JK2010 27.04.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Zamierzam kupić stół , którego blat pokryty jest fornirem. Ktoś mi odradza , mówiąc że na fornir nie można kłaść np. gorącego kubka z kawą , bo może zostawić ślad na fornirze. Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 27.04.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 wszystko zależy od koloru drewna i lakieru , generalnie bedą ślady.. nie tyle na fornirze co na lakierze..(wybiela ) . tym bardziej widoczne im wiekszy kontrast.ale czasem to zjawisko nie trwałe... ustępuje po jakimś czasie (tak miałem na fornirze dębowym ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.04.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 na moim fornirze ślady pozostały.Używam teraz podkładek pod kubki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 28.04.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 na drewnie lakierowanym w ogole nie powinno sie stawiac goracego. olejowane siakies twarde albo warstwowe moze by to znioslo z jeden raz, ale slad moglby i tak by wyjść. Na gorace to kamienny blat, reszta przypadkow = podkladki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.04.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Różnie bywa, mam w domu dwa meble fornirowane. Jeden z nich to stolik IKEA, fornirowany dębiną i lakierowany na matowo. Często stawiamy na nim gorące przedmioty (kubek z kawą / herbatą - czyli jakieś strzelam 70-80 *C) i wrażenia na nim nie robi od wielu lat (pewnie już ponad 7 lat go mamy). Od 5-ciu lat mamy stół zakupiony od rzemieślnika na targu, fornirowany również dębiną, lakier chyba jakiś poliuretanowy. Również brak odbarwień od gorących przedmiotów. Przyznaję że nie testowałem np. garnka z gotującą się wodą zdjętego dopiero co z palnika, natomiast kubki / szklanki z gorącymi płynami nie czynią szkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts