Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich, potrzebuję informacji od ludzi którzy budują lub wybudowali dom według tego projektu Zielony ogród - wariant II - Murator M72b http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-ii,2367,1,0.htm?typ_budynku_dom=1&frm_search=1&typ_budynku_garaz=brak_garaz&id_grupy=1&p=80&typ_budynku=1&y=16&x=22&nr=86 Interesują mnie wszystkie informację, spostrzeżenia i opinie. Czy żałujecie że wybraliście ten projekt czy nie? z góry dziękuje za wszystkie informacje.

Dopiero mam zamiar budować ten dom, ale w przyszłym roku. Na razie jestem na etapie załatwiania papierów.

I dokładnie wybrany został ten projekt o którym piszesz.

Niestety, ale nie znalazłem nikogo kto by coś na jego temat coś napisał.

A ty kiedy zamierzasz budować?

Dodam, że wcześniej zamierzałem wybudować dom Daniel o pow. 170m2, ma też świetny układ pomieszczeń.

Ale po przeliczeniach i długich rozmowach wybraliśmy Zielony ogród w lustrzanym odbiciu (m72b).

Jeśli zacznę budowę na pewno podzielę się doświadczeniami.

Witam, Piotr ja zamierzam zacząć budowę na wiosnę, na razie jestem podobnie jak Ty na etapie załatwiania papierów. Myślałem o tym żeby w tym roku na jesień zrobić fundamenty, ale chyba się nie uda. Fajnie że jeszcze komuś podobał się ten projekt. A co sadzisz o kosztach budowy tego domu?

To dziwne,bo na forum są realizacje tego projektu.

Polecam korzystać z wyszukiwarki.

Szukałem wielokrotnie, możliwe że nie trafiłem.

Ale mam nadzieję że chodzi nam o ten sam projekt:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-ii,2367,1,0.htm

Zielony ogród wariant II lustrzane odbicie.

Bo jeśli chodzi Ci o projekt ZielonegoOgrodu na której blog trafiłem to jest to mniejszy dom.

Jeśli natomiast trafiłaś na projekt mój to zapodaj linka. Będę wdzięczny.

Jako ciekawostkę wrzucam projekt z naszymi zmianami.

Niestety jeszcze nie mam projektu w rekach więc korzystamy z tego,

który jest w internecie. Proponowane zmiany są dopiero na etapie rozmyślań

i dopiero gdy fizycznie będziemy mieli projekt, zobaczymy co można zrealizować.

M72B 2- lustro.jpg

Pod koniec sierpnia/początek września chcemy oddać dokumenty do urzędu

by dostać pozwolenie na budowę i tak chcemy wszystko przygotować by wczesną

wiosną rozpocząć budowę i wszystko zakończyć do końca 2013 roku.

Jak wyjdzie zobaczymy. Na razie dokumenty:bash:

Witam wszystkich.

podjęliśmy decyzję o budowie domu.

Po wielu dyskusjach wybraliśmy projekt:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-ii,2367,1,0.htm

w lustrzanym odbiciu.

Poniżej rzut domu po naszych modyfikacjach:

M72B 2- lustro.jpg

Na razie te zmiany to nasze życzenia.

Co z tego wyjdzie? Zobaczymy.

Jesteśmy dopiero na etapie zbierania wszystkich dokumentów, tak

aby na przełomie sierpnia/września oddać je do urzędu, by uzyskać pozwolenie

na budowę i wczesną wiosną rozpocząć budowę.

w miarę możliwości będę uaktualniał wpisy.

A jaki jest mniej więcej zaplanowany koszt budowy tego domu ?

przepraszam, ale w związku z częstymi wyjazdami nie zawsze mogę od razu udzielić odpowiedzi,

ale na pewno odpowiadam gdy tylko dostanę się do komputera.

mam nadzieję że zmieścimy się w 300tyś. (nie wliczona jest działka).

prąd - sama skrzynka na granicy działki postawiona przez energetykę - trochę ponad 3000zł;

woda - nie wiem jeszcze dokładnie - albo z wodociągów albo głębinowa - akurat u nas porównywalna cena doprowadzenia;

kanalizacja - ekologiczna, bo za daleko trzeba ciągnąć rurę, a sąsiedzi nie mają ochoty dopłacać i czekają na jelenia;

fundamenty i ściany mam możliwość wykonania we własnym zakresie to i parę groszy zaoszczędzimy

jeśli chodzi o ściany to będą wykonane z ytonga 36,5 lub 40 - oba wersja energo - tak jak pisała Zielony Ogród-->

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152318-M72-Zielony-ogr%C3%B3d-Projekt-domu-Zielony-ogr%C3%B3d-Murator-M72&highlight=zielony+ogr%C3%B3d

postawić taki domek można w kilka miesięcy i nie trzeba kłaść wewnątrz tynków tylko wystarczy gładź, a na zewnątrz odpowiedni tynk - ściany są idealnie równe;

dach jest bardzo prosty - u nas na pewno nie będzie żadnego użytkowego poddasza więc prosta więźba i blachodachówka;

na pewno nie będzie ogrzewany gazem bo w okolicy nie ma żadnej rury a zbiornik odpada - prawdopodobnie będzie olejowe - trochę droższe

ale wygoda niesamowita :), żona nie musi latać rozpalać kopcącego smolucha i co parę minut podkładać by nie wygasło - nie znosi tego, a mnie często nie ma - przerobiłem różnego rodzaju podajniki, pelety, eko i nie eko groszki i ostatnio miałem olej - drożej? może i tak,

ale zaoszczędzony czas i nerwy - bezcenne

jeśli są jakieś inne pytania, to proszę pisać odpowiem w miarę możliwości

• 1 month później...

witam, Piotrze

fajnie, że będziesz ten dom budował, ja juz 3 lata mieszkam w Zielonym Ogrodzie

co do tynkowania - czytałam niedawno przestrogi, że w gładź bez tynków (jak u mnie) może pękać na spoinach nawet po 4 latach od budowy, ale nie wiem, czy to prawda. o mnie na razie nic sie nie dzieję, mam kilka pekniec tylko w miejscach, gdzie lekko siadły działówki (słabe zagęszczenie gruntu pod posadzką- wtedy jeszcze nie wiedziałam, że trzeba tego przypilnować). na szczęście to tylko milimetry.

• 5 months później...

Witam serdecznie,

wraz mężem podjęliśmy decyzję o budowie domu według projektu Murator M72b ;) również jesteśmy na etapie zbierania i kompletowania dokumentów ;) Na chwilę obecną zamówiliśmy projekt. Zobaczymy jak szybko się z tym uporamy, ale planujemy w tym roku rozpocząć jeszcze budowę domu. Liczę na wymianę spostrzeżeń ;]

Projekt bardzo nam przypadł do gustu prostotą i funkcjonalnością. Jednak również w adaptacji będziemy chcieli nieco zwiększyć łazienkę - nie wiem jeszcze jakim kosztem - którego z pomieszczeń ;) Chciałam tym samym zapytać Piotrze, o ile zwiększyła Wam się łazienka wprowadzając takie zmiany?

• 2 months później...
Na konkurencyjnym forum Moja Budowa jest mój dziennik z budowy Zielonego Ogrodu w wersji I ale jest też dziennik budowy w wersji II. Ostatnio u mnie ciężko z wolnym czasem i duże zaległości z wpisami ale mimo to zapraszam.

• 3 months później...

Witam,

My w tym roku w kwietniu rozpoczęliśmy budowę domu według tego projektu. Projekt jest dość prosty i funkcjonalny. Wcześniej szukałam kogoś kto budował już według tego projektu, ale niestety nic nie znalazłam. W tej chwili jesteśmy na etapie dachu, tj. za kilka dni będzie położona dachówka. My dokonaliśmy w tym projekcie kilku zmian. Zmienialiśmy kąt pochylenia dachu do 25 stopni pod dachówkę ceramiczną, zrezygnowaliśmy z drewnianego stropu na rzecz stropu Teriva. W środku pozmienialiśmy trochę przeznaczenie pomieszczeń: w jednym z pokoi powstała łazienka, zlikwidowaliśmy garderobę i kosztem tego w każdej sypialni powstała wnęka, natomiast z łazienki zrobiliśmy garderobę. Pozdrawiam.

• 1 month później...
Witam,

My w tym roku w kwietniu rozpoczęliśmy budowę domu według tego projektu. Projekt jest dość prosty i funkcjonalny. Wcześniej szukałam kogoś kto budował już według tego projektu, ale niestety nic nie znalazłam. W tej chwili jesteśmy na etapie dachu, tj. za kilka dni będzie położona dachówka. My dokonaliśmy w tym projekcie kilku zmian. Zmienialiśmy kąt pochylenia dachu do 25 stopni pod dachówkę ceramiczną, zrezygnowaliśmy z drewnianego stropu na rzecz stropu Teriva. W środku pozmienialiśmy trochę przeznaczenie pomieszczeń: w jednym z pokoi powstała łazienka, zlikwidowaliśmy garderobę i kosztem tego w każdej sypialni powstała wnęka, natomiast z łazienki zrobiliśmy garderobę. Pozdrawiam.

Planujemy z mężem budowę domu według tego projektu, jesteśmy ciekawi jak borykają się z jego budową inni. Jeśli jest taka możliwość prosimy o info jakie są koszta budowy.

• 4 weeks później...
  • 5 months później...
  • 3 weeks później...
wpadnij do wątku w linku poniżej, tam sporo piszę o kosztach

Tak tylko twój śliczny domek jest mniejszy od tej wersjii, ja również zapytuję się o koszty bydowy tego domku do wprowadzenia się

bez mebli. Myślę że można powiększyć łazienkę kosztem korytarza i trochę ją wydłużyć.

Bardzo bym chciała zobaczyć zdjęcia tej wersji a może gdzieś są a ja nie wiem?

hmm, pozdr. Wiktoria