Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Otwór na drzwi wejściowe wyszedł 96cm. Zastanawiam się czy poszerzać je do 100cm czy to już nie robi różnicy? Mam tutaj na myśli zarówno aspekty funcjonalne, jak i cenowe. Czy obecnie kupuje się drzwi gotowe (80, 90cm) czy też robi się je na miarę? Czy niestandardowe drzwi podrozą mi ich późniejsze wykonanie w stosunku do standardowych 90cm?

niby robią pomiary, ale z doświadczenia wiem, że dla picu, bo szpary piankują. Przynajmniej montażyści producentów fabrykowych. Bo mozesz sobie jakiegoś stolarskiego artystę zatrudnić i zrobi dokladnie na wymiar.

Witam an forum. Zgodzę się co do tego,ze wymiary są tylko orientacyjne ponieważ powstałe szpary są piankowane lub sylikonowane w zależności od formy montażu jaką przyjmiemy. Moim zdaniem poszerzenie tutaj do 100 cm nie będzie w praktyce potrzebne. 96cm w zupełności wystarczy.

...wymiary są tylko orientacyjne ponieważ powstałe szpary są piankowane lub sylikonowane w zależności od formy montażu...

Otwór jest pianowany a nie silikonowany. Nie słyszałem jeszcze o wypełnieniu ościeżnicy drzwi zewnętrznych przez silikon. Obróbkę dalszą możecie robić sobie czym dusza zapragnie ale montaż (wypełnienie ościeżnicy, zapewnienie jej szczelnego połączenia z murem i zapewnienie odpowiednich parametrów przenikania ciepła) pianką a nie silikonem!

Dla wymiaru 96cm szerokości światła muru będziesz potrzebował drzwi 80-ki, które z ościeżnicą będą miały około 90cm, czyli zostanie Ci po 3cm na stronę luzu montażowego. To dość sporo ale mega tragedii nie będzie. Jeśli masz możliwość poszerzenia otworu na jakieś 102cm (wcześniej wybierz drzwi - później kuj ścianę) to lepiej wstawić 90-ki + ościeżnica to da Ci to jakieś 100cm (podkreślam - zależnie od producenta). 90ki ze względów praktycznych.

mogę się tylko dołączyć do zdania kolegi The me. Zdecydowanie nalezy powiększyć otwór na drzwi by weszły typowe "90", bo cóż z tego ze stolarz czy firma zrobi, jak będzię to /zbyt/ wąskie wejście..

Pewnie że się da. Ale po co?

Zwykle jest tak, że na wejsciu projektuje sie drzwi 90 (czasem 100). Nastepne są także 90, by mozna bylo spokojnie wejsc do domu z zakupami itp. Czasem nastepne drzwi na róznym etapie ulegają zmniejszeniu do 80, ale ja i tak zostalbym w glownych przy 90, bo czasem szybkie wejscie do domu jest konieczne (np. wichura, ulewa) - wpada się za drzwi i zrzuca torby..

a 120? Nawet lozko lekarskie miesci się w 100cm.

120 cm dobrze wygląda w monumentalnych willach. Chodzi o to by otwór drzwiowy był proporcjonalny względem elewacji i nie mial za dużo podziałów, jeśli elewacja jest minimalistyczna.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRWjs0MIKoCt14vq808OCjErRqajPwBKCeshp7om8LWUW2ZEKSY

http://www.pouted.com/wp-content/uploads/2013/08/minarc-house-entry-door-dwell.jpg

Myśmy meble wnosili przez okno tarasowe - 150 cm

Dokładnie tak jak piszesz Elfir - wejść do domu jest zazwyczaj więcej niż jedno. Można coś wrzucić oknem tarasowym lub drzwiami frontowymi. W nowo stawianych budynkach drzwi 90-ki, w budynkach remontowanych brak wymogów, ale logicznie i praktycznie 90-ki pasują najlepiej.

80 i 90 jedna cena, za 100 jest niewielka dopłata (200-300zł), dalej zazwyczaj są drzwi 2-skrzydłowe a to już kosztowniejsza zabawa.