Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepływowy podgrzewacz wody

Recommended Posts

Przepływowy podgrzewacz wody!!!

Jaki kupić, odbiór wody to: łazienka-prysznic i zlew, oraz w kuchni zlewozmywak. Nie mam zupełnie pojęcia jak sie zabrać do tematu, na co zwrócić uwagę, domek jest w okolicach Lubkina. Pozdrawiam!![/b]

Przepływowy podgrzewacz wody!!!

Jaki kupić, odbiór wody to: łazienka-prysznic i zlew, oraz w kuchni zlewozmywak. Nie mam zupełnie pojęcia jak sie zabrać do tematu, na co zwrócić uwagę, domek jest w okolicach Lubkina. Pozdrawiam!![/b]

Radziłbym zamontować trójfazowy ogrzewacz, kiedyś miałem Simensa i działał bez problemów i można do niego podłączyć kilka punktów. Jego wielkość to mniej wjęcej 40x25cm. Jeżeli nie masz ''siły'' na działce to chyba jedynym wyjściem jest zamontowanie jednego ogrzewacza(230V) przy wannie a drugiego przy zlewie. Montując tylko jeden ogrzewacz(230V) nie będziesz mógł korzystać jednocześnie z wanny i zlewu.

Nie polecam przepływowego szczególnie do kilku ujęć, a zdecydowanie odradzam jeśli ujęcia są i w łazience, i w kuchni. Wyobraź sobie sytuację:

Jesteś pod prysznicem i ustawiłeś sobie odpowiednio wodę, nagle w kuchni ktoś zaczyna zmywać no i musisz podkręcić ciepłą. Już masz znowu idealną wodę ale ten ktoś w kuchni przestaje zmywać no i jesteś nagle poparzony.

Ja mam już kilka lat 3-fazowy przepływ z Technotermu, ale zamierzam przestawić się na zbiornik.

pozdrawiam

Miałem przepływowy Biawara, wg mnie przepływowy nadaje się najlepiej do wanny. Przy prysznicu trudno wyregulować odpowiednią temperaturę (to co pisze Eustachy) - temperatuta zależna od wielkości przepływu. Są ogrzewacze ze sterowaniem elektronicznym temperatury ale dwukrotnie droższe.

Zalety:

- w każdej chwili ciepła woda

- małe wymiary

Wady:

- droższa instalacja (musi być 3-fazowa)

- niewykorzystanie tańszej taryfy

- trudniejsza regulacja temperatury

- wrażliwość na ciśnienie wody (u nie przy małym ciśnieniu nie załączała się)

- większa awaryjność (w ciągu czterech lat zepsuły mi kompletnie się dwa ogrzewacze - pierwszy 1-fazowy, dugi 3-fazowy). Łatwo psuje się sterowanie hydrauliczne.

Większość tych problemów znika przy zastosowaniu nowej generacji ogrzewaczy - tj. z płynną regulacją elektroniczną temperatury - i to zarówno w przypadku mniejszych jak i większych (np. AEG, Siemens). Ale to są zabawki zależnie od wielkości za 1,3 - 2K. Starsze technologicznie rozwiązania to porażka...

Sam długo rozważałem zakup takowego, ale to drogie rozwiązanie do domu, także w eksploatacji. Ostatecznie nie musiałem stosować żadnego - ani przepływowego, ani pojemnościowego bo kocioł grzeje cwu cały rok..

Pozdrowienia

Większość tych problemów znika przy zastosowaniu nowej generacji ogrzewaczy - tj. z płynną regulacją elektroniczną temperatury - i to zarówno w przypadku mniejszych jak i większych (np. AEG, Siemens). Ale to są zabawki zależnie od wielkości za 1,3 - 2K. Starsze technologicznie rozwiązania to porażka...

Sam długo rozważałem zakup takowego, ale to drogie rozwiązanie do domu, także w eksploatacji. Ostatecznie nie musiałem stosować żadnego - ani przepływowego, ani pojemnościowego bo kocioł grzeje cwu cały rok..

Pozdrowienia

Na dom powinno się stosować jak najprostsze rozwiązania, najmniejawaryjne, a taki przepływowy elektroniczny za 2k zepsuje ci się za 3 lata i zacznie się zabawa z kosztami. Ja w swoim prostym kombinowałem z przekaźnikami, wrąbałem stycznik; gdybym nie miał pojęcia o elektryce musiałbym kupę zapłacić za naprawy, ale jak już rozwaliło się połowę grzałek, wszystkie połączenia i przekaźniki nie były już oryginalne i jeszcze parę drobnych usterek to nie wytrzymałem i kupiłem pojemnościowy.

Możesz kupić elektroniczny, tylko jak ci się to zacznie psuć.... :(

Aktualnie posiadam podgrzewacz BIAWARU Kaskada plus 18 kW. Jestem z niego zadowolony. Użytkuję go od 1998 roku i poza problemami z zaworem wodnym (przeciekał) nie było z nim żadnych problemów. Obecnie wybierając sposób podgrzewania wody wybrałbym zbiornik z grzełką elektryczną (pojemnościowy) i z mozliwością podpięcia wężownicy z instalacji CO. (posiadam CO na węgiel).