Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry, mam na imię Szymon i jestem nowy na forum, więc witam wszystkich Użytkowników.

Zakupiłem projekt pracowni Dobre Domy - Fabia w wersji lustrzanej (lepsze ustawienie budynku do światła słonecznego).

Ogólnie projekt mi się podoba, na chwilę obecną planuję podnieść ściankę kolankową o 1 lub 2 pustaki.

Prosiłbym o uwagi co ew. waszym zdaniem jest zbędne w tym budynku ew. wymaga przeniesienia / przerobienia itp.

Chętnie poznam Wasze opinie.

Pozdrawiam Szymon

Czyli mowa o parterówce. :)

Fabia

Moim zdaniem podniesienie kolanowej to będzie estetyczny dramat dla tego projektu. Nawet jak Ci architekt przedłuży połacie dachu, to wyjdzie nieładnie.

Ponieważ na stronie nie ma przekrojów, ani podanej powierzchni ewentualnego poddasza, trudno mi coś więcej powiedzieć. Skoro zakupiłeś projekt, to pewnie wiesz, ile tam jest miejsca. Moim zdaniem parter w zupełności wystarczy dla rodziny 2 + 2. Ewentualna adaptacja poddasza powinna mieć uzasadnienie - czemu to ma służyć.

O rozplanowaniu wnętrza.

Trochę mała jest szafa w wiatrołapie. Zapewne po lewej trzeba będzie zrobić otwarty wieszak, bo szafa nie podźwignie całego przechowywania.

Czy w sypialniach 1/9 i 1/11 obecność drugiego okna nie ograniczy mozliwości wygodnego umeblowania? Na jaką stronę świata będą wychodziły te małe okienka? Jeżeli na mało słoneczną, to chyba bym zlikwidowała, przynajmniej w 1/9.

W jaki sposób górny bieg schodów jest widoczny w mniejszej łazience? Prysznic będzie pod skosem? Na rzutech nie jest to zbyt wyraźne.

Suwane drzwi tarasowe i wykusz szklony w całości to będzie naprawdę duży wydatek.

W kuchni zrezygnowałabym z wąskiego okienka w stronę ganku - teraz tworzy tylko bardzo trudny do prawidłowego docieplenia załom.

Moje odczucia co do projektu są pozytywne. Wyjściowa koncepcja jest ładna, wydaje się być wygodna. Osobiście nie robiłabym adaptacji poddasza. Zostawiłabym sobie garderobę, a w niej wyłaz na strych i tyle. Odpuściłabym mikroskopijną spiżarkę. Zamiast tego szafa w wiatrołapie na całą długość, a w kuchni po prostu zabudowa meblami + lodówka na tej ścianie. Chyba zrezygnowałabym z komnika zewnętrznego - wydaje mi się drogim gadżetem, a jeszcze nie miałam okazji widzieć, żeby ktoś z takowego korzystał. Jeżeli w projekcie jest podest i taras betonowej konstrukcji, to polecam ich wykreślenie. Lepiej zrobić lekkie albo z kostki brukowej, a przy tym będzie można zakończyć budowę bez tych elementów. Jak betony zostaną w projekcie, to i w inwentaryzacji powykonawczej muszą już być, albo trzeba zmieniać projekt budowlany przez takie w zasadzie bzdurki.

to jest projekt parterówki i o ile zamierzasz robić sobie dom z poddaszem, to sprzedaj ten projekt i kup nowy.

Ideą parterówki jest brak klasycznego stropu. Dla mnie nawet pomysł, by robić strych, jest bez sensu. Kosztem sporych wydatków uzyskuje się mało funkcjonalną przestrzeń.

Tutaj brak zdecydowania architekta czy to ma być parterówka czy dom a poddaszem mści się na dużej liczbie ścian nośnych, które musza podtrzymywac strop. Taki sam dom od początku zaprojektowany jako prawdziwa parterówka albo oddany rzetelnemu architektowi do adaptacji pozwoli oszczędzić kilka tyś na etapie fundamentów, stropie i ścianach (mniejsze zbrojenie, mniejszy fundament, mniej betonu, bloczków)

Ja zdecydowałem sie na budynek parterowy. Opcja poddasza moze przydać sie za kilka kilkanaście lat. Widziałem podobny domek na żywo i podniesienie o 2 pustaki dodało mu uroku (działka jest całkowicie płaska w stosunku do drogi). Decyzja o podniesieniu zapadnie jak dostanę projekt bo gdy go kupowałem był w fazie koncepcji i dostałem tylko z grubsza zwymiarowany rzut. Co do okien to rzeczywiście, jeżeli zdecyduje się na balkonowe to z tych małych zrezygnuje pozostawiając jedynie w łazience. Co do stropu to szukałem tradycyjnego, mam świadomość jego wad i zalet i właśnie na taki sie zdecydowałem. Na chwile obecna zostawię otwór pod wygodne schody, zadeskuje go i zrobię strychowe, pozniej gdyby zaszła potrzeba zawsze bedzie można wykonać normalne. Tarasy chce wykonać z dewna, także wylewka nie jest konieczna. Kominek połączony z grillem zew. Odpada w tym miejscu, albo zrobię sam kominek na środku salonu albo zrezygnuje i pieniążki pójdą na rekuperacje.

Sam czekam na projekt w wersji papierowej, wtedy wiecej bedzie mozna napisać.

Jeżeli ktoś ma jakieś inne propozycje chętnie poczytam.

Póki co dziękuje za sugestie.

Trudno mi sobie wyobrazić to "dodanie uroku" - ale to Ty widziałeś i Ty oceniasz.

Skoro jeszcze nie masz w ręku rysunków, to na razie nie ma co deliberować nad poddaszem. Za dużo miejsca to tam nie będzie, ale rozumiem, że kwestia jego zagospodarowania nie dotyczy Ciebie a raczej potencjalnie Twoich dorosłych dzieci, gdyby potrzebowały z Tobą zamieszkać.

Rekuperacja dobra rzecz, zwłaszcza jeżeli zdecydujesz się na docieplenia w standardzie energooszczędnym.

Piszą koleżanki. ;)

Zawsze, ale to zawsze budowlańcy tak mówią - parę złotych a tyle miejsca. Wszędzie by podnosili. U mnie też kierownik się pytał, czy będzie podnoszone. Tak jak jest, to murłaty kładziesz na stropie - razem z nim lejesz zazbrojony wieniec. Podniesienie to będzie wprawdzie niedużo pustaków, ale dojdą słupki pionowe zbrojone, no i nowy wieniec po całym obwodzie budynku.Komin się wydłuży o pół metra. Z zewnątrz dojdzie parę (chyba około 24) metrów kwadratowych docieplenia i tynku. Jeżeli nie będzie przedłużania połaci dachu ani dodawania okien połaciowych, to tyle z różnic materiałowych.

U siebie nie chciałam wydać tych paru dodatkowych tysięcy przy budowie, bo wybrany mieliśmy dom o konkretnej powierzchni i kubaturze, a zwiększanie ich oznacza jeszcze póżniejszy wzrost kosztów wykończenia i ogrzewania domu.