cyjanon 01.05.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 (edytowane) Na wstępie witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym się zwrócić z prośbą o pomoc w kwestii aranżacji pokoju na strychu. Pokój ten stanowi część 2 pokojowego mieszkania z kuchnią i łazienką, zajmującego całe poddasze w domu mieszkalnym. Pokój ten będzie pełnił funkcję sypialni, salonu i jadalni. Przyznam szczerze, że w kwestii aranżacji / projektowania wnętrz jestem totalnym laikiem i nie mam żadnej konkretnej koncepcji. Przesyłam wizualizacje pokoju zrobione w programie pro100 demo (ostatnie print screeny jakie udało mi się zrobić przed przypadkowym wyłączeniem programu i utraceniem projektu:/ jeżeli ktoś wie, czy plik da się gdzieś odszukać w pamięci podręcznej to będę wdzięczny). Tak prezentuje się pokój od strony wejścia. Na chwilę obecną wszystkie ściany są białe, szafa przesuwna z lewej strony jest w trakcie montażu, na podłodze i podwyższeniu będą panele jak na projekcie. Drzwi szafy delikatnie ciemniejsze od podłogi, ale jaśniejsze od belek na stropie i podwyższeniu (zaraz obok materaca do spania). http://hosting0168883.az.pl/pok/1.jpg Na tym ujęciu widzimy prawą część pokoju, znajdującą się na podwyższeniu. Materac, tv i kolumny będą raczej umiejscowione w tych miejscach. Widoczne na zdjęciu okno dachowe nie istnieje (w programie nie było do wyboru innych ścian pochyłych). Biały "słup" na środku to komin dzielący pokój na dwie połowy. W części na pierwszym planie (obszar między szafą a tv) chciałbym umieścić część "mini" wypoczynkową. Przydałaby się jakaś sofa / mała rogówka do siedzenia + stolik + ewentualnie fotele. http://hosting0168883.az.pl/pok/2.jpg Na obrazku trzecim widok na zabudowaną szafę i część, gdzie chciałbym umieścić "mini" jadalnie, czyli stolik + 4 krzesła. Nie mam koncepcji jeśli chodzi o to, czy stół dosunąć do komina, tak, żeby było więcej przejścia od strony okna, czy dać na środek i krzesła z każdej strony. Na tym ujęciu widać również belkę podwieszoną przy suficie - na niej będą umieszczone dwie lampy, które powinny pasować do kinkietów widocznych po jednej i drugiej stronie wyjścia na balkon. http://hosting0168883.az.pl/pok/3.jpg Tutaj jeszcze raz widok od strony podwyższenia. W rzeczywistości między kominem a ścianą od strony balkonu jest jakieś 30cm mniej miejsca. http://hosting0168883.az.pl/pok/4.jpg Na tym ujęciu widzimy część sypialną i jadalną. Materac chciałbym umieścić właśnie tak jak jest to przedstawione. Myślałem, aby pod materac dać jakiś ładny dywan, a na niego ramkę zbitą z desek idealnie na rozmiar materaca. Pod materac jakiś drewniany stelaż. Czy to rozwiązanie będzie dobre? http://hosting0168883.az.pl/pok/10.jpg Teraz co chciałbym w pokoju uzyskać. Zaczynając od kolorów, myślałem o dwóch wersjach - zostawić wszystko w białym kolorze i ew. zrobić komin w płytkach z czerwonej cegiełki. Druga wersja to biały sufit i komin + ściany w takim kolorze http://hosting0168883.az.pl/pok/kolor.jpg Jeśli chodzi o meble, to nie mam żadnej koncepcji. Na chwilę obecną mam jedynie widoczny na zdjęciu materac, tv i dwie kolumny Myślałem, żeby w stronie gościnnej umieścić jakąś małą rogówkę / sofę + stolik + ewentualnie jakiś fotel. W części jadalnej pasowałby jakiś ergonomiczny stół jadalny przy którym mogłyby zjeść 4 osoby. Myślałem również o tym, aby pomiędzy kolumnami zainstalować przymocowany do ściany lub wolnostojący biokominek. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Na chwilę obecną mam mętlik w głowie i zupełny brak rozeznania, więc każda rada będzie cenna. Pozdrawiam Edytowane 1 Maja 2014 przez cyjanon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 a nie lepiej sypialnię schować za słupem?Może się zdarzyc, że jedna osoba będzie cchiała się położyć a druga obejrzeć tv lub poczytać i wówczas lepiej oddzielić strefy funkcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 05.05.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) Edytowane 5 Maja 2014 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyjanon 05.05.2014 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Elfir nie ma takiej potrzeby - jest jeszcze mały, gościnny pokój, a poza tym nie przychodzi mi lepszy pomysł na wykorzystanie tego podwyższenia, niż właśnie zrobienie tam łóżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 a skąd to podwyższenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyjanon 05.05.2014 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Podwyższenie wzięło się stąd, że pod nim znajduje się sufit z pokoju na półpiętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 dla mnie byłoby takie łóżko niewygodne. Jedna osoba by w nocy wstać pójśc do toalety, musi przeturlać się przez tą, która lezy blizej krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyjanon 06.05.2014 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Elfir Będę mieszkał sam z psem, więc problem mnie na chwilę obecną nie dotyczy Poza tym, akurat ta kwestia jest "zamknięta" i łóżko tam zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 06.05.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 A jak stan mieszkańców się zmieni, takie nocne przeturlanie się po współśpiącej może być dobrym pretekstem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts