Rodmano 28.04.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Witam, Robią u mnie w tej chwili system wentylacji mechanicznej,zastanawiam się czy robić wyciąg(wywiew) w pomieszczeniu spiżarni,które jest przy kuchni na parterze ? Jakie macie przemyślenia na ten temat ? Czekam na rady. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 28.04.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Jeśli spiżarnia ma służyć jako spiżarnia to tylko wentylacja naturalna, a pomieszczenie termicznie i szczelnie oddzielone od części ogrzewanej, podłoga nieocieplona. Jak zrobisz wyciąg to musisz zrobić otwory w drzwiach i temperatura w spiżarni będzie bliska 20stopni. A to chyba za ciepło. Jeśli zrobisz wyciąg i nawiew to będzie ciut niższa temperatura ale wciąż za wysoka jak na spiżarnię. Jeśli zrobisz tylko nawiew to "zapachy" zostaną wypchnięte do kuchni czyli lipa. Takie moje przemyślenia bo spiżarni nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 28.04.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 no w sumie sam nie wiem mialem z tym problem i ostatecznie jest puszczony 1 kanal na skrzynkach mam zostawione miejsca, wiec moge pozniej wybrac czy to bedzie wywiew czy nawiew (teoretycznie nawet da sie puscic 2 nitke i zrobic to i to). sprawdze pewnie jesienia i zima co jest lepsze gdzies juz byla o tym rozmowa, ale nie pamietam w ktorym watku, z tego co gdzies tam dzwoni: minusy tylko wyciagu - zaciaganie wilg. i cieplego pow. z kuchni, np. po gotowaniu minusy braku went. - zaduch najmniej problematyczne (najmniej negatywnych komentarzy) bylo nawiewanie, albo naw+wyc ustawione na minimum anemostatami. pytanie dobre, z checia poslucham wiecej opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.04.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Jeśli spiżarnia ma służyć jako spiżarnia to tylko wentylacja naturalna, a pomieszczenie termicznie i szczelnie oddzielone od części ogrzewanej, podłoga nieocieplona. Jak zrobisz wyciąg to musisz zrobić otwory w drzwiach i temperatura w spiżarni będzie bliska 20stopni. A to chyba za ciepło. Jeśli zrobisz wyciąg i nawiew to będzie ciut niższa temperatura ale wciąż za wysoka jak na spiżarnię. Jeśli zrobisz tylko nawiew to "zapachy" zostaną wypchnięte do kuchni czyli lipa. Takie moje przemyślenia bo spiżarni nie mam. Spiżarnia jest pomieszczeniem czystym i suchym. robi się tam nawiew . Przy wywiewie wszystko by zgniło. Co do wentylacji naturalnej... wyklucza się łączenie takiej z mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 29.04.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 wyklucz jeszcze garaz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 29.04.2014 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 U mnie spiżarnia jest osobnym pomieszczeniem,oddzielonym drzwiami od kuchni. Dlaczego więc nie mogę robić tam wentylacji za pomocą okna czy kanałów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.04.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 U mnie spiżarnia jest osobnym pomieszczeniem,oddzielonym drzwiami od kuchni. Dlaczego więc nie mogę robić tam wentylacji za pomocą okna czy kanałów ? A to czemu? Nawiew - warto zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 29.04.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 ze spiżarni to chyba wywiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 29.04.2014 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 ze spiżarni to chyba wywiew No własnie... ile użytkowników,tyle opinii. Jedni,że nawiew,inni,że wywiew... Chyba po prostu będę sobie okno otwierał jak będzie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.04.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 No własnie... ile użytkowników,tyle opinii. Jedni,że nawiew,inni,że wywiew... Chyba po prostu będę sobie okno otwierał jak będzie potrzeba. to zrób nawiew i wywiew i będzie OK co bedziesz chciał to zakręcisz i wszyscy, łącznie z tymi na forum, będą zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.04.2014 03:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 No własnie... ile użytkowników,tyle opinii. Jedni,że nawiew,inni,że wywiew... Chyba po prostu będę sobie okno otwierał jak będzie potrzeba.Robi się tylko nawiew . Nawet jak drzwi są szczelne. Chodzi o to, że spiżarnia nie musi być wentylowana ciągle, nie ma tam ludzi. Ważne jest ,by było sucho, by wilgotne powietrze z kuchni + zapachy nie przechodziło przez chłodniejszą spiżarnię. Gdy będzie tam nawiew, to zapewni on lekkie nadciśnienie i wentylację gdy otworzymy drzwi. ze spiżarni to chyba wywiew Wywiewy robi się z pomieszczeń mokrych i "brudnych" spiżarka do takich nie należy. Przy wywiewie wszystko by gniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.04.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Robi się tylko nawiew . Nawet jak drzwi są szczelne. Chodzi o to, że spiżarnia nie musi być wentylowana ciągle, nie ma tam ludzi. Ważne jest ,by było sucho, by wilgotne powietrze z kuchni + zapachy nie przechodziło przez chłodniejszą spiżarnię. Gdy będzie tam nawiew, to zapewni on lekkie nadciśnienie i wentylację gdy otworzymy drzwi. Wywiewy robi się z pomieszczeń mokrych i "brudnych" spiżarka do takich nie należy. Przy wywiewie wszystko by gniło.Robi się nawiew by zapach z przechowywanej tam marchewki, ziemniaków czy cebuli mógł rozejść się po całym domu. Tworzy on, tak pożądaną przez wszystkich sielską atmosferę. Brzęczkowski wie co pisze. (ewentualnie pisze co wie, a, że wie niewiele to...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mindi 30.04.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Witam.Podciągam temat sprzed 3 lat Jestem w trakcie budowy domu:dom w idaredach (A).Planuję rekuperację.W garażu będzie grawitacyjna i właśnie mam dylemat ze spiżarką.Komin wentylacyjny,który zostawiamy dla garażu i wyrzutni znajduje się w spiżarce.Czy zrobić grawitacyjną w tej spiżarni czy reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.04.2017 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Czy zrobić grawitacyjną w tej spiżarni czy reku? A jak zamierzasz doprowadzić powietrze, żeby zastąpić to wyssane ze spiżarki świeżym? Pomieszczenia z wentylacją mechaniczną muszą być szczelnie oddzielone od tych z grawitacyjną. Zrobisz dziurę w ścianie? Nie widzę żadnego argumentu za wentylacją grawitacyjną w ogrzewanym pomieszczeniu (poza sytuacjami, gdy przepisy wymuszają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 06.06.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Witam, Przy zastosowaniu instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperatorem należy zadbać o odpowiednią szczelność przegród zewnętrznych oraz wewnętrznych. W przypadku wydzielenia oddzielnej strefy jak spiżarnia lub inne pomieszczenie, w którym nie będzie wentylacji mechanicznej, należy się liczyć z niekontrolowanym przepływem powietrza przez nieszczelności pomiędzy drzwiami lub poprzez wchodzenie i wychodzenie z pomieszczenia. Do takiego pomieszczenia należy również zastosować oddzielny układ wentylacji grawitacyjnej w postaci kanału wentylacyjnego. Lepiej do spiżarni podłączyć również wentylację mechaniczną o minimalnym strumieniu nawiewnym. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 06.06.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Witam, Przy zastosowaniu instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperatorem należy zadbać o odpowiednią szczelność przegród zewnętrznych oraz wewnętrznych. W przypadku wydzielenia oddzielnej strefy jak spiżarnia lub inne pomieszczenie, w którym nie będzie wentylacji mechanicznej, należy się liczyć z niekontrolowanym przepływem powietrza przez nieszczelności pomiędzy drzwiami lub poprzez wchodzenie i wychodzenie z pomieszczenia. Jaki wplyw ma szczelnosc budynku na prace wentylacji mechanicznej. Jakie sa minusy? Czy jest to szkodliwe, niebezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.06.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 spiżarnia nawiew powietrza. Brzęczkowski ma akurat tutaj ma rację. A że ma ją rzadko więc cieszmy się chwilą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 06.06.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Wieść niesie że niektórych tak ponosi że w spiżarenkach GWC urządzają!! Tym sposobem mają tam temperaturę gruntu, kosztem zasilania wentylatora. Taka ziemianka w chałupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 22.06.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Witam, Szczelność bryły budynku ma bardzo istotny wpływ na pracę rekuperatora. Nieszczelność występuje zazwyczaj w miejscach połączeń pomiędzy konstrukcją budynku, a stolarką okienną, drzwiami lub na poddaszu. Napływające powietrze zewnętrzne w sposób niekontrolowany zakłóca pracę rekuperatora oraz obniża sprawność odzysku ciepła. Dodatkowo uzyskujemy nieustalony przepływ powietrza dostarczanego, jeżeli duża część powietrza będzie przepływać przez budynek przez nieszczelności w sposób zupełnie niekontrolowany.Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.