Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakupy wnętrzarskie za granicą

Elfir

Recommended Posts

Mam upatrzony model krzesła Zuiver Eleven Jeans, który w Polsce kosztuje 899 zł (w zasadzie jednakowa cena, niezaleznie od sklepu). To samo krzesło w Dani da sie kupić już za 100-150 E, w Niemczech za 170-190 E.

Czy ktoś kupował coś za granicą i orientuje się jak to jest z kosztami dostawy? Sklepy podają ceny wysyłki w swoim kraju jedynie.

Najchętniej napisałabym do Holandii :D

Chciałam sprawdzić, czy ktoś już tak robił i sprowadzał meble kupowane przez internet zza granicy.

Bo może sa jeszcze jakieś cła, podatki, które powodują, że polskie sklepy odstają drastycznie cenowo?

5 maja Zuiver ma być na Westiwing, może będa mieli te krzesła w cenie niemieckiej?

Edytowane przez Elfir

Zamawialam kilka lat temu krzesła do kuchni Calligaris.Przyszly nie tej wysokości co zamówiłam ale nie było problemu ze zwrotem.Podeslali kuriera zabrali i odesłali właściwe.Cła i podatku nie płaciłem.Jedyny koszt jaki poniosłam oprócz samych krzeseł to przesyłka ale i tak sie opłacało w stosunku do ceny w Polsce.:p

Mój ostatni zakup zagraniczny to dywan na overstock.com w US

Sprawa zamówienia dość zagmatwana bo zdecydowałam się zamówić przez kogoś kto tam jest aby ewentualnie nie zapłacić cła itp.(co zresztą nam się udało:D) ,ale serdecznie polecam jeśli ktoś się zastanawia-stosunek ceny do jakości fantastyczny.

Dywan jak już do nas przypłynął (okres oczekiwania 3 miesiące)został wniesiony przez miłych panów wprost do salonu:D

Jeśli mają wysyłkę do Polski na terenie UE, to warto, bo ceny będą wiele niższe nawet z kosztami kuriera.

Trochę niestety trzeba będzie doliczyć do kosztów przewalutowania. Zwykle można płacić kartą, nawet debetową.

Warto by jednak było zobaczyć najpierw produkt w realu, by się nie rozczarować.

Też tam jest jakaś prowizja, ale pewno mniejsza niż bankowe spready :)

Co do samych zakupów... Bardzo często kupuję na ASOS.com (ciuchy i buty), bo mają darmową wysyłkę na cały świat i jeśli jest jakaś wada, to koszty przesyłki zwrotnej także pokrywa sklep (plus duuuży rabat na kolejne zakupy), a gdy towar mi się nie podoba, odsyłam listem poleconym (kurier ok. 100 zł, więc zwrot byłby kosztowny).

Z większymi rzeczami, których nie mogę zobaczyć, więcej nie zaryzykuję. Nawet teraz mam do odesłania zasłony i poduchy. Piękne tylko na zdjęciach, a faktycznie beznadzieja :(