Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powiem wprost - architekt poleciał z projektem bez oglądania się na portfel inwestora.

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić sens sporego (w sensie długości drogiego w budowie nadproża), narożnego okna w kotłowni?

Albo garderoby z balkonem?

Dom ma potencjał jeśli chodzi o rozplanowanie wnętrz, ale reszta do przeprojektowania konstrukcji.

I ten dom nie jest mały. Ma ok 200-240 m2 pow. całkowitej.

Mały dom to do 120 m2 pow. całkowitej.

SSO systemem zleconym to ok 115 tyś (jak reklamuje się ktoś w komenatrzach). Czyli do deweloperskiego ok. 350 tyś (pracownia szacuje 320 tyś, ale w to nie wchodzą koszty np. przyłączy).

Edytowane przez Elfir

zgadam sie, że okno w kotłowni jest zdecydowanie nie potrzebne. Jeśli zdecydujemy sie na projekt to jedna ściana będzie całkowicie bez okien ze względu na wąską działkę, oraz zostanie zmieniony układ pomieszczeń. Dodatkowo dodany będzie gabinet oraz skrytka koło kuchni, nie planujemy kominka oraz wyjścia na balkon z garderoby.

Jest to jedyny sensowny projekt jaki znalazłam na działkę, którą chce zakupić.

Dodany gabinet i skrytka? Gdzie? Jeżeli masz jakiś pomysł na wydłużanie budynku, zmiany konstrukcji, to nie wyrzucaj ponad 2,5k na gotowiec. Architekt adaptujący i tak będzie musiał wszystko przerysowywać i przeliczać, więc nie ma sensu płacić za gotowca - wystarczy, że zobaczy rzuty i wizualki tego, który Wam się podoba i dowie się, że w takim stylu chcielibyście indywidualny.

p.s. Nie spotkałam jeszcze bloga ani zdjęć z realizacji.

zmiany byłyby dość spore by zmieścić gabinet i skrytkę przy zachowaniu wielkości salonu. Aby zrealizować mój plan zrezygnowałam z tarasu koło jadali wyrównując ściany do filaru. Dzieki za rady odnośnie zakupu projektu, w takim razie bede musiala jeszcze przemyśleć całą sprawe z adaptacja.... Edytowane przez krecha21