Nolimit 29.04.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Witam, Mam oczko wodne. Nie chcę mi się nim zajmowac więć nie bedzie tam ryb, roslin itd Chce tylko uzyskac efekt wizualny, czyli betonowe podloze pomalowac farba na kolor niebieski oraz bialy. Pytanie tylko jaka farbe uzyc zeby struktura utrzymala sie w dobrej kondycji? Druga sprawa to jak utrzymac przejrzysta wode w tym oczku? Jakie preparaty stosowac i co jaki czas? Czy uda sie uzyskac dobra jakosc wody przez caly sezon? Jeszcze pytanie czym najlepiej wypompowac wode z dna oczka. Wiadomo ze zwykla pompa do konca wody nie wypompuje. Czym to najlepiej zrobic do sucha? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 29.04.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Jeśli nie chce Ci się nim zajmować, to czym nie pomalujesz - będzie paskudnie. Oczko wodne to z tego co widzę po sąsiadach i rodzinie bardzo wymagająca ozdoba. Do uzyskania przejrzystości w wodzie (basenowej) używa się koagulantu (np flocfix), ogólnie mówiąc łączy mniejsze zanieczyszczenia w większe, łatwiejsze do usunięcia. Usunięcia - czyli coś jednak robić trzeba. Z doświadczenia wiem, że woda w basenie pod chmurką, mimo filtracji 24h dobę, stosowania środków chemicznych i tak potrafi przestać wyglądać Choć doświadczenie mam z użytkownikami liczonymi w tysiącach. Natomiast co do usunięcia wody z dna - wypompuj ile się da zwykłą zanurzeniową, resztę zwykłym wybierakiem (choćby i z płaskiego baniaka wyciętym) i szmatą do sucha. Będzie suche i gotowe do pomalowania. Pytanie tylko - po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 na dnie basenu (bo to rozumiem basen jest a nie oczko) powinen być odpływ do studzienki rewizyjnej. Czystą wodę da się uzyskac poprzez intensywna filtrację z filtrem UV, który zabija pływające glony zielone + skimmer.Do tego trzeba ścierac nalot glonów z dna. Chyba, że bęzie się waliło do wody mnóstwo chloru, ale wówczas trzeba zabezpieczyć wodę przed wypiciem jej przez ptaki. Są specjalne farby do basenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts