hanka55 04.09.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 1 pytanie: czy jest sens orać bez oprysku? (plus - szybkość, niezależność od pogody itd, minus - ryzyko rozmnożenia perzu, CZAS). 2. pytanie: czy jednokrotne wysianie łubinu chociaż trochę wzbogaci ziemię? (wokół domu mamy piaski z iłami, w dalszej części ogrodu ziemia jest lepsza) 3. pytanie: czy to co wymyśliłam ma w ogóle sens? ? ad 1. tak, jeśli ścięłaś kwitnące chwasty; większośc perzu usunie bronowanie i ręczne wybieranie ad 2. Oczywiście, i to znacznie tym bardziej, że bebka wskazuje na zbitą, ciężką glebę, a próchnicą lub piasek działają rozluźniająco. ad 3.To świetny plan Tam gdzie ziemia goła , zawsze coś wyrośnie, dlatego przychylam się do głosu by nawet ugór obsiać trawą i kosić, kosić, kosić.. Zauważ, że nawet na grządkach obsadzonych roślinami zadarniającymi, chwasty prawie nie rosną. Konkurencja pokarmowa je skutecznie zagłusza Ja mam barwinki, dąbrówki, jasnoty, itp i praktycznie nie ma chwastów. Rośliny zadarniające naprawdę są skutecznym antidotum na chwasty! Pojedyncze wyrywam ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 04.09.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 niestety oficjalnie mogłam tam zacząć działać już po przekwitnięciu:( czyli mam w ziemi zapas nasion na następneych 10 lat:( dzięki, bo wreszcie nie będę musiała się zastanawiać czy pryskać czy nie )))) jeden problem z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.09.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 niestety oficjalnie mogłam tam zacząć działać już po przekwitnięciu:( czyli mam w ziemi zapas nasion na następneych 10 lat:( I tam masz, bo przylecą z sąsiedztwa bez względu na to ile rundapu wylejesz na swoją działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 05.09.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 hehe, jeśli łączyć to co naleci z pobliskich łąk i pól z tym co wytrząsnęło się do ziemi podczas koszenia, to mogłabym od razu zrezygnować z zakładania ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 23.05.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Mam 2 pytania, moze ktos mi pomoze 1.Chce spryskac teraz chwasty na dzialce roundupem.Czy przeorac ziemie, poczekac az wyjda chwasty mlode i pryskac?Czy mozna praskac metrowe chwasty i tak samo zadziala? 2.Potem na to zasieje lubin, w przyszlym roku przekopie i posieje trawe.Ok? A jesli chcialabym posadzic warzywa, czy mozna w ziemi uprzednio spyskanej roundupem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 23.05.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Witaj magos!Z moich doświadczeń oraz lektury informacji na opakowaniu i w internecie uważam, że na polu gdzie stosowano Roundup 360 SL można uprawiać wszystkie rośliny. Zabiegi uprawowe, siew lub sadzenie można rozpocząć gdy na zwalczanych chwastach wystąpią objawy działania środka (żółknięcie i więdnięcie), jednak nie wcześniej niż po 5-7 dniach. Na polu, na którym stosowano Roundup Energy 450 SL można uprawiać wszystkie rośliny. Zabiegi uprawowe, siew lub sadzenie można rozpocząć po dwóch dniach gdy zwalczane są chwasty jednoroczne i po 5 dniach gdy zwalczane są chwasty wieloletnie.Roundup jest silnym środkiem zwalczającym 53 odmiany chwastów (za wyjątkiem skrzypu polnego) i bardzo dobrze działa nawet na duże rośliny. Opryskiwałem pokrzywowe zarośla, z których po kilkunastu dniach niewiele zostało.Szczegółowe informacje uzyskasz tutaj i tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 23.05.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Dzieki Mam 15 arowa dzialke, cala w metrowych chwastach.Ciekawa jestem jak mi pojdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkast 24.05.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 moze moje pytanie jest smieszne ale czym mozna rozpryskac ten srodek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 24.05.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 moze moje pytanie jest smieszne ale czym mozna rozpryskac ten srodek? spryskiwaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 24.05.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Nie pryskalam nigdy, ale znalazlam tohttp://www.allegro.pl/item332807871_marolex_opryskiwacz_plecakowy_titan12l_roundup.html i http://www.allegro.pl/item365029315_opryskiwacz_einhell_ds_5_1_nowy_fakt_gwar.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 24.05.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Dzieki Mam 15 arowa dzialke, cala w metrowych chwastach.Ciekawa jestem jak mi pojdzie na metrowe to będzie ciężko, ale zawsze coś podziała potem dobrze jest powtórzyć jak odrosną takie mniejsze 20-30cm ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baz 04.02.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam mam pilny temat dotyczący pryskania randapem. Otóż mam możliwość nawiezienia (jutro ziemi pod trawnik). Pod spodem piasek z kupą zielska czy przy tych temperaturach jest sens pryskać to wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baz 04.02.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Bardzo proszę o pilną odpowiedź bo nie wiem czy mam jeszcze dziś pryskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.02.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Roundup&lr=&aq=f&oq= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baz 04.02.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Czytałem ale co na to praktyka. Jak przykryję teraz ziemią chwasty to nie będzie chyba za ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 04.02.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 przeczytaj jeszcze raz a potem looknij na termometr i sam zdecydujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 05.02.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Czytałem ale co na to praktyka. Jak przykryję teraz ziemią chwasty to nie będzie chyba za ciekawie Nawet jeśli popryskasz i przykryjesz ziemią, to zostaną Ci setki tysięcy nasion chwastów, na które Roundup nie zadziała i za miesiąc zaczną Ci koncertowo kiełkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 05.02.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Poczekaj aż chwasty zaczną rosnąć - wtedy zabieg będzie skuteczny. Jeśli teren jest silnie zachwaszczony, najlepiej odczekać na II rzut i powtórzyć zabieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 05.02.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Czytałem ale co na to praktyka. Jak przykryję teraz ziemią chwasty to nie będzie chyba za ciekawie Nawet jeśli popryskasz i przykryjesz ziemią, to zostaną Ci setki tysięcy nasion chwastów, na które Roundup nie zadziała i za miesiąc zaczną Ci koncertowo kiełkować. poza tym przy tych temperaturach skuteczność jest mniejsza. Najlepiej jak temperatury są w przedziale +15-+25 'C. No i kwestia opadów - przez parę godzin po oprysku nie może padać (ani być mglisto = wilgoć) bo po prostu zmyje roundup i całą robotę diabli wezmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baz 05.02.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 ok wszystkim dziękuję za odpowiedzi czekam do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts