Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzam kupić stół , którego blat pokryty jest fornirem. Ktoś mi odradza , mówiąc że na fornir nie można kłaść np. gorącego kubka z kawą , bo może zostawić ślad na fornirze. Czy to prawda?
https://forum.murator.pl/topic/189647-czy-na-fornir-mo%C5%BCna-k%C5%82a%C5%9B%C4%87-gor%C4%85ce-rzeczy/

wszystko zależy od koloru drewna i lakieru , generalnie bedą ślady.. nie tyle na fornirze co na lakierze..(wybiela ) . tym bardziej widoczne im wiekszy kontrast.

ale czasem to zjawisko nie trwałe... ustępuje po jakimś czasie (tak miałem na fornirze dębowym )

na drewnie lakierowanym w ogole nie powinno sie stawiac goracego. olejowane siakies twarde albo warstwowe moze by to znioslo z jeden raz, ale slad moglby i tak by wyjść. Na gorace to kamienny blat, reszta przypadkow = podkladki.

Różnie bywa, mam w domu dwa meble fornirowane. Jeden z nich to stolik IKEA, fornirowany dębiną i lakierowany na matowo. Często stawiamy na nim gorące przedmioty (kubek z kawą / herbatą - czyli jakieś strzelam 70-80 *C) i wrażenia na nim nie robi od wielu lat (pewnie już ponad 7 lat go mamy).

Od 5-ciu lat mamy stół zakupiony od rzemieślnika na targu, fornirowany również dębiną, lakier chyba jakiś poliuretanowy. Również brak odbarwień od gorących przedmiotów. Przyznaję że nie testowałem np. garnka z gotującą się wodą zdjętego dopiero co z palnika, natomiast kubki / szklanki z gorącymi płynami nie czynią szkód.