wiktor40 24.05.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Przepływowy podgrzewacz wody!!!Jaki kupić, odbiór wody to: łazienka-prysznic i zlew, oraz w kuchni zlewozmywak. Nie mam zupełnie pojęcia jak sie zabrać do tematu, na co zwrócić uwagę, domek jest w okolicach Lubkina. Pozdrawiam!![/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwars 26.05.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Przepływowy podgrzewacz wody!!! Jaki kupić, odbiór wody to: łazienka-prysznic i zlew, oraz w kuchni zlewozmywak. Nie mam zupełnie pojęcia jak sie zabrać do tematu, na co zwrócić uwagę, domek jest w okolicach Lubkina. Pozdrawiam!![/b] Radziłbym zamontować trójfazowy ogrzewacz, kiedyś miałem Simensa i działał bez problemów i można do niego podłączyć kilka punktów. Jego wielkość to mniej wjęcej 40x25cm. Jeżeli nie masz ''siły'' na działce to chyba jedynym wyjściem jest zamontowanie jednego ogrzewacza(230V) przy wannie a drugiego przy zlewie. Montując tylko jeden ogrzewacz(230V) nie będziesz mógł korzystać jednocześnie z wanny i zlewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eustachy 26.05.2004 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Nie polecam przepływowego szczególnie do kilku ujęć, a zdecydowanie odradzam jeśli ujęcia są i w łazience, i w kuchni. Wyobraź sobie sytuację: Jesteś pod prysznicem i ustawiłeś sobie odpowiednio wodę, nagle w kuchni ktoś zaczyna zmywać no i musisz podkręcić ciepłą. Już masz znowu idealną wodę ale ten ktoś w kuchni przestaje zmywać no i jesteś nagle poparzony. Ja mam już kilka lat 3-fazowy przepływ z Technotermu, ale zamierzam przestawić się na zbiornik. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 27.05.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Miałem przepływowy Biawara, wg mnie przepływowy nadaje się najlepiej do wanny. Przy prysznicu trudno wyregulować odpowiednią temperaturę (to co pisze Eustachy) - temperatuta zależna od wielkości przepływu. Są ogrzewacze ze sterowaniem elektronicznym temperatury ale dwukrotnie droższe.Zalety:- w każdej chwili ciepła woda- małe wymiaryWady:- droższa instalacja (musi być 3-fazowa)- niewykorzystanie tańszej taryfy- trudniejsza regulacja temperatury- wrażliwość na ciśnienie wody (u nie przy małym ciśnieniu nie załączała się)- większa awaryjność (w ciągu czterech lat zepsuły mi kompletnie się dwa ogrzewacze - pierwszy 1-fazowy, dugi 3-fazowy). Łatwo psuje się sterowanie hydrauliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 27.05.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Chciałem dodać, że teraz mam pojemnościowy i jestem dużo bardziej zadowolony, nie mam już problemów z wywalaniem bezpieczników, wywalaniem na pionie co jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot 27.05.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 wiktor, zdecydowanie pojemnosciowy. dobrze sie zastanow. komfort nieporownywalnie wiekszy i problemy z przeplywowym powszechne, jakie zauwazyli moi przedmowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.05.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Wiktor. Nie kupuj przepływowego. Nie sprawdzi się u ciebie. Zanim ustawisz temperaturę to spuścisz hektolitry wody cały czas sie bedziesz denerwował i tylko kręcil kurkami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 27.05.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Większość tych problemów znika przy zastosowaniu nowej generacji ogrzewaczy - tj. z płynną regulacją elektroniczną temperatury - i to zarówno w przypadku mniejszych jak i większych (np. AEG, Siemens). Ale to są zabawki zależnie od wielkości za 1,3 - 2K. Starsze technologicznie rozwiązania to porażka...Sam długo rozważałem zakup takowego, ale to drogie rozwiązanie do domu, także w eksploatacji. Ostatecznie nie musiałem stosować żadnego - ani przepływowego, ani pojemnościowego bo kocioł grzeje cwu cały rok..Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 27.05.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Większość tych problemów znika przy zastosowaniu nowej generacji ogrzewaczy - tj. z płynną regulacją elektroniczną temperatury - i to zarówno w przypadku mniejszych jak i większych (np. AEG, Siemens). Ale to są zabawki zależnie od wielkości za 1,3 - 2K. Starsze technologicznie rozwiązania to porażka... Sam długo rozważałem zakup takowego, ale to drogie rozwiązanie do domu, także w eksploatacji. Ostatecznie nie musiałem stosować żadnego - ani przepływowego, ani pojemnościowego bo kocioł grzeje cwu cały rok.. Pozdrowienia Na dom powinno się stosować jak najprostsze rozwiązania, najmniejawaryjne, a taki przepływowy elektroniczny za 2k zepsuje ci się za 3 lata i zacznie się zabawa z kosztami. Ja w swoim prostym kombinowałem z przekaźnikami, wrąbałem stycznik; gdybym nie miał pojęcia o elektryce musiałbym kupę zapłacić za naprawy, ale jak już rozwaliło się połowę grzałek, wszystkie połączenia i przekaźniki nie były już oryginalne i jeszcze parę drobnych usterek to nie wytrzymałem i kupiłem pojemnościowy. Możesz kupić elektroniczny, tylko jak ci się to zacznie psuć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 27.05.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Aktualnie posiadam podgrzewacz BIAWARU Kaskada plus 18 kW. Jestem z niego zadowolony. Użytkuję go od 1998 roku i poza problemami z zaworem wodnym (przeciekał) nie było z nim żadnych problemów. Obecnie wybierając sposób podgrzewania wody wybrałbym zbiornik z grzełką elektryczną (pojemnościowy) i z mozliwością podpięcia wężownicy z instalacji CO. (posiadam CO na węgiel). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts