tomo244 07.05.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) Na początku napisze że trochę szukałem ale nic nie znalazłem odnośnie tego rozwiązania dlatego pozwoliłem sobie napisać nowy temat. Chciałbym zasięgnąć opinii na temat instalacji dystrybucji gorącego powietrza Poujoulat Confort + . Czy może ktoś już spotkał się z takim rozwiązaniem albo ma je u Siebie. Gościu w salonie kominkowym bardzo namawia mnie na to rozwiązanie gdzie powietrze jest zasysane z pomieszczenia w którym jest zainstalowany kominek a nie z obudowy kominka. mniej więcej tak jak na obrazku . http://images65.fotosik.pl/956/f65f3c8a1e239d3cm.jpgArgumentuje to że mniej będzie się brudziło , wypływ ciepłego powietrza z anemostatów będzie bardziej komfortowy (około 30-40 stopni) niż w wersji klasycznej (około 70 stopni) , coś o przypalaniu kurzu itp.Cytat ze strony producenta : Zastosowanie systemu CONFORT+ znacząco zmniejsza koszty ogrzewania oraz zwiększa sprawność całej instalacji kominkowej. System dodatkowo minimalizuje naturalny efekt warstwowania temperatury pomiędzy podłogą a sufitem. . Czy lepiej nie eksperymentować ( podobno to nowość ) i zrobić pobieranie powietrza z obudowy kominka ? Wszelkie rady i spostrzeżenia mile widziane. Pozdrawiam. Edytowane 7 Maja 2014 przez tomo244 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.05.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 To nie jest DGP. To może być dodatek do DGP. System wziął się z chęci odzysku energii z rur spalinowych odprowadzających dym z pieców wolnostojących, gdzie nie ma możliwości zrobienia komory grzewczej jak w kominku. Ktoś wpadł na pomysł skopiowania rysunku z dedykacją dla wkładów kominkowych. System zagospodaruje Ci 10% ciepła wytwarzanego przez resztę urządzenia grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo244 11.05.2014 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 System zagospodaruje Ci 10% ciepła wytwarzanego przez resztę urządzenia grzewczego. Właśnie co do tego mam obawy że może się okazać że ilość ciepła może być za mała co do oczekiwań . Chyba jednak postawie na sprawdzone rozwiązanie pozyskiwania ciepła z obudowy kominka. Poza tym technicznie mogło by być ciężko umieścić tą rurę zasysająca powietrze z salonu. Planuje obniżyć sufit około 15 cm od stropu ale to chyba mogło by być za mało a więcej już nie da rady. I jest to oczywiście droższe rozwiązanie o koszt tego wymiennika montowanego na rurze odprowadzającej spaliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 11.05.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 To ciekawy system, lepiej zaciągnąć opinii u producenta, akurat ta firma do wszelkich rozwiązań technicznych prowadzi szczegółowe badania w laboratorium Ceric. Osobiście wątpię w te 10 % wydaje się to nie racjonalne i jakby tak było to nie byłoby sensu wprowadzać coś takiego na rynek i produkować. Jedno jest pewne: turbiny wykorzystywane w tym systemie to najlepsze turbiny na naszym rynku także do DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.05.2014 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 (edytowane) To ciekawy system, lepiej zaciągnąć opinii u producenta, akurat ta firma do wszelkich rozwiązań technicznych prowadzi szczegółowe badania w laboratorium Ceric. Osobiście wątpię w te 10 % wydaje się to nie racjonalne i jakby tak było to nie byłoby sensu wprowadzać coś takiego na rynek i produkować. Jedno jest pewne: turbiny wykorzystywane w tym systemie to najlepsze turbiny na naszym rynku także do DGP To może pogadaj z producentem, zanim się rozkręcisz...Ja gadałem... A tak na marginesie, ciekawi mnie Twoja wiedza i doświadczenie na temat DGP z turbiną. Ile takich systemów zrobiłeś w swoim życiu? Edytowane 12 Maja 2014 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts