krecha21 04.05.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Witam!Jestem zainteresowana projektem e-107 z pracowni e-domy, dlatego mam pytanie czy ktoś buduje ten dom i chciałby podzielić się zdjęciami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) Powiem wprost - architekt poleciał z projektem bez oglądania się na portfel inwestora. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić sens sporego (w sensie długości drogiego w budowie nadproża), narożnego okna w kotłowni? Albo garderoby z balkonem?Dom ma potencjał jeśli chodzi o rozplanowanie wnętrz, ale reszta do przeprojektowania konstrukcji.I ten dom nie jest mały. Ma ok 200-240 m2 pow. całkowitej. Mały dom to do 120 m2 pow. całkowitej.SSO systemem zleconym to ok 115 tyś (jak reklamuje się ktoś w komenatrzach). Czyli do deweloperskiego ok. 350 tyś (pracownia szacuje 320 tyś, ale w to nie wchodzą koszty np. przyłączy). Edytowane 4 Maja 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecha21 05.05.2014 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 zgadam sie, że okno w kotłowni jest zdecydowanie nie potrzebne. Jeśli zdecydujemy sie na projekt to jedna ściana będzie całkowicie bez okien ze względu na wąską działkę, oraz zostanie zmieniony układ pomieszczeń. Dodatkowo dodany będzie gabinet oraz skrytka koło kuchni, nie planujemy kominka oraz wyjścia na balkon z garderoby. Jest to jedyny sensowny projekt jaki znalazłam na działkę, którą chce zakupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 05.05.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Dodany gabinet i skrytka? Gdzie? Jeżeli masz jakiś pomysł na wydłużanie budynku, zmiany konstrukcji, to nie wyrzucaj ponad 2,5k na gotowiec. Architekt adaptujący i tak będzie musiał wszystko przerysowywać i przeliczać, więc nie ma sensu płacić za gotowca - wystarczy, że zobaczy rzuty i wizualki tego, który Wam się podoba i dowie się, że w takim stylu chcielibyście indywidualny. p.s. Nie spotkałam jeszcze bloga ani zdjęć z realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 potwierdzam - gotowiec ma sens TYLKO kiedy zmiany sa niewielkie w ściankach działowych czy układzie okien. Kazda zmiana konstrukcyjna docelowo będzie bardziej kosztować od projektu indywidualnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecha21 06.05.2014 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) zmiany byłyby dość spore by zmieścić gabinet i skrytkę przy zachowaniu wielkości salonu. Aby zrealizować mój plan zrezygnowałam z tarasu koło jadali wyrównując ściany do filaru. Dzieki za rady odnośnie zakupu projektu, w takim razie bede musiala jeszcze przemyśleć całą sprawe z adaptacja.... Edytowane 6 Maja 2014 przez krecha21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts