiedziałeś że zaoferowali Ci materiał o 15% taniej i to się podobało ale wiedziałeś chyba też, że jak sie kombinuje w ten sposób to pożniej może się zacząc spychologia.

Moja rada...idż do tej hurtowni i przedstaw im sytuację, powiedz że wykonawca z którym współpracują uchyla sie od odpowiedzialności za wykonaną pracę, jako że na papierze masz tak a nie inaczej w ostateczności bedziesz dochodzil swoich praw w sadzie, co jednoznacznie wskazuje, że to oni będą pociągnięci do odpowiedzialności, powiedz że nie robisz tego złośliwie ale nie zamierzasz płacic dwa razy za jedną pracę. Myślę że powinni coś z tym zrobić, ja bym zrobił.

I nie słuchaj rad powyzszego Kajzera odnośnie umowy z wykonawcą, każdy sąd bedzi po Twojej stronie. Nie jest to do konca sprawiedliwe wobec hurtowni ale konsumenta tez trzeba zrozumiec

Masz jakieś argumenty na poparcie tej tezy?

Za moją wersją opowiedział się dla przykładu Sąd Najwyższy w Sygn. akt II CNP 129/07 (i wiele innych sądów również)

Nie sposób – w świetle art. 245 k.p.c. uznać, aby faktura VAT miała inną moc dowodową, niż inne dokumenty prywatne i przepisy prawa podatkowego w jakikolwiek sposób nie zmieniają tego, co wynika z treści art. 245 k.p.c. W każdym razie wyłącznie na podstawie faktury VAT nie sposób ustalić, że strony łączyła umowa określonej treści, jak i tego czy i w jakim zakresie umowa ta została zrealizowana.

A spojrzałeś ocb w tym orzeczeniu? O zapłatę za pracę budowlane, a nie o roszczenia z tytułu rekojmi jak w tym przypadku. Nie wrzucaj pierwszego wygooglanego wycinka który znajdziesz bo robisz tylko bałagan i potwierdzasz że nie rozumiesz o czym piszesz.

Naprawdę nie ma o czym dyskutować. Faktura w tym wypadku wystarczy żeby mieć skuteczne roszczenie z tytułu rekojmi, bo jest potwierdzeniem zawarcia umowy między hurtownią i kupującym. Kto kogo polecił i załatwił nie ma najmniejszego znaczenia. Problem ma hurtownia i nie widzę innej opcji jak wyegzekwowanie swoich praw od sprzedawcy pokrycia dachowego.

Nie jest to do konca sprawiedliwe wobec hurtowni ale konsumenta tez trzeba zrozumiec

Ale kto jest temu winny że hurtownia jest nieuczciwa i zamiast normalnie walczyć z konkurencją, kombinuje z vatem? To oczywiste że kupujący weźmie towar od nich skoro są tani. Mają tylko tego pecha że mają ciula wykonawcę, z którym już pewnie więcej na taki układ nie pójdą.

A jak sprawa wyglada tak:

Kupilem material na dach z 8% vatem, na fv jest opis "kompleksowe wykonanie pokrycia dachowego".

Wykonawca ktory nie jest vatowcem i nie wystawil mi zadnego rachunku a pieniadze dostal.

Szanowni adwersarze no przecież tu jest jasno napisane, że nie kupił żadnego materiału tylko usługę! Stąd podatek VAT 8%. Czemu zatem zapłacił jakieś pieniądze innemu wykonawcy???! Skoro jednak ten wykonawca działał w imieniu hurtowni to co Krzysztofa obchodzi czy jest on płatnikiem podatku VAT skoro robocizna była zawarta w fakturze? Przecież on z tym wykonawcą nie ma żadnego kontraktu! Pełną odpowiedzialność ponosi hurtownia o ile wykonywała ten dach. Gdyby tak było sprawa jest zupełnie czysta. Natomiast podtekst może być zupełnie inny. Chęć taniego wykonania a tym samym oszukania fiskusa skłania do następujących działań: hurtownia sprzedaje materiał z minimalnym kosztem usługi np. 1.000,- a dalej inwestor dogaduje się z podwykonawcą i płaci mu bez faktury faktyczne pieniądze. Jakie zatem roszczenia do jakości może mieć Krzysztof jeżeli tak to się odbyło? Za taką kwotę dach został wykonany wzorowo! Ciekawe kto by w sądzie wygrał? Kiedyś miałem taką sytuację pod koniec roku inwestor zlecił mi montaż kilku okien połaciowych. Domówiona była cena okien i koszt montażu wówczas z VAT 7%. Usługa została podzielona na dwa etapy: pierwszy to dostarczenie okien jeszcze w starym roku a drugi to montaż w późniejszym czasie na wiosnę (dach był pokryty gontem bitumicznym). Inwestor zapłacił mi za pierwszy etap, na który wystawiłem fakturę a później zrezygnował z usługi i wynajął innego (pewnie tańszego) wykonawcę, który wykonał montaż bez faktury. Po kilku miesiącach zadzwonił inwestor wzywając mnie do poprawienia montażu przeciekających okien! Odpowiedziałem mu, że jest oszustem i może mnie podać do sądu. I tak się zakończyło cwaniakowanie. Obawiam się, że tu może być podobnie czego oczywiście Krzysztofowi nie życzę.Pozdrawiam.

To byl moj wykonawca...

Czyli jest tak jak napisałem wcześniej. Zerwałeś umowę z hurtownią zlecając montaż innemu wykonawcy bez faktury i umowy???! Spróbuj oddać sprawę do sądu a może się okazać, że to hurtownia pozwie Cię za zerwanie umowy. Jak można domagać się naprawy od firmy, która nie wykonywała dachu? Radzę grzecznie dogadać się z wykonawcą albo zlecić poprawkę solidnej firmie. I tak jesteś do przodu. Pozdrawiam.

Naprawdę nie ma o czym dyskutować.

Jak wystawię Ci fakturę, za zrobienie mi łaski, to znaczy, że mieliśmy taką umowę?

Faktura nie jest umową i tyle w tym temacie. Umowa musi być zawarta między dwoma stronami - faktur wystawia jedna strona i nie musi mieć żadnego podpisu. Nie zawiera żadnych ustaleń.

Jak wystawię Ci fakturę, za zrobienie mi łaski, to znaczy, że mieliśmy taką umowę?

Jeśli zapłacę za ta fakturę to tak, EOT.

Andrzeju, ale gdzie tu problem, z całą pewnością fakturę za okna wystawiłeś na 22% vat a dopiero montaz miał być na 7%. Innej możliwości nie dopuszcza polskie prawo podatkowe.

...Andrzeju, ale gdzie tu problem, z całą pewnością fakturę za okna wystawiłeś na 22% vat a dopiero montaz miał być na 7%.

Widać nie do końca przeczytałeś uważnie co napisałem. Prawo nie ma tu nic dorzeczy. Usługa może być realizowana etapami. Tak jak pisałem pierwszym etapem było dostarczenie okien i faktura za ten etap czyli za pierwszy etap robót związanych z montażem okien została wystawiona z VAT 7%. Drugi etap to faktyczny montaż okien. Jasno z tego wynika, że realizując pierwszy etap inwestor otrzymał okna z rabatem i 7 VAT-em. Nauczony tamtym doświadczeniem teraz za materiały, które zawsze będą stanowić pierwszy etap, biorę pełną kwotę detaliczną a VAT rozliczam w ostatniej fakturze.

Natomiast wracając do meritum, w tym konkretnym przypadku Krzysztof zapłacił za fakturę i zrezygnował z montażu (dokładnie tak jak opisałem w swoim przypadku). Zatem jakie ma możliwości dochodzenia roszczeń od hurtowni? Mało tego gdy wystąpi do hurtowni z roszczeniami ta może wystawić mu fakturę korygującą i wezwać do dopłaty 15% VAT. Obserwuję dzisiaj w społeczeństwie narastanie tendencji roszczeniowych na zasadzie ja nic nie wiedziałem, mi się należy itd.( Najlepszym przykładem są "frankowicze". "Widziały gały co brały" a teraz co? Może z naszych podatków mają być spłacane ich długi?). Można tak o ile wszystko jest w porządku a w tym przypadku nie jest. Pozdrawiam.

Andrzeju przeczytałem uważnie, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego że powinieneś wystawić fakturę korektę na zwiększony vat i nie ma tutaj znaczenia jak się dogadałeś z kupcem. Prawo nie dopuszcza takiego dzielenia na dostawę i montaz osobno. Albo sprzedajesz towar albo usluge z towarem, inaczej się nie da (zgodnie z prawem). Żebyś mnie źle nie zrozumiał, nie mam do Ciębie zarzutów, ale niepotrzebnie wtrącasz tu swój wątek, jeszcze US się przyczepi.

Z tą roszczeniowością bym nie przesadzał. Nie wiemy na jaka kwotę opiewala faktura, jedno jest pewne, dotyczyła cytuję: "kompleksowe wykonanie pokrycia dachowego". Hurtownia już korekty nie zrobi. Świadomość konsumentów rośnie, oczywistym jest że firmom to nie pasuje.

Co tu pisać ...

Miało być tanio i było tanio ...

Wykonawca który robił dach bez umowy pisemnej , bez żadnego rachunku (czyli na czarno) ma gdzieś inwestora bo wie że może mu "naskoczyć" , bo żadnego dowodu nie ma że ten wykonawca u niego coś robił i zgłosić nie ma gdzie ...

Hurtownia poszła na rękę klientowi i sprzedała materiały + doliczyła jakąś zapewne śmiesznie niska cenę za fikcyjną usługę aby tylko sprzedać na 8% VAT i aby "nie stracić klienta".

Klient nie ma się co do niej zwracać , bo sam wie że kupił u niej tylko materiały i tyle ..

No chyba że klient chce chodzić po sądach , ale wtedy może go to dużo kosztować ...

Co zrobić ?

Wziąć innego wykonawcę który usunie problem i potraktować to jako nauczkę ...

Tak się kończą kombinacje i nieuczciwość ..

Edytowane przez kaszpir007

Prawo nie dopuszcza takiego dzielenia na dostawę i montaz osobno. Albo sprzedajesz towar albo usluge z towarem, inaczej się nie da (zgodnie z prawem). Żebyś mnie źle nie zrozumiał, nie mam do Ciębie zarzutów, ale niepotrzebnie wtrącasz tu swój wątek, jeszcze US się przyczepi.

Z całym szacunkiem prawo ani urząd skarbowy nie ma tu nic do rzeczy. Ja mogę dzielić każdą realizację na dowolną ilość etapów i nikomu nic do tego. Poza mną i klietem nikt nie wie czego dotyczy poszczególny etap robót. Piszesz, że powinienem wystawić fakturę korygującą no i masz rację. I śladem tej faktury powinienem wystąpić do sądu o nakaz zapłaty. Tak bym tego cwaniaka załatwił ale ja nie mam czasu chodzenia po sądach. Dzisiaj już nie mam takich problemów bo biorę odpowiednio większą kwotę zaliczki. Przedstawiłem tutaj swój przypadek bo jest on identyczny z tą sprawą. Jakoś dziwnie twierdzisz, że w tym przypadku hurtownia nie wystawi faktury korygującej a co zatem idzie nie wystąpi o dopłatę VAT. A ja twierdzę, że tak zrobi jeżeli tylko Krzysztof wystąpi do niej z roszczeniami. Życzę Krzysztofowi przemyślanych i rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi