Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w obliczeniu kosztów fundamentu - ława lub płyta

anielka41

Recommended Posts

Witam,

Właśnie jestem na etapie obliczania kosztów oraz załatwiania formalności do pozwolenia na budowę.

Na działce miałem wykonane odwierty geologiczne i nie wygląda to za ciekawie.

Piasek mam dopiero na:

róg 1 - 1,3 m

róg 2 - 1,6 m

róg 3 - 1,5 m

róg 4 - 0,8 m

W zaleceniach mam napisane, aby fundamenty postawić na piasku lub wylać płytę.

Jakie parametry i co muszę uwzględnić przedstawiając sobie dwa warianty fundamentów?

Dom jaki wybrałem to Z140 v1 z biura projektowego z500

Czy jest ktoś w stanie pomóc w jakikolwiek sposób?

najlepsze rozwiązanie powinen dobrac projektant adaptujący projekt - on bierze na siebie odpowiedzialnosc, która wersja jest najbezpieczniejsza dla budynku i wylicza zbrojenia (ok, jego konstruktor wylicza zbrojenia).

Płyta też musi miec podbudowę z piasku.

Witam,

Właśnie jestem na etapie obliczania kosztów oraz załatwiania formalności do pozwolenia na budowę.

Na działce miałem wykonane odwierty geologiczne i nie wygląda to za ciekawie.

Piasek mam dopiero na:

róg 1 - 1,3 m

róg 2 - 1,6 m

róg 3 - 1,5 m

róg 4 - 0,8 m

W zaleceniach mam napisane, aby fundamenty postawić na piasku lub wylać płytę.

Jakie parametry i co muszę uwzględnić przedstawiając sobie dwa warianty fundamentów?

Dom jaki wybrałem to Z140 v1 z biura projektowego z500

Czy jest ktoś w stanie pomóc w jakikolwiek sposób?

Nie łam się, zajrzyj do mojego dziennika, gdzie odwierty znalazły dobry grunt na 3,5 - 4,5 m.

W Twoim przypadku wymiana gruntu nie będzie tak bardzo bolesna :)

Na słabe grunty lekka płyta fundamentowa bez wymiany gruntu i lekki dom - najlepiej szkieletor, ale z betonu komórkowego parterówkę też postawisz.

Niestety płyty projektowane w Polsce są grube, ciężkie i drogie, bo jednakowe w całym przekroju i całe zbrojone drutem fi 12 - pod murowańce. Szwedzi na przykład robią grubo tylko na obrzeżach, a pod środkową częścią dają styropian EPS 100 zamiast ciężkiej pospółki. Taka płyta ma zbrojenia na obrzeżach, a w pozostałej części tylko kratownica z pręta fi 6, ale - to pod szkieleciora.

http://www.plastkemiforetagen.se/Material/EPS%20Bygg%20Grundboken.pdf

Co do kosztów, to polska płyta wychodzi materiałowo drożej od fundamentu ławowego, chociaż jak wiesz co robić, najmiesz pomocników i pokażesz co i jak, a potem policzysz robociznę, to może wyjść podobnie do ławowego, bo przy nim strasznie dużo roboty. Jeśli więc masz zamiar robić samemu, to płyta będzie droższa.

Ława nie musi stać na piasku, tylko musi być zagłębiona poniżej głębokości przemarzania. Jest wiele domów na gruntach wysadzinowych, więc się nie łam.

A jeśli nad piaskiem jest torf ?

Zależy ile tego torfu i czy jednakowa grubość, czy zmienna, oraz od wysokości wód gruntowych, obecności cieków wodnych, itd.

Rozwiązania są różne - tu od najtańszego, do najdroższego:

- ławy poniżej strefy przemarzania,

- płyta fundamentowa,

- wymiana gruntu,

- fundament na studniach,

- fundament na palach.

To musi ocenić konstruktor, bo tak odpowiedzieć się nie da.

trochę to gdybanie... dlatego pytałem co nad piaskiem lezy. Jeśli torf/namul i inny organiczny szajs, to niestety, plyta tez nic nie ratuje. Wtedy najtansza opcja to wymiana gruntu.

Jeśli jest to tylko grunt spoisty, wysadzinowy, to w zaleznosci od stanu i rodzaju, plyta jak najbardziej może ratować sytuacje.

W każdym przypadku wg mnie plyta jest lepsza, ale chyba jest to oczywiste, ze ja nic innego nie powiem :D

To ze lawy sa tansze od plyty, no możemy swietnie polemizować, wiem ze często jest na odwrot. Szczególnie jak jest torf, który również w przypadku law trzeba usunąć, chyba ze chcesz po paru lat mieć pare cm więcej wysokości w parterze :D

trochę to gdybanie... dlatego pytałem co nad piaskiem lezy. Jeśli torf/namul i inny organiczny szajs, to niestety, plyta tez nic nie ratuje. Wtedy najtansza opcja to wymiana gruntu.

Jeśli jest to tylko grunt spoisty, wysadzinowy, to w zaleznosci od stanu i rodzaju, plyta jak najbardziej może ratować sytuacje.

W każdym przypadku wg mnie plyta jest lepsza, ale chyba jest to oczywiste, ze ja nic innego nie powiem :D

To ze lawy sa tansze od plyty, no możemy swietnie polemizować, wiem ze często jest na odwrot. Szczególnie jak jest torf, który również w przypadku law trzeba usunąć, chyba ze chcesz po paru lat mieć pare cm więcej wysokości w parterze :D

A więc wygląda to tak:

około 10-20 cm - zwykłej ziemi mieszanej z gliną

dalej jest glina twardo plastyczna, aż do piasku

woda na 3,5 metra

No to nie ma co się zastanawiać. Glina tpl jak najbardziej się nadaje pod plyta. Usunac humus/glebe i może trochę wiece, żeby się miejsci podsypka piaskowa min 30cm, dobrze zageszczac, i będzie plyta, najlepiej od razu z izolacja termiczna. Tylko trzeba porzadna opaske przeciwwysadzinowa zrobić. Można to zrobić nawet poziomo, wtedy pod opaska trzeba zrobić ok 80cm piasek.