Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi zewnętrzne - jak nie Hormann to co?

Recommended Posts

A ja mam Hormana na zewnątrz i jakoś przeżyłem... choć po lekturze tego forum zastanawiałem się "co ja robię" ;P Drzwi bardzo ładne i bardzo solidne. Troszkę nam zimą jeden zawias trzeszczał po regulacji trzeszczy latem ;P Ale ogólnie większych problemów nie było ani szrony na ościeżnicy zimą itp. (w największe mrozy na dole drzwi był delikatniutki pasek szronu, ale tam wyraźniej drzwi gorzej dolegają do uszczelek. Nie wiem czy to wina regulacji czy może z montażem ościeżnicy coś nie tak). Trochę denerwuje mnie tylko hałas zamykania i otwierania - mamy elektro zamek, który jest cały czas w pozycji "open". Ale albo wygląd albo praktyczność. (bardzo nam się podobał pochwyt).

Wiatrołap miał mieć swoje drzwi ale jak się okazało w praktyce drzwi zewn. na tyle trzymają ciepło, że nie ma potrzeby i w wiatrołapie bez problemu jest 21 stopni zimą :) I otwarta przestrzeń na dom.

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hormann nie robi złych drzwi moim zdaniem. Jedyny minus to stosunek cena-jakość. U Ciebie z krótkiego opisu widać, że winę ponoszą montażyści a nie same drzwi za to, że coś skrzypi lub masz szron w zimie.

Tak mi się wydaje, że największy problem z drzwiami to montaż... To nie okno, że przekręcenie klamki powoduje dociśnięcie skrzydła w zasadzie dookoła do uszczelek... Drzwi pod tym względem stawiają większe wymagania co do precyzji montażu ościeżnicy jak i samej regulacji skrzydła.

Zgadza się :) ... to co można wyregulować na zawiasach lub na języku zamka to jedno ale przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie wkręci górnego zawiasu na opór a dolnego nie wykręci też na maxa. To jak sam wiesz służy do lekkiej regulacji a nie korygowania karygodnych błędów montażowych.

Jasne, że montaż to nie przelewki.

Wejdź na tę stronę - tam masz naprawdę BRUTALNE zdjęcia z miejsc montażu

http://www.bramy-drzwi.pl/hormann-klient/bigtor/132-uwaga-brutalne-zdjecia-z-miejsc-montazu

:D

moim zdaniem ryzyko jest odwrotnie proporcjonalne do obecności producenta na rynku. ma więcej do stracenia, dlatego w przypadku hormanna byłbym jednak spokojniejszy niz przy którejs z firm efemeryd "My_ze_szwagrem"

Drzwi są ok ale stosunek ceny do zastosowanej technologii jest, moim zdaniem, zabójczy.

Tzn konkretnie? Wiadomo, że za napis Hormann troszkę się dopłaca, ale to dotyczy każdej znanej marki. Nie widziałem na rynku podobnych drzwi w cenie 50% (mówimy tu o renodoorach za ~4 kzł, nie o modelu za 12 kzł)

Nie mam na myśli różnicy 50%. Chociaż w przypadku polskich stalówek to chyba właśnie taka ta różnica będzie.

TPS 700: czyli drzwi stalowe o grubości 46 mm, Ud wg producenta do 1,2

Aluhaus Flat: aluminiowe 90mm, Ud ~0,8 miały być tańsze o ok. 15%

Drzwi TPS PLUS były droższe od zamówinych.

Zakupiłem drzwi aluminiowe o grubości 93 mm, Ud 0,84 w cenie niewiele wyższej niż TPS700. Też z odpowiednim znaczkiem ;).

:) Biorąc pod uwagę link który był w stopce, nick (z dopiskiem Waw - domyślnie wawa), i miejsce - Kraków można było odnieśc wrażenie, że chodziło wyłącznie o reklamę (najbardziej tą w stopce).

Ale są fora i fora. Tu jeszcze takie rzeczy są tępione i osoby uprawiające ten sport są informowane o zaprzestaniu, później wyrzucane z forum. Ale to wątek o drzwiach a nie o reklamach.

Z drugiej strony na przeczytane trzy tematy w dwóch była jakaś reklama. Czyżby przybyło odwagi na reklamowanie i tu?

P.S. coś jakoś "słoneczka" nie widać nigdzie pod żadną postacią :)

• 4 months później...
Odgrzeję trochę temat, bo właśnie stanąłem przed zadaniem wybrania drzwi do swojego domu. I tu moje pytanie - co myślicie o drzwiach Porta Eco Polar? Konstrukcja z klejonego drewna dębowego, ościeżnica tak samo, próg dębowy pokryty stalą nierdzewną. Przenikalność cieplna niezła, bo w wersji Passiv jest to 0,8 W/(m2*K). Drzwi (tak jak okna) będę montował na MOWO. Bardzo proszę o jakieś opinie tych drzwi.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Maciejak - nie wiem czy wziąłeś sobie za punkt honoru reklamowanie Gerdy opisując walory użytkowe w bardzo ogólnikowy sposób. Są dobre i szczelne. Takie wypowiedzi o drzwiach można włożyć pomiędzy bajki, bo chyba wszyscy wiemy jaki masz w tym cel.

Prośba do moderatorów o usunięcie reklamy, bo FM zawsze było normalnym miejscem bez spamu :) ... oby tak zostało.